10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 19 Ιουλίου. Βοσκόπουλος, Μαυροπούλου, Μπράιαν Μέι και δολοφονία Γκιόλια

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 19 Ιουλίου. Βοσκόπουλος, Μαυροπούλου, Μπράιαν Μέι και δολοφονία Γκιόλια

19 Ιουλίου 1780: Ο μαρτυρικός θάνατος του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη

Ο πατέρας του “Γέρου του Μοριά

Συνδέθηκε στενά με τις πιο ισχυρές οικογένειες του Μοριά και απέκτησε σημαντική δύναμη ως αρματολός της Κορίνθου. Στα Ορλοφικά έχασε τον πατέρα του, Ιωάννη και δύο από τα αδέρφια του. Μετά από αυτό απέκτησε μεγάλη φήμη ως εξολοθρευτής των Τουρκαλβανών που πολεμούσαν με τους Οθωμανούς.

Πλάκα προς τιμήν του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη, πατέρα του Θεόδωρου. © Μηχανή του Χρόνου

Μαζί με τον Μανιάτη κλέφτη, Παναγιώταρο Βενετσανάκη αρνήθηκε να προσκυνήσει τους Τούρκους. Κλείστηκαν με τα παλικάρια τους στον πύργο της Καστάνιτσας για δώδεκα ημέρες και όταν συνειδητοποίησαν ότι τα πολεμοφόδια δεν επαρκούσαν, αποφάσισαν να κάνουν έξοδο.

Ο Βενετσανάκης κατακρεουργήθηκε και κρεμάστηκε και ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης τραυματίστηκε από εχθρικό σπαθί. Προσπάθησε να κρυφτεί, αλλά τον συνέλαβαν και τον πετσόκοψαν. Ο τάφος του βρίσκεται στο συνοικισμό Κυβέλεια της Μάνης.

Kolokotronis Konstantis Tafos

Ο τάφος του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη στον οικισμό Κυβέλεια στη Μάνη. © Μηχανή του Χρόνου

Διαβάστε στο ακόλουθο άρθρο για τη γυναίκα του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη και μητέρα του Θεόδωρου, Ζαμπία Κωτσάκη:

Ζαμπία Κωτσάκη. Ποιά ήταν η μητέρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Τον γέννησε κάτω από ένα δέντρο και έζησε σε συνεχές κυνηγητό

19 Ιουλίου 1821: Η απόπειρα δολοφονίας του Ομέρ Βρυώνη

Ο Ομέρ Βρυώνης έφτασε στην Αθήνα και στρατοπέδευσε στα σημερινά Πατήσια. Οι Αθηναίοι εγκατέλειψαν την πόλη και έφυγαν για τη Σαλαμίνα και την Αίγινα, από όπου πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές εφόδους

Σε μία από αυτές, ένας Αθηναίος επιτέθηκε πεζός στον Τουρκαλβανό στρατηγό. Σκότωσε έναν από τη φρουρά του, άρπαξε το άλογό του, αλλά δεν πρόλαβε να τον χτυπήσει, καθώς βρήκε το θάνατο από τους ακολούθους του.

19 Ιουλίου 1947: Γεννήθηκε ο Μπράιαν Μέι

Άγγλος μουσικός και κιθαρίστας του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Queen. Έγραψε τη μουσική του “We Will Rock You“, του “I Want It All” και πολλών ακόμη εμβληματικών τραγουδιών της μπάντας. Το περιοδικό Rolling Stone τον έχει κατατάξει 26ο ανάμεσα στους 100 μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.

brian_may_collage

Ο Άγγλος κιθαρίστας των Queen, Μπράιαν Μέι. Πηγή εικόνων: WikimediamtxCommons

Είναι κάτοχος διδακτορικού στην αστροφυσική και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων. Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έχει δώσει το όνομά του σε έναν αστεροειδή (52665 Brianmay). Το Μάρτιο του 2023, ο Μπράιαν Μέι χρίστηκε ιππότης από το βασιλιά Κάρολο Γ’ της Αγγλίας για την προσφορά του στη μουσική και τη φιλανθρωπική του συνείδηση.

19 Ιουλίου 1967: Η νησίδα που ήθελαν να αγοράσουν οι Beatles

Τα μέλη της δημοφιλούς ροκ μπάντας από το Λίβερπουλ έκαναν τις διακοπές τους στην Ελλάδα και επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων την Εύβοια. Είχαν την πρόθεση να αγοράσουν το πυκνόφυτο νησάκι Αγία Τριάδα, που βρίσκεται στα ανοιχτά της Ερέτριας και το σχήμα του μοιάζει με κιθάρα.

Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο λόγος που θέλησαν να αγοράσουν το νησί ήταν γιατί εκεί “κανένας δεν θα μπορούσε να σου πει να μην καπνίζεις“. Τελικά, οι Beatles δεν προχώρησαν στην αγορά και η ιδέα εγκαταλείφθηκε.

Agia_Triada_and_Aspronisos_islands_Eretria_Euboea_Greece

Το νησάκι της Αγίας Τριάδας, στα ανοικτά της Ερέτριας. Πηγή εικόνας: WikimediamtxCommons

Η νησίδα είναι ιδιωτική και ανήκει στην οικογένεια του Σοφοκλή Παπανικολάου, γενικού Επιμελητή της Βασιλικής Χορηγίας των Ελλήνων Βασιλέων Γεωργίου Β’, Παύλου και Κωνσταντίνου. Λέγεται ότι την έχουν επισκεφθεί η βασίλισσα Φρειδερίκη και ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ Α’.

Στην Αγία Τριάδα των 13 στρεμμάτων, υπάρχει το ομώνυμο εκκλησάκι, ένα παρατηρητήριο, ένας ενετικός πύργος, δύο ξενώνες, δύο παραλίες και ένα μικρό λιμανάκι για τα σκάφη. Η πρόσβαση εξασφαλίζεται μόνο με σκάφος ή ελικόπτερο.

Δείτε πώς είναι το νησάκι της Αγίας Τριάδας από ψηλά στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:

Σε ποιο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται το νησί “κιθάρα” που αγάπησαν οι Beatles. Ήθελαν να το μετατρέψουν σε χίπικη κοινότητα (drone)

19 Ιουλίου 1969: Πέθανε ο Στρατής Μυριβήλης

Το πραγματικό του όνομα ήταν Ευστράτιος Σταματόπουλος. Εμπνεύστηκε το λογοτεχνικό ψευδώνυμό του από το βουνό Μιριβίλι, κοντά στο χωριό Συκαμιά Λέσβου, όπου γεννήθηκε. Αν και φιλειρηνιστής, υπηρέτησε σε τρεις πολέμους:

  • στους Βαλκανικούς, όπου τραυματίστηκε κατά τη μάχη του Κιλκίς-Λαχανά,
  • στον Α’ Παγκόσμιο
  • και στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Το μυθιστόρημα “Η Ζωή εν Τάφω“, βασισμένο στις εμπειρίες του από το Μακεδονικό Μέτωπο, θεωρείται ένα από τα κορυφαία αντιπολεμικά έργα της ελληνικής πεζογραφίας

Stratis_Myrivilis

O Στρατής Μυριβήλης, κατά κόσμον Ευστράτιος Σταματόπουλος. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Στη Λέσβο συνεργάστηκε με τις εφημερίδες “Σάλπιγξ“, “Ελεύθερος Λόγος“, “Καμπάνα” και “Ταχυδρόμος“, δημοσιεύοντας πεζογραφήματα, ποιήματα, άρθρα και χρονογραφήματα.

Στην Αθήνα συνεργάστηκε με εφημερίδες όπως η “Καθημερινή“, η “Ακρόπολις“, η “Πρωία” και η “Ελευθερία” και περιοδικά όπως ο “Θεατής“, η “Νέα Εστία” και η “Ελληνική Δημιουργία“.

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, τάχθηκε εναντίον του κομμουνισμού. “Όταν κανείς γίνει συνειδητός κομμουνιστής, παύει να είναι Έλληνας”, είχε πει σε μια διάλεξή του.

19 Ιουλίου 1974: Η ομιλία του Μακαρίου Γ’ στον ΟΗΕ

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη, για να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατήγγειλε τη Χούντα της Αθήνας για το πραξικόπημα εναντίον. Μία ημέρα μετά, οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο.

Δείτε απόσπασμα της ομιλίας του Μακαρίου στο ακόλουθο βίντεο (διαθέσιμο και εδώ):

19 Ιουλίου 1980: Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας

Ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που διεξήχθησαν σε χώρα του υπαρκτού σοσιαλισμού. Έμειναν στην ιστορία για το μποϊκοτάζ των ΗΠΑ και 64 ακόμη κρατών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, το Δεκέμβριο του 1979.

Η Ελλάδα, ως γενέτειρα των αγώνων, συμμετείχε. Δεν ευθυγραμμίστηκε με τη γραμμή των ΗΠΑ και έστειλε 42 αθλητές στη Μόσχα. Στην τελετή έναρξης παρέστησαν μόλις 80 χώρες και το πλήγμα που δέχθηκε η Ολυμπιακή Ιδέα ήταν μεγάλο.

