Υπό τον έλεγχο των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ζαπορίζια. Παγκόσμια ανησυχία όταν έπιασε φωτιά περιμετρικά του εργοστασίου

Υπό τον έλεγχο των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ζαπορίζια. Παγκόσμια ανησυχία όταν έπιασε φωτιά περιμετρικά του εργοστασίου

Υπό τον έλεγχο των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ζαπορίζια. Παγκόσμια ανησυχία όταν έπιασε φωτιά περιμετρικά του εργοστασίου

Και αυτό διότι το σφυροκόπημα των Ρώσων δεν σταμάτησε ούτε στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στην πόλη Ζαπορίζια (το οποίο η Μόσχα θέλει να θέσει υπό την κατοχή της λόγω της στρατηγικής του σημασίας), με συνέπεια μέρος αυτού να πάρει φωτιά από τα συνεχή ρωσικά πυρά, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό για έναν ενδεχόμενο πυρηνικό κίνδυνο.

Και αυτό διότι το σφυροκόπημα των Ρώσων δεν σταμάτησε ούτε στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στην πόλη Ζαπορίζια (το οποίο η Μόσχα θέλει να θέσει υπό την κατοχή της λόγω της στρατηγικής του σημασίας), με συνέπεια μέρος αυτού να πάρει φωτιά από τα συνεχή ρωσικά πυρά, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό για έναν ενδεχόμενο πυρηνικό κίνδυνο.

Ολα αυτά, μόλις λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου συνομιλιών, όπου Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές έδωσαν τα χέρια για έναν νέο γύρο διαλόγου την επόμενη εβδομάδα, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων.

Εσβησε η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο

Η φωτιά μαινόταν μέχρι πριν λίγη ώρα, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν ήταν εφικτό να επιχειρήσουν, εν μέσω σφοδρών μαχών μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων. Λίγο πριν τις 5:00 το πρωί, ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις (που νωρίτερα είχαν αντιμετωπίσει με όπλα τους πυροσβέστες) εν τέλει επέτρεψαν στις δυνάμεις πυρόσβεσης να περάσουν, αφού πρώτα -όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του εργοστασίου, σύμφωνα με το CNN- έπαυσαν οι μάχες στην περίμετρο της πυρηνικής εγκατάστασης.

Μάλιστα, η φωτιά κατασβέστηκε, λίγο πριν τις 6:30, όπως ενημέρωση η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτης Ανάγκης. «Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και εξουδετερώθηκε στις 06:20», διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία μέσω Facebook.

Την πληροφορία για τη φωτιά στην πυρηνική εγκατάσταση μετέδωσαν όλα τα μεγάλα διεθνή Μέσα, όπως και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου έκαναν έκκληση προς την πλευρά των Ρώσων να σταματήσουν να πυροβολούν διότι ενδεχόμενη έκρηξη θα προκάλεσε τεράστια καταστροφή και θα σκορπίσει τον όλεθρο.

Στα ουκρανικά Μέσα, ειδικοί στον τομέα της ενέργειας επισημαίνουν ότι αν προκληθεί έκρηξη στο εν λόγω πυρηνικό εργοστάσιο, το «κύμα» της θα φτάσει μέχρι τα Ουράλια στη Ρωσία.

Πήρε φωτιά μέρος του εργοστασίου -Χτυπήθηκε μονάδα ισχύος, Εκφράστηκαν φόβοι για πυρηνική έκρηξη

Ο δήμαρχος της πόλης, Ντμίτρο Ορλόφ, αλλά και ο εκπρόσωπος της πυρηνικής εγκατάστασης, Αντρίι Τουζ, με δηλώσεις τους ανέφεραν ότι ξέσπασε φωτιά στο εργοστάσιο, έπειτα από βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού.

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», δήλωσε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στο Telegram.

«Υπάρχει πραγματική απειλή πυρηνικού κινδύνου στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη. Απαιτούμε κατάπαυση του πυρός σε βαρύ εξοπλισμό στον πυρηνικό σταθμό», είπε.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης τόνισε μέσω βίντεο στο Telegram ότι ήδη χτυπήθηκε η πρώτη μονάδα ισχύος από τις ρωσικές επιθέσεις.

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές

«Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν στο πυρηνικό εργοστάσιο τα ξημερώματα της Παρασκευής, προκαλώντας πυρκαγιά σε κτίριό του. Η φωτιά κατασβέστηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Οργή Ζελένσκι για τη φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο

Την είδηση ότι το πυρηνικό εργοστάσιο πήρε φωτιά επιβεβαίωσαν τόσο ο Βολοντίμρ Ζελένσκι, όσο και ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Με βίντεό του στο Telegram, ο οργισμένος Ζελένσκι κατηγόρησε το «τρομοκρατικό κράτος» της Ρωσίας ότι καταφεύγει πλέον στον «πυρηνικό τρόμο», ενώ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη έκρηξη θα έχει ανυπολόγιστες καταστροφές.

«Τα ρωσικά τανκς πυροβολούν πυρηνικές μονάδες. Είναι εξοπλισμένα με θερμικές συσκευές απεικόνισης», επισημαίνει ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Στη Ζαπορίζια υπάρχουν έξι μονάδες ισχύος. Στο Τσερνόμπιλ εξερράγη μόνο μία μονάδα ισχύος… Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία! Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει πυροβολήσει ποτέ πυρηνικές μονάδες. Το τρομοκρατικό κράτος της Ρωσίας έχει καταφύγει στον πυρηνικό τρόμο».

Από τη μεριά του, ο Κουλέμπα υποστήριξε ότι ενδεχόμενη έκρηξη θα προκαλέσει καταστροφή 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Τσερνόμπιλ.

«Ο ρωσικός στρατός πυροβολεί απ’ όλες τις πλευρές τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη. Εχει ήδη ξεσπάσει φωτιά. Αν προκληθεί έκρηξη, θα είναι 10 φορές μεγαλύτερη από το Τσερνόμπιλ! Οι Ρώσοι πρέπει ΑΜΕΣΑ να σταματήσουν τη φωτιά, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες, να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας!», αναφέρει στο δραματικό του μήνυμα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Αυξημένα τα επίπεδα ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια, λέει το Associated Press -Καθησυχάζουν Ουκρανοί και ΔΟΑΕ

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μετέδωσε ότι καταγράφονται αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, μετά τη φωτιά που ξέσπασε από τα πυρά των Ρώσων, επικαλούμενο Ουκρανό αξιωματούχο της κυβέρνησης.

Πάντως, λίγο αργότερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι «η ουκρανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δεν εντόπισε μεταβολή στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το οποίο υπέστη νωρίτερα βομβαρδισμό από ρωσικά στρατεύματα με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά».

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.