10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου. Μητραλέξης, Ζάτοπεκ, Αλκίνοος Ιωαννίδης και το πρώτο 🙂

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου. Μητραλέξης, Ζάτοπεκ, Αλκίνοος Ιωαννίδης και το πρώτο 🙂

19 Σεπτεμβρίου 1881: Πέθανε ο Τζέιμς Γκάρφιλντ

Ήταν ο 20ός πρόεδρος των ΗΠΑ και ο δεύτερος που δολοφονήθηκε μετά τον Αβραάμ Λίνκολν. Βρισκόταν στον προεδρικό θώκο από τις 8 Μαρτίου 1881, ως επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών.

Δέχθηκε δολοφονική επίθεση στις 2 Ιουλίου του ίδιου έτους, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βαλτιμόρης, από τον Τσαρλς Γκιτό, επειδή δεν τον διόρισε πρόξενο στο Παρίσι.

Κατάφερε να επιζήσει, παρά τις δύο σφαίρες που δέχθηκε σε χέρι και πλάτη, αλλά η αμέλεια των γιατρών τού κόστισε τη ζωή. Υπήρξαν κι εκείνοι που υποστήριξαν ότι ο θάνατος ήταν αναπόφευκτος, ανεξάρτητα των ιατρικών λαθών.

Τον Ιανουάριο του 1882, ο Γκιτό καταδικάστηκε σε θάνατο και στις 30 Ιουνίου, απαγχονίστηκε.

Διαβάστε στο ακόλουθο κείμενο για τα δύσκολα παιδικά χρόνια του 20ού Αμερικανού προέδρου, το γάμο του με μία μαθήτριά του και το σκάνδαλο των σιδηροδρόμων που ενεπλάκη:

Ο Τζέιμς Γκάρφιλντ ήταν ο δεύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ που δολοφονήθηκε. Δίδασκε αρχαία ελληνικά, είχε εμπλακεί σε ερωτικό σκάνδαλο και τον καταδίκασε η ιατρική άγνοια

19 Σεπτεμβρίου 1922: Γεννήθηκαν ο Εμίλ Ζάτοπεκ και η Ντάνα Ζατόπκοβα

Το “χρυσό ζεύγος”

Τσέχοι αθλητές του στίβου που σάρωσαν τα ρεκόρ. Όχι μόνο γεννήθηκαν ίδια ημέρα και χρονιά, αλλά και παντρεύτηκαν και κατέκτησαν χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο με διαφορά μίας ώρας!

Ο Ζάτοπεκ το κέρδισε στα 5.000 μέτρα και η Ζατόπκοβα στο ακόντιο, στις 24 Ιουλίου 1952 στο Ελσίνκι.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ζάτοπεκ είπε αστειευόμενος στη σύζυγό του: “Συγχαρητήρια, αλλά δικαιούμαι ποσοστών από αυτή τη νίκη. Εγώ σου έδωσα έμπνευση για να νικήσεις“.

Η απάντηση που πήρε από το έτερον ήμισυ ήταν: “Έχεις δίκιο, αλλά για βγες στο δρόμο και προσπάθησε να εμπνεύσεις κάποια άλλη κοπέλα, για να δούμε αν θα ρίξει κι αυτή το ακόντιο στα 50 μ.“.

Διαβάστε περισσότερα για τα κατορθώματα του Εμίλ Ζάτοπεκ και της Ντάνα Ζατόπκοβα στο ακόλουθο άρθρο:

Ο Ζάτοπεκ και η γυναίκα του γεννήθηκαν την ίδια μέρα και κέρδισαν χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες με διαφορά μιας ώρας

19 Σεπτεμβρίου 1943: Οι θηριωδίες των Γερμανών στις Καρυές

Περίπου στις 5 τα ξημερώματα, οι Γερμανοί έφτασαν αθόρυβα στις εισόδους του ορεινού χωριού της Λακωνίας, αποκλείοντας όλες τις διαβάσεις από και προς αυτό και εγκλωβίζοντας τους κατοίκους.

Χτύπησε καμπάνα, οι Καρυώτες ξύπνησαν, όμως ήταν πλέον αργά. Ακολούθησαν εκρήξεις, πυρπολήσεις και λεηλασίες σπιτιών και σφαγές, με αποτέλεσμα το θάνατο εννέα ανθρώπων, ηλικίας 12 μέχρι 60 ετών και τη σύλληψη 31 ομήρων.

Αποκορύφωμα των αντιποίνων των Ναζί εναντίον των Καρυών ήταν το Ολοκαύτωμα του χωριού λίγους μήνες αργότερα, στις 14 Μαρτίου 1944.