Εκτός από το μποϊκοτάζ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1980 έμειναν στην ιστορία και για το περίφημο “κλάμα του Μίσα” στην τελετή λήξης, της επίσημης μασκότ της διοργάνωσης.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα στο παρακάτω άρθρο:

Μίσα, η πιο εμπορική μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων. Ο δημιουργός του αμείφθηκε από την ΕΣΣΔ, με ένα ασήμαντο ποσό

19 Ιουλίου 2010: Το καρτέρι θανάτου στον Σωκράτη Γκιόλια

Δημοσιογράφος και διαχειριστής του ενημερωτικού μπλογκ “Troktiko“, ο οποίος, στις 05:20 τα ξημερώματα της 19ης Ιουλίου, δέχθηκε 16 σφαίρες εξ επαφής, στο σπίτι του στην Ηλιούπολη. Οι δολοφόνοι τον ειδοποίησαν να έρθει στην πόρτα, με την πρόφαση ότι κάποιος του έκλεβε το αυτοκίνητο.

Την ευθύνη της δολοφονίας του 37χρονου Γκιόλια ανέλαβε η οργάνωση “Σέχτα Επαναστατών“, με επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Νέα“.

Δεν συνελήφθη ποτέ κανείς.

collage_gkiolias_dolofonia

O Σωκράτης Γκιόλιας δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 19ης Ιουλίου 2010 έξω από το σπίτι του. Πηγή εικόνων: εφημερίδα “Τα Νέα”

19 Ιουλίου 2021: Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος

Ο “Πρίγκιπας”

Ήταν το τελευταίο από τα 13 παιδιά της οικογένειάς του. Αν και ξεκίνησε να γίνει ηθοποιός, αφοσιώθηκε στο τραγούδι. Στα κέντρα που εμφανιζόταν επικρατούσε πανδαιμόνιο. Ερμήνευσε τραγούδια του Ζαμπέτα, του Πλέσσα και πολλών άλλων μεγάλων συνθετών.

Το πρώτο μπουζούκι του το πήρε ο Κώστας Χατζηχρήστος. Ο πατέρας του ήθελε να γίνει μανάβης. Παντρεύτηκε τέσσερις φορές.

Ο γάμος του με τη Μαρινέλλα έγινε στο σπίτι της. Εκείνη φορούσε τζιν, γιλέκο και μακριά φούστα και ο Βοσκόπουλος τζιν παντελόνι. Το πιο γνωστό ντουέτο του με τη Μαρινέλλα είναι το “Εγώ κι εσύ” (1974), έκανε ρεκόρ πωλήσεων.

Ερωτεύτηκε τη Ζωή Λάσκαρη στα γυρίσματα του “Μαριχουάνα Στοπ” και το μεταξύ τους ειδύλλιο “γέννησε” το τραγούδι “Ξανθή αγαπημένη Παναγιά”.

Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του Τόλη Βοσκόπουλου στο παρακάτω αφιέρωμα:

Τόλης Βοσκόπουλος. Το πρώτο του μπουζούκι του το πήρε ο Χατζηχρήστος και ο πατέρας του ήθελε να γίνει μανάβης. Οι 4 γάμοι, οι έρωτες και η δικαστική διαμάχη που τον λύγισε

19 Ιουλίου 2021: Πέθανε η Γκέλυ Μαυροπούλου

Έφυγε από τη ζωή ακριβώς την ίδια ημέρα με τον Τόλη Βοσκόπουλο. Στην ταινία “Η Κυρία του Κυρίου” (1962), όπου υποδύθηκε την πονηρή μεσοαστή σύζυγο του Ντίνου Ηλιόπουλου, είπε την ατάκα: “Θέλεις να σου κάνω παιδάκι, Μηνά μου; Τι προμήθεια δίνεις;”.

Η Γκέλυ Μαυροπούλου στην ταινία “Η Κυρία του Κυρίου”. Πηγή εικόνας: Finos Film

Στο θέατρο έπαιξε Αισχύλο, Γκόργκι, Μολιέρο, Ίψεν και Σαίξπηρ. Για το ρόλο της στη σειρά του Νίκου Φώσκολου “Άγνωστος Πόλεμος” (1971-74) απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Με τον σύζυγό της, Στέφανο Στρατηγό δημιούργησε το δικό της θίασο. Μητέρα της ήταν η επίσης δημοφιλής ηθοποιός, Μαρίκα Κρεβατά. Διαβάστε περισσότερα για την Γκέλυ Μαυροπούλου στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Γκέλυ Μαυρoπούλου, «Η κυρία του κυρίου». Η σημαντική πορεία της από τον κινηματογράφο, μέχρι τον “Άγνωστο Πόλεμο” και την υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.