10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 30 Ιουνίου. Μυριβήλης, Τάισον, Γεννηματάς και “Όσα παίρνει ο άνεμος”

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 30 Ιουνίου. Μυριβήλης, Τάισον, Γεννηματάς και “Όσα παίρνει ο άνεμος”

30 Ιουνίου 1892. Γεννήθηκε ο Στρατής Μυριβήλης

Το πραγματικό του όνομα ήταν Ευστράτιος Σταματόπουλος. Εμπνεύστηκε το λογοτεχνικό ψευδώνυμο από το βουνό Μιριβίλι, που βρισκόταν κοντά στο χωριό του στη Μυτιλήνη. Ξεκίνησε να δημοσιεύει διηγήματα το 1915, όμως θεωρείται όμως από τους σημαντικότερους -και γηραιότερους- εκπροσώπους της γενιάς του ’30.

Εμπλούτιζε τα βιβλία του με αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας, βιώματα της ελληνικής επαρχίας, ηθογραφικά και θρησκευτικά στοιχεία. Το ύφος του ήταν λυρικό και ο λόγος του σκωπτικός. Η «Ζωή εν Τάφω» θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα κορυφαία αντιπολεμικά έργα που έχει να επιδείξει η ελληνική πεζογραφία.

Πριν από τον θάνατο του, η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, ανακήρυξε τον Στρατή Μυριβήλη επίτιμο πρόεδρό της.

Η οικογένεια του Στρατή Μυριβήλη.

30 Ιουνίου 1914. Η πρώτη σύλληψη του Γκάντι στη Νότια Αφρική

Προτού γίνει ο μεγάλος πνευματικός ηγέτης της Ινδίας, ο Μαχάτμα Γκάντι έζησε για κάποια χρόνια στην Νότιο Αφρική. Αυτό το διάστημα τον σημάδεψε, καθώς διαμόρφωσε την προσωπικότητα και καθόρισε τη μετέπειτα πορεία της ζωής του. Στην αφρικανική χώρα βίωσε για πρώτη φορά έντονα τον ρατσισμό. Η αρχή έγινε όταν ξυλοκοπήθηκε από τον λευκό οδηγό μιας άμαξας, επειδή αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση του σ’ έναν λευκό επιβάτη. Από τότε ορκίστηκε ότι στο εξής δεν θα έμενε σιωπηλός μπροστά σε οποιαδήποτε αδικία.

Επί πολλά χρόνια, αγωνίστηκε υπέρ των δικαιωμάτων των Ινδών μεταναστών στη Νότια Αφρική. Εκεί εμπνεύστηκε και ξεκίνησε να διακηρύττει την πολιτική της μη βίας ως μέσο αντίστασης. Όπως, όμως, αναφέρουν οι βιογράφοι του, «αυτά που έκανε εκείνος για τη Νότια Αφρική ήταν λιγότερο σημαντικά απ’ ό,τι έκανε η Νότια Αφρική για εκείνον». Εκεί ο δικηγόρος, έγινε πολιτικός ηγέτης που άλλαξε τη μοίρα της χώρας του.

30 Ιουνίου 1930. Η ίδρυση της Νομικής στη Θεσσαλονίκη

Η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποτελεί μία από τις τρεις νομικές της Ελλάδας και κατατάσσεται στις 200 καλύτερες νομικές του κόσμου. Την εποχή που ιδρύθηκε, εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες ότι θα οξυνόταν το πρόβλημα της πληθώρας δικηγόρων στην χώρα.

Ωστόσο, η δημιουργία του τμήματος ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης από την στιγμή που αποφασίστηκε η ίδρυση του Αριστοτελείου.

30 Ιουνίου 1934. Η «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών»

Την περίοδο εκείνη, εντός του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος (ΝΑΖΙ) επικρατούσε αναταραχή, καθώς είχαν υψωθεί πολλές φωνές που αμφισβητούσαν τον Χίτλερ. Τότε, ο αυστριακός ηγέτης διάταξε την αιματηρή εκκαθάριση του κόμματός του από υποψήφιους “πολιτικούς εχθρούς”. Δολοφονήθηκαν όλα τα ηγετικά στελέχη της παραστρατιωτικής οργάνωσης SturmΑbteilung (SA – τμήμα εφόδου) και δεξιοί πολιτικοί που δεν είχαν σχέση με την SA.

Η επίσημη εκδοχή των Ναζί περιέγραψε αυτές τις ενέργειες ως προληπτικό μέτρο κατά ενός πραξικοπήματος δήθεν προγραμματισμένου από τον Ερνστ Ρεμ, αρχηγό της SA και παλιό φίλο του Χίτλερ.

Έμεινε στην ιστορία ως «Η Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών», “δανειζόμενη” ένα επεισόδιο από τους θρύλους του Βασιλιά Αρθούρου. Πρωταγωνιστές και οι άμεσοι συνεργάτες του Χίτλερ: Γκέρινγκ, Χίμλερ, Γκέμπελς και Χέιντριχ.

Der große SS-Schutz-Staffel-Appell der Gruppe Ost der SS. in Berlin!

Der Stabschef Hauptmann [Ernst] Röhm, (rechts) der Reichsführer der SS. [Heinrich] Himmler, (mitte) und der Gruppenführer der Gruppe Ost der SS. [Kurt] Daluege, (links) beim Gespräch im Lager in Döberitz.

August 1933 (Ausschnitt)

30 Ιουνίου 1936. «Όσα παίρνει ο άνεμος»

Ένα αλλά τέλειο.

Το 1936 εκδόθηκε το ερωτικό μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ. Τρία χρόνια αργότερα έγινε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η Μίτσελ ξεκίνησε να το γράφει μετά από προτροπή του συζύγου της και αφού είχε κάνει εκτενή ιστορική έρευνα. Πρώτα έγραψε το τελευταίο κεφάλαιο και στη συνέχεια κεφάλαια από διάφορες στιγμές, χωρίς να τηρεί κάποια χρονολογική σειρά, ανάλογα με τη διάθεσή της.

Λέγεται, μάλιστα, ότι το πρώτο κεφάλαιο το ξανάγραψε 70 φορές.

Το “Όσα παίρνει ο άνεμος” έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ, κατακτώντας πολλά ρεκόρ. Το 1936 κέρδισε το Εθνικό βραβείο Βιβλίου της Αμερικής και βραβεύθηκε ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς. Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου με τη Βίβιαν Λι και τον Κλαρκ Γκέιμπλ, σάρωσε τα βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας 10 χρυσά αγαλματίδια.

Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε, η Μίτσελ δεν ασχολήθηκε ξανά με τη συγγραφή.

30 Ιουνίου 1939. Γεννήθηκε ο Γεώργιος Γεννηματάς

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και «η αριστερή συνείδηση του κόμματος». Ο Γιώργος Γεννηματάς προώθησε στην πράξη προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Εκλεγόταν βουλευτής από το 1981 έως το 1989, ενώ διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εργασίας.

Υπήρξε ο εμπνευστής του ΕΣΥ, ενώ πολλές φορές άσκησε δριμεία κριτική στους βιομηχάνους και τους τεχνοκράτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονταν τον χώρο της υγείας ως πεδίο κερδοφορίας. Στις ομιλίες του πάντα τοποθετούσε τον λαό στην κορυφή πιστεύοντας ότι τίποτα δεν θα πρέπει να γίνεται αν δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι πολίτες.

“Αλίμονο αν αφήσουμε τους τεχνοκράτες να αποφασίζουν μόνοι τους, αλίμονο αν αποφασίζουμε εμείς οι πολιτικοί ερήμην των τεχνοκρατών, χωρίς τη γνώμη τους. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται όχι γνώμη και γνώση, μα επίγνωση, και να καταλάβουμε ότι κανείς μα κανείς δεν μπορεί, είτε με την πολιτική του γνώμη είτε με την τεχνική του γνώση, να αγνοήσει τους ανθρώπους που ονομάζουμε χρήστες, δηλαδή τους ανθρώπους που υπερασπίζονται την υγεία μας…»

Ο Γεώργιος Γεννηματάς υπήρξε εμβληματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου τον εκτιμούσε ιδιαίτερα για το πάθος και το όραμά του.

30 Ιουνίου 1953. Πέθανε ο Τσαρλς Γουίλιαμ Μίλερ

Θεωρείται ο πατέρας του ποδοσφαίρου στην Βραζιλία.

Βραζιλιάνος με σκωτσέζικη καταγωγή, ο Μίλερ ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο στα 10 του και έζησε εκεί για μια δεκαετία. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, είχε στη βαλίτσα δύο μπάλες, μια τρόμπα και ένα βιβλίο με κανονισμούς. Ήταν αποφασισμένος να βάλει το αγαπημένο του άθλημα στις καρδιές των συμπατριωτών του.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία Α’ κατηγορίας στο πρωτάθλημα Βραζιλίας, ενώ αγωνιζόταν και ο ίδιος σε κορυφαίες ομάδες ως τερματοφύλακας. Όταν αποσύρθηκε από την ενεργό ποδοσφαιρική δράση, αφοσιώθηκε στα διοικητικά και οργανωτικά θέματα.

Δεν πρόλαβε να δει την χώρα του να κατακτά 5 Μουντιάλ, ούτε αστέρες όπως ο Πελέ και ο Ρονάλντο. Όμως του αναγνωρίζεται ότι συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη της Βραζιλίας στην πιο επιτυχημένη εθνική ομάδα στην ιστορία του αθλήματος.

30 Ιουνίου 1956. Η αεροπορική τραγωδία του Γκραν Κάνυον

Η σύγκρουση δύο αεροσκαφών της United Airlines και της Trans World Airlines, πάνω από το Γκραν Κάνυον της Αριζόνας, παρέσυρε στον θάνατο και τους 128 επιβαίνοντες. Ήταν το πρώτο δυστύχημα εμπορικής πτήσης με περισσότερους από 100 νεκρούς και στάθηκε αφορμή για την πραγματοποίηση πολλών αλλαγών στον έλεγχο των πτήσεων στις ΗΠΑ. Το σημείο της συντριβής θεωρείται σήμερα εθνικό ιστορικό μνημείο.

30 Ιουνίου 1958. Γεννήθηκε η Λίνα Νικολακοπούλου

Θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες σύγχρονες ελληνίδες στιχουργούς. Έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου: Νίκος Αντύπας, Γιώργος Χατζηνάσιος, Θάνος Μικρούτσικος, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Χρήστoς Νικoλόπoυλoς, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμητρα Γαλάνη. Όμως το όνομά της συνδέθηκε άρρηκτα με τον Κραουνάκη.

“Η συνάντησή μας ήταν μοιραία, ήμουν πάρα πολύ ήσυχη μαζί του. Ο άνθρωπος αυτός καταλάβαινε τι έλεγα και αυτό με γέμιζε ευτυχία…”

Ο λόγος της είναι σύνθετος, με θέματα ερωτικά αλλά και κοινωνικά, εμπλουτισμένος με μεταφορές, νεολογισμούς και έντονες εικόνες, πολλές φορές υπερρεαλιστικές.

30 Ιουνίου 1966. Γεννήθηκε ο Μάικ Τάισον

Ο Αμερικανός πυγμάχος έχει ανακηρυχθεί ως ένας από τους καλύτερους στην ιστορία. Το 1986, σε ηλικία 20 ετών πήρε την πολυπόθητη ζώνη του πρωταθλητή του WBC και αναδείχθηκε ο νεότερος πυγμάχος στην ιστορία του αθλήματος που τα κατάφερε. Είχε πετύχει το τρομερό ρεκόρ των 22-0.

Oι 21 νίκες ήταν με νοκ άουτ.

Η δύναμη, η τεχνική του κατάρτιση, οι γρήγοροι συνδυασμοί του ενθουσίαζαν το κοινό. Οι θεατές άρχισαν να τον φωνάζουν Iron Mike, “Σιδερένιο Μάικ”. Άλλοι τον αποκαλούσαν “Το παιδί δυναμίτης”.

Το βρετανικό κανάλι Sky Sports τον περιέγραψε ως “τον πιο άγριο πυγμάχο που έχει μπει ποτέ σε επαγγελματικό ρινγκ”.

Μη ξεγελιέστε όμως. Η τεχνική του ήταν άψογη.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.