Οι Καρυές Λακωνίας είναι επίσης γνωστές ως η “πατρίδα” των Καρυάτιδων, των γυναικείων μορφών που κοσμούν το μνημείο του Ερεχθείου στην Ακρόπολη. Διαβάστε περισσότερα στο παρακάτω link:

Οι Καρυάτιδες δεν ήταν από την Αθήνα, αλλά από την Λακωνία. Η μαρτυρική ιστορία των Καρυών που έκαψαν δυο φορές οι Γερμανοί (drone)

19 Σεπτεμβρίου 1948: Σκοτώθηκε ο Μαρίνος Μητραλέξης

Ο “καμικάζι” του ελληνοϊταλικού πολέμου

Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας που πήρε μέρος στο Έπος του ΄40. Έκανε παράτολμες πτήσεις και χρησιμοποιούσε κάθε μέσο, για να πλήξει τον εχθρό.

Στις 2 Νοεμβρίου 1940, κατέρριψε ένα ιταλικό βομβαρδιστικό. Επειδή είχε ξεμείνει από πυρομαχικά, “ροκάνισε” με την έλικά του την “ουρά” του εχθρικού αεροσκάφους κι αυτό συνετρίβη κοντά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Ο Μητραλέξης εκτέλεσε επιτυχή αναγκαστική προσγείωση σε ένα χωράφι. Με το ατομικό του περίστροφο και τη βοήθεια ορισμένων χωρικών, συνέλαβε το ιταλικό πλήρωμα.

Σκοτώθηκε σε αναγνωριστική αποστολή, όταν το αεροσκάφος τύπου Airspeed Oxford κατέπεσε λόγω βλάβης στη θαλάσσια περιοχή της Τήνου.

Διαβάστε περισσότερα για τον θρυλικό Έλληνα αεροπόρο στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

Μαρίνος Μητραλέξης, o παράτολμος Έλληνας αεροπόρος που έγινε “καμικάζι”. Όταν ξέμεινε από πυρομαχικά χτύπησε με την έλικα το εχθρικό βομβαρδιστικό και το έριξε. Μετά έκανε αναγκαστική προσγείωση και συνέλαβε τους Ιταλούς

19 Σεπτεμβρίου 1949: Πέθανε ο Γιάννης Σκαλκώτας

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες των αρχών του 20ού αιώνα. Από την ηλικία των πέντε ετών άρχισε να παίζει βιολί με τον θείο του και το 1908 αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών με την ανώτατη διάκριση (“Χρυσό Μετάλλιο”).

Η πιο γνωστή σύνθεση του Σκαλκώτα είναι οι “36 ελληνικοί χοροί για Ορχήστρα‘ (1934-1936). Σπούδασε και βιοπορίστηκε για ένα διάστημα στο Βερολίνο, όπου έγραψε περισσότερα από 70 έργα, πολλά από τα οποία χάθηκαν.

Ήταν παντρεμένος με την πιανίστρια Μαρία Παγκαλή και απέκτησε δύο γιους. Τον έναν, δεν τον γνώρισε ποτέ, καθώς ήρθε στη ζωή δύο μήνες μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, σε ηλικία 45 ετών, από περισφιγμένη κήλη που είχε αμελήσει. Μία από τις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής φέρει το όνομά του.

19 Σεπτεμβρίου 1961: Ιδρύθηκε η Ένωσις Κέντρου

Ένα από τα πρωταγωνιστικά πολιτικά κόμματα της προδικτατορικής περιόδου. Ουσιαστικά ο φορέας που περιελάμβανε τις δυνάμεις που τοποθετούνταν ανάμεσα στην ΕΡΕ και την ΕΔΑ. Δηλαδή πολλά κόμματα του κέντρου, ενώθηκαν σε ένα.

Επικεφαλής της Ε.Κ. ήταν ο “Γέρος της Δημοκρατίας”, Γεώργιος Παπανδρέου και ηγετικά στελέχη της, μεταξύ άλλων, ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας και ο Ηλίας Τσιριμώκος.

Στις εκλογές “βίας και νοθείας” (29 Οκτωβρίου 1961), η ΕΚ έλαβε ποσοστό 33,3% των ψήφων και πήρε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις επόμενες δύο (1963 και 1964), αναδείχθηκε πρώτο κόμμα και σχημάτισε κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι εσωτερικές αντιθέσεις και η ρήξη του Παπανδρέου με το βασιλιά Κωνσταντίνο Β’ οδήγησαν αρχικά στις κυβερνήσεις των Αποστατών και τελικά στη διάλυση της ΕΚ. Μεταπολιτευτικά, η αριστερή πτέρυγα της Ενώσεως Κέντρου ακολούθησε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε αναλυτικότερα για τα Ιουλιανά του 1965 στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

Οι προσβλητικές επιστολές του νεαρού Κωνσταντίνου στον “γέρο” της Δημοκρατίας. Το παρασκήνιο που οδήγησε στο βασιλικό πραξικόπημα και την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου το 1965 (βίντεο)

19 Σεπτεμβρίου 1969: Γεννήθηκε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Γεννήθηκε στην Κύπρο. Ο πατέρας του είναι ζωγράφος, ενώ η μητέρα του σπούδασε θέατρο και εργάστηκε σαν παραγωγός και εκφωνήτρια στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Το 1989 φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Εμφανίστηκε στη δισκογραφία ως τραγουδιστής το 1993 και ως τραγουδοποιός το 1997.

Έχει κυκλοφορήσει αρκετούς προσωπικούς δίσκους, έχει γράψει στίχους και μουσική για άλλους ερμηνευτές και έχει δώσει περισσότερες από 1.500 συναυλίες σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό.

Με βάση τα δικά του λόγια, “αν δεν είχα ασχοληθεί με τη μουσική, θα γινόμουν αρχαιολόγος, σκηνοθέτης κινηματογράφου ή μελισσοκόμος“.

19 Σεπτεμβρίου 1970: Αυτοπυρπολήθηκε ο Κώστας Γεωργάκης

“Πατέρα, συγχώρεσέ με και μην κλάψεις”

Φοιτητής 22 ετών που περιλούστηκε με βενζίνη στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας, για να καταγγείλει τη δικτατορία στην Ελλάδα. “Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα“, ήταν η φράση που έλεγε ενώ καιγόταν.

Πατέρα, συγχώρεσε με γι’ αυτό που έκανα και μην κλάψεις. Ο γιος σου δεν είναι ήρωας. Είναι άνθρωπος, όπως όλοι οι άλλοι, ίσως λίγο πιο φοβισμένος“, έγραψε στο τελευταίο του γράμμα.

Η Χούντα αποσιώπησε το γεγονός και επέτρεψε τη μεταφορά της σορού του στη γενέτειρά του, Κέρκυρα μετά από τέσσερις μήνες.

Ενάμιση χρόνο πριν, είχε αυτοπυρποληθεί ο Τσέχος φοιτητής, Γιαν Πάλαχ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα κάνοντας κλικ παρακάτω:

Ο Τσέχος φοιτητής που αυτοπυρπολήθηκε μετά τη Σοβιετική εισβολή το 1968. Το τελευταίο σημείωμα που καλούσε σε ξεσηκωμό

19 Σεπτεμβρίου 1982: Το πρώτο ψηφιακό smiley face 🙂

Το χαμογελαστό προσωπάκι ήταν ιδέα του Σκοτ Φάλμαν, καθηγητή πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον των ΗΠΑ.

Έστειλε ένα μήνυμα στον ηλεκτρικό πίνακα ανακοινώσεων του πανεπιστημίου, χρησιμοποιώντας το : – ) για να δηλώσει το χιουμοριστικό τόνο της συζήτησης. Αντιστοίχως πρότεινε το : – ( για μηνύματα με στενάχωρο χαρακτήρα.

Έκτοτε τα emoticons εξελίχθηκαν σε emojis, έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή και σήμερα θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι των διαδικτυακών μας συνομιλιών. Η εφαρμογή μηνυμάτων WhatsApp προσφέρει περισσότερα από 3.600, από τα οποία μερικά μόνο βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των χρηστών, όπως το 😂 και το 😛.

19 Σεπτεμβρίου 1985: Πέθανε ο Ίταλο Καλβίνο

“Κλασικό είναι ένα βιβλίο που ποτέ δεν έχει ολοκληρώσει αυτά που έχει να πει’

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στην Κούβα, αλλά σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Ιταλία.

Δύο από τα πρώτα έργα του, “Το μονοπάτι με τις αραχνοφωλιές” (1947) και “Τελευταίο έρχεται το κοράκι” (1949), ήταν εμπνευσμένα από τη συμμετοχή του στην Ιταλική Αντίσταση.

Άλλα σημαντικά έργα του είναι “Οι αόρατες πόλεις” (1972), “Αν μια νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης” (1979) και “Πάλομαρ” (1983). Πέθανε στη Σιένα της Ιταλίας από εγκεφαλική αιμορραγία, σε ηλικία 61 ετών.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.