Ένα άγαλμα του Λένιν στέκεται στην καρδιά του Wünsdorf για να θυμίζει το παρελθόν. Είναι η «Απαγορευμένη Πόλη» που βρίσκεται  μόλις 40 χιλιόμετρα έξω από το Βερολίνο.

Η περιοχή που είναι γνωστή και ως «Μικρή Μόσχα» ήταν στρατόπεδο όπου ζούσαν 75.000 Σοβιετικοί, άνδρες γυναίκες και παιδιά. Ήταν η μεγαλύτερη βάση της Σοβιετικής Ένωσης εκτός της  χώρας, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Ονομάστηκε «Απαγορευμένη Πόλη» γιατί δεν επιτρεπόταν στους Ανατολικογερμανούς να εισέλθουν στην περιοχή.
Το Wünsdorf εγκαταλείφθηκε τον Σεπτέμβριο του 1994, πέντε χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Το άγαλμα του Λένιν δέσποζε

Πολύ πριν να  γίνει η έδρα για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες Σοβιετικών και των στρατευμάτων υπήρξε γερμανική στρατιωτική βάση έως τις αρχές του 19ου αιώνα. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της Βέρμαχτ. Όταν ο ρωσικός στρατός μπήκε στο Βερολίνο τα SS την εγκατέλειψαν.

Οι Σοβιετικοί εγκατέλειψαν την πόλη πέντε χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου

Από το 1945, οπότε εγκαταστάθηκαν  τα ρωσικά στρατεύματα, τρένα εκτελούσαν καθημερινά δρομολόγια προς τη Μόσχα.
Η πόλη  είχε τα δικά της καταστήματα, αρτοποιεία, σχολεία, ενώ διέθετε θέατρο, κολυμβητήριο και νοσοκομείο.
Οι κανόνες ήταν αυστηροί. Αν κάποιος στρατιώτης έκανε σχέση με μια Γερμανίδα αποβαλλόταν από τον στρατό και τον έστελναν αμέσως πίσω στη Σοβιετική Ένωση.

Ο,τι έλειπε από την πόλη, οι Σοβιετικοί το εισήγαγαν. Ακόμη και τον πολιτισμό. Στο θέατρο εμφανίζονταν συχνά τα μπαλέτα Μπολσόι.

Τώρα είναι απλά μια πόλη που εγκαταλελειμμένα κτίρια απομεινάρια μιας άλλης εποχής.
Ξεθωριασμένοι τοίχοι σπιτιών, φθαρμένα από το χρόνο αντικείμενα πεταμένα εδώ κι εκεί, άδειες αποθήκες και έρημοι δρόμοι συνθέτουν ένα απόκοσμο σκηνικό.

Ακόμα κι έγγραφα έχουν μείνει παρατημένα
Το εγκαταλελειμμένο κολυμβητήριο

 

Διαβάστε επίσης: Η Δίκη των Αεροπόρων. Πώς το παρακράτος και οι μυστικές υπηρεσίες έστειλαν στο εδώλιο έντιμους αξιωματικούς ως προδότες. Νέα εκπομπή από τη Μηχανή του Χρόνου (βίντεο)

 

Διαβάστε επίσης: Σβετλάνα, κόρη του Στάλιν: «Σιχαίνομαι τον κομμουνισμό, αγαπώ τον Θεό και τη Αμερική». Ο Στάλιν είχε δολοφονήσει την αγαπημένη της θεία και τα δυο αδέρφια της

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here