10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 31 Μαΐου. Η δολοφονία του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Θωμάς Μαύρος και οι Pink Floyd στην Αθήνα

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 31 Μαΐου. Η δολοφονία του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Θωμάς Μαύρος και οι Pink Floyd στην Αθήνα

31 Μαΐου 1884. Η πατέντα των κορν φλέικς

“για όσους είχαν χαλασμένα δόντια”

Οι διάσημες νιφάδες καλαμποκιού επινοήθηκαν από τον αμερικανό Τζον Κέλογκ, που ήταν διευθυντής ενός ιδιόμορφου ιατρικού κέντρου. Το Σανιτάριουμ, όπως ονομαζόταν, ήταν «θεραπευτικό ίδρυμα, νοσοκομείο και θέρετρο στη συσκευασία του ενός». Ο Κέλογκ κήρυττε την καλοζωία ως τον μόνο τρόπο επίτευξης της μακροζωίας, ενώ απαγόρευε την κρεατοφαγία, συνιστούσε σεξουαλική αποχή και κατά περιπτώσεις εφάρμοζε ηλεκτροθεραπείες.

Στο ιατρικό κέντρο υπήρχαν αρκετοί ασθενείς με κακή οδοντοστοιχία που δεν μπορούσαν να μασήσουν με ευκολία. Έτσι, ο Κέλογκ θέλοντας να τους δώσει υγιεινές εναλλακτικές, επινόησε τα κορν φλέικς και το φυστικοβούτυρο.

31 Μαΐου 1905. Δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης

Περίπου στις 5 το απόγευμα της 31ης Μαΐου, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός επέβαινε στην άμαξά του κατευθυνόμενος προς την Βουλή. Ένας άγνωστος άντρας προθυμοποιήθηκε να του ανοίξει την πόρτα. Ο Δηλιγιάννης τον ευχαρίστησε. Τότε, ο άντρας τον μαχαίρωσε θανάσιμα.

Ήταν ο 35χρονος Αντώνη Κωσταγερακάρης, γνωστός τζογαδόρο και υπάλληλος χαρτοπαικτικής λέσχης. Όπως ομολόγησε αργότερα, αφορμή για τον φόνο στάθηκε η απόφαση του Δεληγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες.

Σε περίπου 70 χρόνια ήταν η δεύτερη δολοφονία πολιτικού ηγέτη στην Ελλάδα.

Ιούνιος 1905, Αθήνα, ο Αντώνης Κωσταγερακάρης δολοφονεί τον Πρωθυπουργό Θόδωρο Δηλιγιάννη μπροστά στην Παλαιά Βουλή στις 31 Μαΐου 1905.

31 Μαΐου 1915. Θρίαμβος του Βενιζέλου στις εκλογές

Ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που ψήφιζαν οι περιοχές που είχαν προσαρτηθεί μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, δηλαδή η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

Το Κόμμα των Φιλελευθέρων πέτυχε μία συντριπτική νίκη, αποσπώντας τις 185 από τις 316 έδρες της Βουλής. Οι Έλληνες ψηφοφόροι τάχθηκαν μαζικά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος υποστήριζε ότι η Ελλάδα έπρεπε να συμμετάσχει στον Α’ Παγκόσμιο στο πλευρό της Αντάντ.

Εν τέλει, η κυβέρνηση Βενιζέλου δεν μακροημέρευσε, καθώς η απόφαση του πρωθυπουργού να επιτρέψει την απόβαση αγγλο-γαλλικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη, ενώ η χώρα επίσημα ήταν ακόμα ουδέτερη, έδωσε την ευκαιρία στον Βασιλιά να τον αποπέμψει. Έτσι, προκηρύχθηκαν εκ νέου εθνικές εκλογές για τις 6 Δεκεμβρίου του 1915.

31 Μαΐου 1929. Ο πρώτος Μίκυ Μάους με φωνή

Μέχρι τότε, τα μικρού μήκους φιλμ του διάσημου ποντικού της Ντίσνεϊ ήταν βουβά και οι πρωταγωνιστές επικοινωνούσαν με παντομίμα. Το “The Karnival Kid” έδωσε για πρώτη φορά φωνή στον Μίκυ Μάους. Οι πρώτες του λέξεις ήταν «Χοτ ντογκ! Χοτ ντογκ!», αφού στο συγκεκριμένο επεισόδιο υποδυόταν έναν πλανόδιο πωλητή.

Το όνομα του ηθοποιού που του χάρισε τη φωνή του παραμένει άγνωστο. Είναι αξιοσημείωτο όμως ότι δεν έχει τον χαρακτηριστικό ψιλό τόνο με τα πολλά φαλτσέτο, που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Μπορείτε να δείτε το φιλμ:

31 Μαΐου 1930. Γεννήθηκε ο Κλιντ Ίστγουντ

“Προσπάθησα να είμαι λογικός. Δεν μου άρεσε.”

Η υποκριτική μπήκε τυχαία στη ζωή του. Όταν αποφοίτησε από το λύκειο, δούλεψε ως ξυλουργός, δασοφύλακας και σιδηρουργός. Έπειτα κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό και πολέμησε στην Κορέα.

Στη θητεία του γνώρισε έναν νεαρό καλλιτέχνη, που του είπε ότι θα μπορούσε να βρει δουλειά ως ηθοποιός στα στούντιο της Universal, γιατί έψαχναν όμορφους και ψηλούς. Τον προσέλαβαν με 75 δολάρια την εβδομάδα. Μετά από τρία χρόνια στη Universal, απολύθηκε επειδή είχε «πολύ μεγάλο μήλο του Αδάμ, μιλούσε πολύ αργά και είχε ένα σπασμένο δόντι που δεν πήγαινε να διορθώσει».

Τα επόμενα χρόνια η καριέρα του εκτοξεύθηκε. Αρνήθηκε τον ρόλο του Σούπερμαν, καθώς «του άρεσαν περισσότερο οι χαρακτήρες που είναι προσγειωμένοι στην πραγματικότητα». Μπορεί να μη του άρεσε και η στολή με το κολάν.

31 Μαΐου 1941. Επιβολή περιορισμού κυκλοφορίας

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, οι Ναζί διάταξαν τον περιορισμό της κυκλοφορίας των Ελλήνων πολιτών από τις 10 το βράδυ μέχρι το πρωί. Το προηγούμενο βράδυ, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας είχαν ανεβεί στον βράχο της Ακρόπολης και είχαν κατεβάσει την ναζιστική σημαία. Η ηρωική πράξη των δύο νέων εξόργισε τους Γερμανούς, που εξέδωσαν ανακοίνωση για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων.

«Τη νύχτα της 30ης προς την 31η Μαΐου, άγνωστοι δράστες υπεξαίρεσαν τη γερμανική πολεμική σημαία από το βράχο της Ακροπόλεως. Οι δράστες θα τιμωρηθώσι δια της ποινής του θανάτου. Οι γνωρίζοντες ποιοι είναι οι δράστες και δεν το καταγγέλλουν στα στρατεύματα κατοχής, θα τιμωρηθώσι επίσης δια της ποινής του θανάτου. Απολύονται όλοι οι Διοικηταί Τμημάτων από τα Τμήματα που είναι στον περίβολο σε απόσταση…. περιορίζεται η κυκλοφορία αμέσως από τις 10 η ώρα μέχρι το πρωί. Όποιος συναντάται στο δρόμο θα τουφεκίζεται. Θέλουμε να προειδοποιήσουμε τον ελληνικό λαό ότι τα γερμανικά στρατεύματα είναι φιλικώς διακείμενα προς τον ελληνικό πληθυσμό, αλλά εάν τυχόν εθνικές πράξεις εναντίον των στρατευμάτων λάβουν χώρα, θα ληφθούν αυστηρότατα μέτρα».

31 Μαΐου 1948. Γεννήθηκε ο ο ντράμερ των Led Zeppelin Τζον Μπόναμ

Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη των Led Zeppelin, που όταν πρωτοεμφανίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 1968 λέγονταν The New Yardbirds. Ο πρώτος τους δίσκος, ο οποίος κυκλοφόρησε 4 μήνες αργότερα, σκαρφάλωσε αμέσως στο τοπ 10 των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.

Το “βαρύ” ρυθμικό στυλ του Μπόναμ ήταν ένα από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα των κομματιών τους. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε άλλους 7 δίσκους, μονοπωλώντας τις πρώτες θέσεις των τσαρτ για μια δωδεκαετία. Έκαναν 11 περιοδείες στη Βόρεια Αμερική, 4 στην Ευρώπη, 2 στην Ιαπωνία και 1 στην Αυστραλία. Κατά τη διάρκεια των τουρ, ήταν γνωστοί για τον “άσωτο βίο” τους, με αναφορές σε ναρκωτικές ουσίες, σεξουαλικά όργια και καταστροφές στα ξενοδοχεία που διέμεναν.

Η πορεία τους διακόπηκε απότομα και τραγικά τον Σεπτέμβριο του 1980, όταν ο 32χρονος Τζον Μπόναμ βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του σπιτιού του. Αιτία θανάτου ήταν η αναρρόφηση εμετού, κατά τη διάρκεια του ύπνου, λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Στον οργανισμό του δεν βρέθηκαν ναρκωτικές ουσίες και ο θάνατός του αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια.

Δύο μήνες αργότερα, οι Led Zeppelin ανακοίνωσαν την οριστική διάλυσή τους.

