10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 15 Μαρτίου. Άγγελος Σικελιανός, Αριστοτέλης Ωνάσης και Γεώργιος Ράλλης

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 15 Μαρτίου. Άγγελος Σικελιανός, Αριστοτέλης Ωνάσης και Γεώργιος Ράλλης

15 Μαρτίου 1884: Γεννήθηκε ο Άγγελος Σικελιανός

Γεννήθηκε στη Λευκάδα ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός. Η πρώτη του ποιητική συλλογή “Αλαφροΐσκιωτος” γραμμένη σε ανισοσύλλαβο στίχο επηρέασε τη νεοελληνική λογοτεχνία. Προτάθηκε πέντε φορές για βραβείο Νόμπελ.

O Άγγελος Σικελιανός. Πηγή: Wikipedia

15 Μαρτίου 1905: Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, υπουργός Δικαιοσύνης της Κρητικής Πολιτείας, μαζί με τους Κωνσταντίνο Φούμη και Κωνσταντίνο Μάνο κηρύσσουν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα στην Επανάσταση του Θερίσου. Αιτία, η ολιγωρία του πρίγκιπα Γεωργίου, ύπατου αρμοστή για την αυτονόμηση της Κρητικής Πολιτείας και το ζήτημα της Ένωσης.

15 Μαρτίου 1939 Β’ ΠΠ: Εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Τσεχοσλοβακία

Ο γερμανικός στρατός εισβάλλει στην Τσεχοσλοβακία μετά την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας από τον Πρόεδρο Εμίλ Χάτσα. Μετά την “Συμφωνία του Μονάχου” μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας, Ην. Βασιλείου και Γερμανίας για την αποφυγή πολεμικής σύγκρουσης η Τσεχοσλοβακία υποχρεώθηκε να παραχωρήσει την βιομηχανική περιοχή της Σουδητίας, όπου έμεναν πέντε εκατομμύρια κάτοκοι.

Αυτή, η πολιτική “κατευνασμού”, έδωσε αέρα στον Χίτλερ που προχώρησε τα σχέδιά για υποταγή όλης της Ευρώπης.

15 Μαρτίου 1943: Οι πρώτοι Έλληνες Εβραίοι μεταφέρονται στο Άουσβιτς από τη Θεσσαλονίκη

Στις 15 Μαρτίου 1943 μεταφέρονται οι πρώτοι 3.500 Έλληνες Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη στα στρατόπεδα εξόντωσης της Πολωνίας. Η μεταφορά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπιργκενάου αποτέλεσε την τελευταία πράξη της δίωξης των Εβραίων.

Είχαν προηγηθεί, τα εθνοτικά διακριτικά, η γκετοποίηση, η αναγκαστική εργασία, η αρπαγή περιουσιών και εκτελέσεις. Μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταφέρθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα πάνω από 48.000 Ελληνοεβραίοι. Περίπου 43.000 ήταν από τη Θεσσαλονίκη. Λιγότεροι από 1000 επέστρεψαν ζωντανοί.

15 Μαρτίου 1962: Ψηφίζεται από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την προίκα της πριγκίπισσας Σοφίας

Πηγή: Ιστορικό Αρχείο – Καθημερινή

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την προικοδότηση της πριγκίπισσας Σοφίας ενόψει του γάμου της με τον Πρίγκιπα της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Με απόφαση της Κυβέρνησης Καραμανλή ορίστηκαν 30.000 χρυσές λίρες ως προίκα και 10.000 για τα έξοδα γάμου. Τα ποσά ήταν ιδιαίτερα υψηλά για την φτωχή Ελλάδα και προκάλεσαν αντιδράσεις. Στην κοινωνία, την αντιπολίτευση αλλά και στην ΕΡΕ.

Όταν ο Ωνάσης έστειλε επιταγή για την προίκα της πριγκίπισσας Σοφίας, ως ανώνυμος δωρητής. Η απάντηση του Καραμανλή. Το σύνθημα «Προίκα στην παιδεία και όχι στη Σοφία»

15 Μαρτίου 1974: Σκάνδαλο Watergate

Οι δημοσιογράφοι Γούντγορντ και Μπέρνστιν

Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έκρινε ότι ο Νιξον συμμετείχε στην παρακολούθηση με κοριούς, του Δημοκρατικού Κόμματος. Σκοπός ήταν να ακούει τα προεκλογικά σχέδια των αντιπάλων του. Η αποκάλυψη της υπόθεσης Watergate έγινε από την Washington Post και τους δημοσιογράφους Carl Bernstein και Bob Woodward. Οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Νίξον και στην ποινική δίωξη κορυφαίων αξιωματούχων.

Σκάνδαλο Watergate. Η αποκάλυψη που οδήγησε στην παραίτηση ενός προέδρου των ΗΠΑ που μόλις είχε εκλεγεί.

15 Μαρτίου 1975: Πέθανε ο Αριστοτέλης Ωνάσης

Πέθανε σε ηλικία 69 ετών στο Παρίσι ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 15 Ιανουαρίου 1906.

Κυριάρχησε στην παγκόσμια ναυτιλία και έγινε απο τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στον κόσμο. Ίδρυσε, το 1956 στην Αθήνα την Ολυμπιακή Αεροπορία, την οποία μεταβίβασε το 1975 στο ελληνικό κράτος.

Όταν  έμαθε οτι ο μονάκριβος γιος του θα πεθάνει όσα λεφτά κι αν δαπανήσει σε γιατρούς είπε: “Τότε είμαι ο φτωχότερο άνθρωπος στον κόσμο”

15 Μαρτίου 1985: Το πρώτο domain name

Καταχωρήθηκε το πρώτο domain name στο ίντερνετ “symbolics.com”. Η πρώτη ηλεκτρονική διεύθυνση εξαγοράστηκε από την εταιρεία πληροφορικής Symbolics Inc. τέσσερα χρόνια πριν τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web).

15 Μαρτίου 1990: Εκλέχθηκε πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Πηγή: Wikipedia

Ο Ρώσος πολιτικός υπήρξε εμπνευστής μιας σειράς οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης περιελάμβανε ανακατανομή της γης στους αγρότες, άδειες για ιδιωτική χρήση και εκμετάλλευση, φιλελευθεροποίηση των κρατικών επιχειρήσεων και ελεύθερη ιδιώτευση. Προχώρησε σε ανασυγκρότηση του Συντάγματος που προέβλεπε ελεύθερες εκλογές με πολλά κόμματα και επέτρεψε την ανοιχτή διαβούλευση για πολιτικά ζητήματα καθώς και την ελευθερία του λόγου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το 1990 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τη συμβολή του στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου μετά το δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνομπίλ τον Απρίλιο του 1986. Οι λέξεις περεστρόικα και γκλάσνοστ έγιναν σήμα κατατεθέν της πολιτικής του, την οποία κυρίως οι κομμουνιστές,θεωρούν καταστροφική για την πρώην ΕΣΣΔ.

Πέθανε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης

15 Μαρτίου 2006: Πέθανε ο Γεώργιος Ράλλης

Πηγή: Wikipedia

Ο Γεώργιος Ι. Ράλλης διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας την περίοδο 1980-1981 και ξεχώρισε για την προσπάθειά του να κυριαρχήσει το ηθος στην προεκλογική εκστρατεία με το περίφημο “δεν θέλω ουουου”, που έλεγε στους Νεοδημοκράτες.

Οι συγκεντρωμένοι γιούχαραν όποτε ακουγόταν το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου ή του ΠΑΣΟΚ. Στο κυβερνητικό του έργο περιλαμβάνεται η συμφωνία για την ίδρυση εθνικού αερομεταφορέα με τον Αριστοτέλη Ωνάση, που οδήγησε στη σύσταση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η πρώτη τεχνική μελέτη για την κατασκευή υπόγειου σιδηροδρομικού δικτύου στην Αθήνα καθώς και η εισήγηση για την υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση και την καθιέρωση της δημοτικής.

Ράλλης 1981 – Σαμαράς 2015. Ποιος έβγαλε από την κατάψυξη τον λογογράφο; Προεκλογικές ομιλίες που μοιάζουν αν και έχουν περάσει 34 χρόνια

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.