10 φορές που φτάσαμε κοντά στη συντέλεια του κόσμου

10 φορές που φτάσαμε κοντά στη συντέλεια του κόσμου

Πόσες φορές έχουμε αγγίξει το χείλος του γκρεμού; Πόσες ήταν οι περιπτώσεις που ανθρώπινο χέρι ή φυσικό φαινόμενο απείλησε την ίδια την ύπαρξη ολόκληρης της υφηλίου; Θα έβαζε στοίχημα κανείς πως είναι περισσότερες από δέκα, όπως άνετα θα μπορούσε να ποντάρει όλα του τα υπάρχοντα πως δεν τις γνωρίζουμε όλες.

Παρόλα αυτά, οι παρακάτω είναι οι δέκα περιπτώσεις στην ιστορία που ο κόσμος πλησίασε στο τέλος του περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σύμφωνα με το Alltime10s.

10. Δυσλειτουργία συστημάτων επικοινωνίας, 1961

Στις 24 Νοεμβρίου του 1961 ο κόσμος έφτασε πολύ κοντά σε ένα πυρηνικό τέλος, εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος στην επικοινωνία. Το στρατηγείο των αεροπορικών δυνάμεων της Αμερικής αδυνατούσαν να έρθουν σε πεαφή με τρεις πυραυλικές βάσεις και θεώρησαν την έλλειψη επικοινωνίας ως δάκτυλο του εχθρού. Οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν σχέδιο αντεπίθεσης με τα βομβαρδιστικά να παίρνουν θέση μάχης. Η σύρραξη με τη Σοβιετική Ένωση ήταν σχεδόν αναπόφευκτη, ώσπου κατέστη εφικτή η επικοινωνία με ένα αεροσκάφος και ο πιλότος επιβεβαίωσε πως δεν υπήρχε επίθεση.

09. Η έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπούρα στην Ινδονησία, 1815

88.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπούρα στην Ινδονησία. Εκτοξεύοντας 175χλμ σκόνης και πέτρας το ηφαίστειο προκάλεσε ντόμινο επιπτώσεων, από θανατηφόρους ανεμοστρόβιλους μέχρι τσουνάμι ύψους 4,6 μέτρων. Ίχνη της στάχτης βρέθηκαν έως και 13.000χλμ μακριά και προκάλεσαν παγετό σε όλο τον πλανήτη, φέρνοντας λιμό στη Βόρεια Αμερική και σειρά επιδημιών στην Ευρώπη.

Οι επιπτώσεις στο κλίμα όλης της γης ήταν τέτοια που το 1816 καταγράφηκε ως η χρονιά χωρίς καλοκαίρι.

08. Η ηλιακή έκλαμψη του 1859

Το 1859 η ηλιακή έκλαμψη – απότομη λάμψη του ήλιου – εξέπεμψε ραδιενέργεια αντίστοιχη με 10 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες. Η έκλαμψη οδήγησε σε γεωμαγνητική καταιγίδα που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην ηλεκτρική τεχνολογία της γης. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αν ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβαινε σήμερα θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφικό, εξαιτίας κυρίως της εξάρτησής μας στην τεχνολογία. Τα καλώδια ηλεκτρισμού θα έλιωναν και θα κατέστρεφαν άμεσα κάθε επικοινωνία.

Η ΝΑΣΑ έχει αναφέρει πως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν κάθε 150 χρόνια, ενώ όπως εκτιμά η ανθρωπότητα θα έχει μόλις 20 ώρες να προετοιμαστεί για την καταστροφή.

07. Το περιστατικό του νορβηγικού πυραύλου, 1990

Αμερικανοί επιστήμονες που ερευνούσαν το βόρειο σέλας εκτόξευσαν ερευνητικό πύραυλο από τη Νορβηγία, ο οποίος εκλήφθηκε από τη Ρωσία ως πυρηνική επίθεση. Παρά την πτώση του σοβιετικού μπλοκ, οι μηχανισμοί του ψυχρού πολέμου βρίσκονταν ακόμη σε λειτουργία και έτσι ο τότε Ρώσος πρόεδρος Γιέλτσιν είχε 8 λεπτά ώστε να αποφασίσει αν η χώρα του θα απαντούσε στην επίθεση.

Ευτυχώς ο νορβηγικός πύραυλος έπεσε στα νερά του ωκεανού πριν ο Ρώσος πολιτικός πάρει την απόφασή του. Εν συνεχεία αποδείχτηκε πως οι επιστήμονες είχαν ενημερώσει τη ρωσική πλευρά με επιστολή που δεν έφτασε ποτέ στου υπευθύνους παρακολούθησης της χώρας.

06. Η Μαύρη Πανώλη, 14ος Αιώνας

Την περίοδο του μεσαίωνα η πανούκλα στοίχισε τη ζωή σε 75 εκατομμύρια ανθρώπους. Η επιδημία αποδεικνυόταν θανατηφόρα σε διάστημα μόλις τριών ημερών, με τα θύματα να ανεβάζουν πυρετό και τους λεμφαδένες τους να πρήζονται ώσπου έσκαγαν. Αν παρόμοιο περιστατικό ξεσπούσε σήμερα, τα γεγονότα θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικά, χάρη στην ευκολία με την οποία μετακινούνται οι άνθρωποι. Περισσότερα από 8 εκατομμύρια άτομα ταξιδεύουν καθημερινά, καθιστώντας τον περιορισμό του ιού σχεδόν αδύνατο.

05. Ο κομήτης Μπονίλα, 1883

Ο αστρονόμος Χοζέ Μπονίλα είχε καταγράψει το 1883, 450 αντικείμενα να περνούν μπροστά από τον ήλιο. Τα ευρήματά του αγνοήθηκαν από την επιστημονική κοινότητα, ώσπου το 2011 ερευνητής ανακάλυψε την τρομακτική αλήθεια πίσω από αυτά. Φαίνεται πως τα αντικείμενα ήταν τεράστια κομμάτια από την έκρηξη ενός κομήτη όγκου 1 δισεκατομμυρίου κυβικών τόνων που πέρασε πραγματικά ξυστά από τη γη, σε απόσταση μόλις 600χλμ. Ένα μόνο κομμάτι από αυτά να συγκρουόταν με τη γη, θα προκαλούσε καταστροφή 1000 φορές ισχυρότερη από εκείνη μιας ατομικής βόμβας.

04. Η ισπανική γρίπη, 1918

Αποτελεί τη χειρότερη πανδημία γρίπης στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού προσέβαλε το 1/3 του πληθυσμού και προκάλεσε το θάνατο σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο ιός πλημμύριζε με υγρό τους πνεύμονες του ασθενή σε λίγες μόνο ώρες και προκαλούσε ασφυξία και σχεδόν ακαριαίο θάνατο. Το 2014 επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητά τον ιό και ανακάλυψαν πως μια μικρή μετάλλαξη του ήταν ικανή να διαδοθεί από πειραματόζωο, σε πειραματόζωο με ευκολία. Επιβεβαίωσαν έτσι πως αν προσέβαλε την ανθρωπότητα και πάλι θα εξαπλωνόταν με ταχύτητα φωτός.

03. Το πείραμα klebsiella planticola, 90s

Τη δεκαετία του ΄90 ένα βιολογικό τέρας που θα μπορούσε να σκοτώσει όλα την χλωρίδα της γης έφτασε στα πρόθυρα της απελευθέρωσης στη φύση. Οι βιοερευνητές συνδύασαν το βακτήριο klebsiella planticola με ένα άλλο βακτήριο που παρήγαγε αλκοόλ με στόχο να παρασκευάσουν ένα μεταλλαγμένο προϊόν ιδανικό για την καλλιέργεια. Κατά την παραγωγή του, μπήκε άμεσα σε πειραματική δοκιμή. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως στον πραγματικό κόσμο, το θαύμα της τεχνολογίας θα αποδεικνυόταν εφιάλτης, καταστρέφοντας κάθε φυτό με το οποίο θα ερχόταν σε επαφή σε μια εβδομάδα. Αν το πείραμα σε κανονικές καλλιέργειες δεν είχε ακυρωθεί, το προϊόν θα είχε εξαπλωθεί στη γη καταστρέφοντας την παραγωγή και βυθίζοντας την ανθρωπότητα σε καθεστώς ακραίας πείνας.

02. Η κρίση πυραύλων της Κούβας, 1962

Όταν η Αμερική διέταξε ναυτικό αποκλεισμό στην Κούβα για να αποτρέψει την κατασκευή πυρηνικής βάσης από τους σοβιετικούς στο νησί, ο πρόεδρος της ΕΣΣΔ εξέλαβε την κίνηση ως casus beli. Για 13 ημέρες το 1962 η πυρηνική σύρραξη φαινόταν αναπόφευκτη, με τις δύο πλευρές να προετοιμάζονται για επίθεση. Αμερικανικά βομβαρδιστικά πυρηνικής τεχνολογίας τέθηκαν σε ετοιμότητα και ένα σχέδιο εισβολής στην Κούβα είχε καταρτιστεί. Η κρίση αποκλιμακώθηκε όταν οι δύο δυνάμεις έκαναν ένα βήμα πίσω, με τη Σοβιετική Ένωση να εγκαταλείπει την ιδέα δημιουργίας βάσης στο νησί και τις ΗΠΑ να διαλύουν τη δική τους στην Τουρκία.

01. Πυρηνικός συναγερμός, 1983

Σοβιετικό κέντρο παρατήρησης, πήρε σήμα για την εκτόξευση πέντε αμερικανικών πυραύλων και προετοιμαζόταν να ενημερώσει τις σοβιετικές αρχές. Αν ο υπεύθυνος το είχε κάνει, τότε η πολεμική σύγκρουση θα έμοιαζε αναπόφευκτη. Όμως, καθώς δεν είχε επαρκείς ενδείξεις, αποφάσισε να καταχωρήσει το συναγερμό ως εσφαλμένο. Η απόφασή του ήταν σωστή, αφού φαίνεται πως οι δορυφόροι είχαν εκλάβει λανθασμένα το φως του ήλιου για πυραυλικά συστήματα.

Πηγή: news247

Διαβάστε επίσης στο news247: Άστεγοι απαθανατίζουν άστεγους. Τα 80 καρέ που θα σε αφυπνίσουν

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.