Οι Ρόμπερτ Πλαντ, Τζίμι Πέιτζ και Τζον Πολ Τζόουνς συνεργάστηκαν περιστασιακά και έκαναν κάποιες ηχογραφήσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η συνάντηση τους όμως διήρκεσε ελάχιστα. Wikimediamtx Commons

31 Μαΐου 1954. Γεννήθηκε ο Θωμάς Μαύρος

Συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την ΑΕΚ και θεωρείται ένας από τους κιτρινόμαυρους θρύλους. Όσο ήταν εν ενεργεία, το σύνθημα «ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο Θεός» ακουγόταν σε κάθε παιχνίδι. Στην πρώτη του χρονιά, πήγε την Ένωση στον ημιτελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Τα έτη 1978, 1979, 1985, 1990 βγήκε πρώτος σκόρερ και δεύτερος γκολτζής στην Ευρώπη το 1979. Με την ΑΕΚ κατέκτησε συνολικά δύο πρωταθλήματα και δύο κύπελλα, σημειώνοντας 174 γκολ σε 277 συμμετοχές.

«Κρέμασε» τα παπούτσια του στις 14 Νοεμβρίου του 1993, στο φιλικό παιχνίδι Εθνικής Ελλάδας – ΑΕΚ, που διοργανώθηκε προς τιμήν του.

31 Μαΐου 1976. Γεννήθηκε ο Κόλιν Φάρελ

Θεωρείται ένας από τους πιο γοητευτικούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Παρόλο που η καριέρα του ξεκίνησε από μια ιρλανδική σαπουνόπερα, κατάφερε να εδραιωθεί στη βιομηχανία του κινηματογράφου, μετρώντας περισσότερες από 40 ταινίες στο δυναμικό του.  Μεταξύ άλλων έχει υποδυθεί τον Μέγα Αλέξανδρο και έχει πρωταγωνιστήσει στην ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, “Αστακός”.

Για πολλές δεκαετίες ήταν εξαρτημένος στο αλκόολ και στις ουσίες. Πήρε την απόφαση να αλλάξει πλήρως τρόπο ζωής το 2010. Έκοψε “μαχαίρι” το κάπνισμα και, σταδιακά, το ποτό και τα ναρκωτικά. Όταν πια είχε απεξαρτηθεί από όλες τις ουσίες, αποφάσισε να αρχίσει γιόγκα. “Περνάμε τόσο χρόνο βυθισμένοι στις σκέψεις στο κεφάλι μας. Αυτό που κάνει η γιόγκα είναι να αφήνει το κεφάλι μας για λίγο ήρεμο, έστω για μιάμιση ώρα”.

Ο Φάρελ στον ρόλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ταινία δέχτηκε άσχημες κριτικές και ο ηθοποιός από την ντροπή του πήγε σε ένα μέρος για σκι, ώστε να κρύβει το πρόσωπό του πίσω από τη μάσκα.

Η καριέρα του σημαδεύτηκε, μεταξύ άλλων, και από την κυκλοφορία ενός sex tape. Τον Ιανουάριο του 2006 ο Φάρελ έκανε αγωγή κατά της Νικόλ Ναρέιν, η οποία σε συνεργασία με την εταιρία Internet Commerce Group, δημοσίευσε χωρίς τη συγκατάθεσή του ένα 13λεπτο βίντεο με σεξουαλικές στιγμές τους από το 2003. Του προσέφεραν 5 εκατομμύρια δολάρια για τα πνευματικά δικαιώματα του βίντεο. Ο Φάρελ υποστήριξε ότι το έκανε για να του καταστρέψει την καριέρα και να βγάλει χρήματα. Η υπόθεση παρόλο που έφτασε στα δικαστήρια, λύθηκε με διακανονισμό.

Με την αγωγή εμπόδισε την πώληση, τη διανομή και την προβολή του βίντεο, αλλά το υλικό είχε διαρρεύσει σε πολλές σελίδες στο διαδίκτυο.

31 Μαΐου 1989. Η συναυλία των Pink Floyd στην Αθήνα

“τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα”

Οι Pink Floyd των Ντέιβιντ Γκίλμουρ, Ρικ Ράιτ και Νικ Μέισον έφτασαν στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου τους υποδέχθηκε η Μελίνα Μερκούρη. Σε δηλώσεις τους, εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την Ελλάδα και συμφώνησαν ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν.

Η συναυλία έγινε στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο, με θαυμαστές που είχαν έρθει από κάθε γωνιά της χώρας.

Ήταν το ιδανικό κλείσιμο μιας δεκαετίας που είχε φέρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τεράστια ονόματα, όπως οι Police το 1980, Rory Gallagher το 1981 και τους Iron Maiden το 1988.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu