Βρετανοί ζητούν συγνώμη για τον “αγενή Σούνακ”. Βρετανικό Μουσείο: “Οι συζητήσεις για τα Γλυπτά συνεχίζονται”

Βρετανοί ζητούν συγνώμη για τον “αγενή Σούνακ”. Βρετανικό Μουσείο: “Οι συζητήσεις για τα Γλυπτά συνεχίζονται”

Βρετανοί ζητούν συγνώμη για τον “αγενή Σούνακ”. Βρετανικό Μουσείο: “Οι συζητήσεις για τα Γλυπτά συνεχίζονται”

Κανονικά συνεχίζονται οι συζητήσεις Ελλάδας – Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως δηλώνει εκπρόσωπός του στον απόηχο της απρέπειας του Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι το unfair του Βρετανού πρωθυπουργού, το οποίο έγινε πρώτο θέμα παγκοσμίως στα ΜΜΕ, ήρθε μετά τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Τι λέει για τα Γλυπτά ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου

«Η θέση του Βρετανικού Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου στην εφημερίδα «Τα Νέα». «Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα πετύχει τη σωστή ισορροπία, έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείο».

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Νοεμβρίου ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όζμπορν, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το μουσείο μπορεί να «καταλήξει σε μια συμφωνία με την Ελλάδα» που θα προβλέπει την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με αντάλλαγμα αρχαιότητες που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βρετανοί στέλνουν e-mail στον Μητσοτάκη: «Συγγνώμη για την παιδαριώδη και αγενή στάση του Σούνακ»

Για την ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ, αλλά και το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, μέσω της εκπομπής «Live News» του Mega, «νομίζω ότι με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο κ. Σούνακ ανέδειξε το θέμα. Αντί να κάνω κρίσεις εγώ, θα διαβάσω μια παράγραφο ενός από τα πολλά μηνύματα που φτάνουν από Βρετανούς πολίτες στο mail του πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα οποία ζητούν συγγνώμη εκ μέρους των Βρετανών πολιτών».

Το απόσπασμα του μηνύματος που έλαβε στο mail του ο κ. Μητσοτάκης, κατά τον κ. Τσιόδρα, ανέφερε: «Αγαπητέ πρωθυπουργέ, ως Βρετανός πολίτης θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για τον παιδαριώδη και αγενή τρόπο με τον οποίο σας συμπεριφέρθηκε ο πρωθυπουργός μας κατά την επίσκεψή σας. Η μεταχείρισή σας αποτελεί απόδειξη της αδυναμίας και της έλλειψης θάρρους της κυβέρνησής μας. Όπως πολύ σωστά υπονοείτε, αν κάποιος δεν έχει το θάρρος των πεποιθήσεών του και δεν είναι διατεθειμένος να έχει μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με έναν φίλο και σύμμαχο, τότε αυτό λέει πολλά γι’ αυτόν».

Ο Δημήτρης Τσιόδρας πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ήταν πάρα πολλά τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε αυτό το ύφος.

Δ. Τσιόδρας: Δεν υπήρχε συμφωνία να μη γίνει αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα

Όσον αφορά τη διαρροή από την Ντάουνινγκ Στριτ για συμφωνία ώστε να μην τεθεί στη συνάντηση το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού επισήμανε:

«Κατηγορηματικά όχι, δεν υπήρχε τέτοια συμφωνία. Πάντα τίθεται από την ελληνική πλευρά αυτό το θέμα. Να σας θυμίσω και κάτι, στην προηγούμενη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Μπόρις Τζόνσον τον Νοέμβριο του 2011, όπου η ανακοίνωσή του αναφέρει ότι συζητήθηκε το θέμα». «Και εμείς δεν περιμέναμε ότι μέσα από τη συζήτηση θα έλεγε ”πάρ’ τα”, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην τεθεί αυτό το θέμα».

Για το αν γνώριζε η βρετανική πλευρά ότι θα τεθεί το θέμα, ο κ. Τσιόδρας απάντησε «προφανώς». Όπως εξήγησε:

«Εμείς από εδώ είχαμε πει τα θέματα που θα τεθούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπήρχε περίπτωση να πάει στο BBC και να κάνει συνέντευξη και να μην αναφερθεί στην ελληνική θέση σχετικά με τα μάρμαρα. Δηλαδή, ότι ανήκουν στην Ελλάδα, ότι έχουν κλαπεί και ότι η θέση τους είναι στην Αθήνα».

Ο πιο επιδραστικός δημοσιογράφος της Βρετανίας κατά τον Σούνακ: «Εχθρική και αναίσθητη η κίνηση προς τον Μητσοτάκη»

Αιχμές κατά του Ρίσι Σούνακ άφησε ο βασικός πολιτικός σχολιαστής του βρετανικού καναλιού ITV, Ρόμπερτ Πέστον.

Ο πιο επιδραστικός ίσως δημοσιογράφος, έγραψε στο “X” για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο LSC πριν από περίπου ένα χρόνο και το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός τότε της Μ. Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, δεν τον κάλεσε στην Ντάουνινγκ Στριτ, προκαλώντας έκπληξη τότε στους διπλωματικούς κύκλους.

Η ανάρτηση του Ρόμπερτ Πέστον στο “X”

«Υπάρχει λίγη ιστορία για το φαιδρό μεταξύ του Λονδίνου του Σουνάκ και της Αθήνας του Μητσοτάκη. Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στο Λονδίνο, για να μιλήσει μεταξύ άλλων στο London School of Economics. Οι άνθρωποι του κοντινού του κύκλου, περίμεναν τον τότε σχετικά νέο πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να τον καλέσει στην Ντάουνινγκ Στριτ για κουβέντα, γιατί -εκτός των άλλων- ο Μητσοτάκης είναι ένας επιδραστικός ηγέτης της Ε.Ε. Υπήρχε απογοήτευση που δεν συνέβη και έκπληξη στους βρετανικούς διπλωματικούς κύκλους, μια αίσθηση ότι η Ντάουνινγκ Σεντ έκανε λάθος εκτίμηση. Σε αυτό το σκηνικό, η απόφαση αυτής της εβδομάδας του Σούνακ να άρει την πρόσκληση του Μητσοτάκη, λόγω ευαισθησίας γύρω από τα Μάρμαρα, φαίνεται ακόμη πιο εχθρική και αναίσθητη. Συνωμοσία ή παραπλάνηση;».

Πηγή αρχικής φωτογραφίας|Δημιουργός: Muhammad Aamir Sumsum | Συντελεστές: Shutterstock|Πνευματικά δικαιώματα: Copyright (c) 2023 Muhammad Aamir Sumsum/Shutterstock

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu