Υπόθεση παρακολουθήσεων. Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Υπόθεση παρακολουθήσεων. Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Στις 12 το μεσημέρι ξεκινάει η συζήτηση της πρότασης που έχει καταθέσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ ζητά να συσταθεί εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει “την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου”.

Η συζήτηση και λήψη απόφασης από την Ολομέλεια έχει κατατεθεί σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος που παρέχει τη δυνατότητα και στα κόμματα της μειοψηφίας της σύστασης Εξεταστικών των πραγμάτων Επιτροπών της Βουλής.

Για την σύσταση αυτών των Επιτροπών αρκούν 120 και όχι 151 θετικές ψήφοι.

Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Προέδρων, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των έξι κοινοβουλευτικών ομάδων. Στην συνέχεια θα υπάρξουν τρεις κύκλοι ομιλητών-βουλευτών κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, οι τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και όσων πολιτικών αρχηγών θελήσουν να λάβουν τον λόγο.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας θα ανακοινώσει τον αριθμό των μελών της Εξεταστικής, κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων καθώς και την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών με την υποβολή του πορίσματος στην Ολομέλεια.

Η Επιτροπή έχει την δυνατότητα σε περίπτωση που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση των εργασιών της να ζητήσει χρονική παράταση από την Ολομέλεια.

Οι θέσεις των κομμάτων

Όλα τα κόμματα συμφωνούν επί της αρχής για το ζήτημα. Η διαφορά τους έγκειται στο χρονικό εύρος που θα κληθεί να εξετάσει η Επιτροπή.

Η Νέα Δημοκρατία ζητά να επεκταθεί και την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, ζητά την διερεύνηση της πιο πρόσφατης υπόθεσης παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη προς το παρόν ενώ αποδέχεται νέα εξεταστική για τις υπόλοιπες ανάλογες υποθέσεις σε παρελθόντα χρόνο.

Το ΠΑΣΟΚ που έχει καταθέσει το αίτημα για τη σύσταση του κοινοβουλευτικού οργάνου, δεν λέει “όχι” σε επέκταση του ελέγχου, με την προϋπόθεση να υπάρχουν σαφή στοιχεία και τεκμηρίωση.

Θετική ψήφο για σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα δώσει και το ΚΚΕ, που αναμένεται να επιμείνει και στη διερεύνηση του θέματος των παρακολουθήσεων του τηλεφωνικού κέντρου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

“Ναι” στην εξεταστική επιτροπή αναμένεται να πουν τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ25.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu