10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 10 Νοεμβρίου. Ο Χάτσικο, ο Κεμάλ και ο πρώτος Έλληνας στο NBA

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 10 Νοεμβρίου. Ο Χάτσικο, ο Κεμάλ και ο πρώτος Έλληνας στο NBA

10 Νοεμβρίου 1836. Ο γάμος του Όθωνα και της Αμαλίας

Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία και ήταν κόρη του μεγάλου δούκα του Ολδεμβούργου. Υιοθέτησε το “Αμαλία” όταν παντρεύτηκε τον Όθωνα.

Ο γάμος τελέστηκε στην πατρίδα της και χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως η Βουλή της Ελλάδας. Ο Όθωνας δεν επιθυμούσε να μαθευτεί ο γάμος στις Μεγάλες Δυνάμεις προτού γίνει, γιατί φοβόταν ότι θα εμπλέκονταν στην ιδιωτική του ζωή.

Εν τέλει, εκείνοι που δεν αποδέχτηκαν την Αμαλία ήταν άτομα από το στενό περιβάλλον του βασιλιά. Όταν τον Οκτώβριο του 1862, το εξόριστο βασιλικό ζεύγος κατέφυγε στο Μόναχο, η οικογένεια του Όθωνα δεν καταδέχτηκε την Αμαλία. Της έριχναν ευθύνες για την αποτυχία του παιδιού τους. Ήταν στείρα και ανακατευόταν πολύ στις δουλειές του.

10 Νοεμβρίου 1901. Η κυβέρνηση Ζαΐμη

Μετά τα Ευαγγελικά και την παραίτηση της κυβέρνησης Θεοτόκη, σχηματίστηκε βασιλική πρωτοβουλία νέο κυβερνητικό σχήμα με πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Ζαΐμη.

Ο βασιλιάς Γεώργιος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είχε δύο επιλογές: ή να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, ή να σχηματίσει κυβέρνηση από τα κόμματα της μειοψηφίας. Προτίμησε να ακολουθήσει την δεύτερη οδό και κάλεσε τον τρίτο σε ψήφους πολιτικό αρχηγό, που τότε διέθετε 14 «πιστούς» βουλευτές, αντί για τον δεύτερο Θεόδωρο Δηλιγιάννη που διέθετε 48.

10 Νοεμβρίου 1919. Γεννήθηκε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ

Ο Ρώσος μηχανικός ήταν ο κατασκευαστής του όπλου ΑΚ-47, που φέρει το όνομά του. Ταυτίστηκε με σκληροτράχηλους στρατιώτες, αποφασισμένους αντάρτες αλλά και αδίστακτους τρομοκράτες. Σήμερα, θεωρείται το πιο διαδεδομένο όπλο στον κόσμο.

Βρίσκεται στο οπλοστάσιο πάνω από 55 εθνικών στρατών, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι έχουν κατασκευαστεί από 70 ως 105 εκατομμύρια. Ανάμεσα στα βασικά του πλεονεκτήματα είναι  το χαμηλό κόστος παραγωγής, η ευκρίνεια στη βολή και η απλότητα στη χρήση του. Επιπλέον είναι ελαφρύ και ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ακραίες κλιματικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ οι Αμερικανοί προχώρησαν στο εξής πείραμα. Βύθισαν σε έναν βάλτο ένα κλασικό αμερικανικό τυφέκιο ΧΜ16 και ένα ΑΚ-47. Μια εβδομάδα μετά τα έβγαλαν και δοκίμασαν να πυροβολήσουν. Το πρώτο υπέστη εμπλοκή μετά την πρώτη βολή. Το δεύτερο άδειασε όλο τον γεμιστήρα!

10 Νοεμβρίου 1923. Γεννήθηκε ο Χάτσικο

Έγινε διάσημος για την αξιοθαύμαστη αφοσίωση στο αφεντικό του και στην Ιαπωνία τιμάται ως εθνικός ήρωας. Στην έξοδο του σταθμού Σιμπούγια στο Τόκιο, υπάρχει μέχρι σήμερα ένα επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμά του. Στο ευρύ κοινό ο Χάτσικο έγινε γνωστός το 2009, μέσα από την ομώνυμη χολιγουντιανή ταινία.

Η ιστορία του ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1924, όταν ο καθηγητής Χιντεσάμπουρο Ουένο, υιοθέτησε το λευκό κουτάβι. Ήταν αχώριστοι και καθημερινά περπατούσαν μαζί μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό της Σιμπούγια, όπου ο καθηγητής έπαιρνε το τρένο για να πάει στο πανεπιστήμιο. O σκύλος επέστρεφε μόνος σπίτι και το απόγευμα ξαναγύριζε στον σταθμό για να τον υποδεχτεί. Αυτό συνέβαινε καθημερινά έως τον Μάιο του 1925, όταν ο καθηγητής έπαθε εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης και πέθανε.

Εκείνη την ημέρα, ο πιστός του σκύλος, τον περίμενε όπως πάντα να κατεβεί από το συγκεκριμένο τρένο, αλλά ο καθηγητής δεν εμφανίστηκε ποτέ. Μετά τον θάνατο του καθηγητή, ο Χάτσικο δόθηκε σε σπίτια συγγενών και φίλων για να τον φροντίζουν, αλλά καθημερινά δραπέτευε επιστρέφοντας στο παλιό του σπίτι.

Επί 10 χρόνια κάθε βράδυ περίμενε στο σταθμό μέχρι να κατεβεί και ο τελευταίος επιβάτης, με την ελπίδα να δει τον καθηγητή για να τον συνοδεύσει σπίτι.

10 Νοεμβρίου 1938. Πέθανε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Ο άνθρωπος που παρέλαβε τη διαλυμένη Οθωμανική Αυτοκρατορία και την «μεταμόρφωσε» σε ένα σύγχρονο κράτος δυτικών προτύπων. Πέθανε σε ηλικία 58 ετών από κίρρωση του ήπατος.

Επί προεδρίας του, ακολούθησε αυστηρή πολιτική εκτουρκισμού, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ομοιογενές έθνος. Ήταν αυτός που αποφάσισε την αντικατάσταση της αραβικής γραφής με το λατινικό αλφάβητο, ενώ φρόντισε να διαδοθεί στο λαό η δυτική κλασική μουσική και το θέατρο.

10 Νοεμβρίου 1945. Ο Ενβέρ Χότζα ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Αλβανίας

Ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας μουσουλμάνων Αλβανών και όταν τελείωσε το σχολείο σπούδασε νομικά στο Παρίσι. Σύντομα, οι έντονες πολιτικές ζυμώσεις της εποχής τον ώθησαν να ασπαστεί τις κομμουνιστικές ιδέες.

Με το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χότζα αναδείχθηκε πρόεδρος της Αλβανίας. Κυβέρνησε μέχρι και το 1985. Ακολούθησε πιστά τα χνάρια του Στάλιν, διαμορφώνοντας το αλβανικό σύνταγμα ως ένα πιστό αντίγραφο του σοβιετικού. Η Αλβανία ανακηρύχθηκε ως το πρώτο «αθεϊκό» κράτος στον κόσμο, ενώ «προστάτης» της έγινε η μαοϊκή Κίνα.

Τη δεκαετία του 1970 προέβη σε διαδοχικές εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό. Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης, η ηγεσία του στρατού ακόμα και παλαιοί σύντροφοι από τα χρόνια του αντάρτικου εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Όταν έφυγε από τη ζωή, μετά από 41 χρόνια παραμονής στην εξουσία, η Αλβανία είχε κατοχυρώσει τον τίτλο της πιο καθυστερημένης χώρας στην Ευρώπη,  όσον αφορά στην ανάπτυξη, τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

10 Νοεμβρίου 1997. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία, η Ελλάδα κλήθηκε να κατοχυρώσει νομοθετικά την προστασία της αξιοπρέπειας, της ιδιωτικής ζωής και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας των πολιτών της. Σε μια εποχή που η “κοινωνία της πληροφορίας” βρισκόταν ακόμα σε εμβρυακή μορφή, έγινε εμφανές ότι δεν επαρκούσαν οι παραδοσιακές θεσμικές ρυθμίσεις, αλλά χρειαζόταν ο σχηματισμός ενός ανεξάρτητου σώματος.

10 Νοεμβρίου 2001. Ο πρώτος Έλληνας στο NBA

Ο Αντώνης Φώτσης έγινε ο πρώτος γηγενής Έλληνας μπασκετμπολίστας που συμμετείχε στο ΝΒΑ. Στον παρθενικό του αγώνα με την ομάδα του, Memphis Grizzlies, βρέθηκε στο παρκέ για 12 λεπτά και πέτυχε 4 πόντους εναντίον των LA Lakers.

Στη μοναδική του σεζόν στο NBA, έπαιξε σε 28 ματς, με μέσο όρο 3.9 πόντους και 2.2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Το 2002 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό.

10 Νοεμβρίου 2009. Η αυτοκτονία του Ρόμπερτ Ένκε

Η είδηση ότι ο Γερμανός γκολκίπερ έβαλε τέλος στη ζωή του προκάλεσε σοκ σε όλο τον αθλητικό κόσμο. Ο Ένκε που έπασχε από χρόνια κατάθλιψη έπεσε στα γραμμές ενός τρένου.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, είχε αγωνιστεί μεταξύ άλλων για τις Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ, την Μπενφίκα και την Μπαρτσελόνα. Την περίοδο που πέθανε, θεωρείτο ως ο πρώτος επιλαχών για τη βασική θέση του τερματοφύλακα της εθνικής Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.