10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 21 Μαΐου. FIFA, Φρέντυ Γερμανός, Παπαρίζου

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 21 Μαΐου. FIFA, Φρέντυ Γερμανός, Παπαρίζου

Σήμερα γιορτάζουν οι Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα και Ελένη.

21 Μαΐου 1860: Γεννήθηκε ο Βίλεμ Αϊντχόφεν και η καρδιά μας είναι καλύτερα

Ο Ολλανδός ιατρός εφηύρε το πρώτο χορδωτό γαλβανόμετρο, μια συσκευή που μετρούσε τις αλλαγές του ηλεκτρικού δυναμικού που προκαλούνται από συσπάσεις του καρδιακού μυός. Τη διαδικασία την ονομάτισε ηλεκτροκαρδιογράφημα. Το 1924, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής.

21 Μαΐου 1904: Ιδρύθηκε η FIFA

Στις αρχές του 20ου αιώνα, το ποδόσφαιρο άρχισε να γίνεται ολοένα πιο δημοφιλές. Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επιχείρησε να συντονίσει τη συζήτηση για την ίδρυση παγκόσμιου οργανισμού αλλά η προσπάθεια απέτυχε.

Τελικά η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Fédération Internationale de Football Association) δημιουργήθηκε από 7 άλλες χώρες στο Παρίσι, με πρόεδρο τον Ρομπέρ Γκεράν. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί ποδοσφαιριστές κατατάχθηκαν και προφανώς οι διεθνείς αγώνες ήταν εκτός συζήτησης.

Μετά τον πόλεμο, η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία αποσύρθηκαν από τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, επειδή δεν ήθελαν να αγωνίζονται με αυτούς που πολέμησαν. Σύντομα λύθηκε κι αυτό το ζήτημα.

Μέχρι σήμερα, η FIFA αποτελεί παγκοσμίως την κορυφαία διοργάνωση του ποδοσφαίρου.

10+1 εκπληκτικές ιστορίες για το Μουντιάλ. Η “ελληνική τραγωδία”, τα βουντού της Αϊτής, το δεύτερο “χέρι του Μαραντόνα”

21 Μαΐου 1913: Γεννήθηκε η Τζίνα Μπαχάουερ

Ελληνίδα πιανίστρια διεθνούς φήμης. Συμμετείχε σε εκατοντάδες συναυλίες για τους στρατιώτες των Συμμαχικών δυνάμεων που βρίσκονταν στη Μέση Ανατολή στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ κατοικούσε στην Αίγυπτο.

Έκανε περιοδείες σε Αμερική και Ευρώπη, πραγματοποιώντας ετησίως πάνω από 100 συναυλίες.

H Τζίνα Μπαχάουερ. Πηγή: Wikipedia

21 Μαΐου 1921: Γεννήθηκε ο θρυλικός επιστήμονας Αντρέι Ζαχάρωφ

Ήταν πυρηνικός φυσικός. Με την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, το πρόγραμμα πυρηνικών δοκιμών της Σοβιετικής Ένωσης ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Ζαχάρωφ συμμετείχε στην προσπάθεια κατασκευής βόμβας υδρογόνου. Όμως, όσο περνούσαν τα χρόνια ο επιστήμονας εξέφραζε τον προβληματισμό του για τις συνέπειες των πυρηνικών όπλων στην ανθρωπότητα. Τάχθηκε κατά της εισβολής στη Τσεχοσλοβακία, διαφωνούσε με τη διαίρεση του κόσμου σε κομμουνιστικό και καπιταλιστικό και στήριξε την περεστρόικα.

Όταν τάχθηκε κατά της εισβολής στο Αφγανιστάν εξορίστηκε από τη Μόσχα και με σύζυγό του έκαναν απεργίες πείνας. Το 1975 πήρε Νόμπελ Ειρήνης.

Το 1988, το Ευρωκοινοβούλιο θέσπισε προς τιμήν του το «Βραβείο Ζαχάρωφ», που δίνεται σε πρόσωπα και οργανισμούς που μάχονται για τα δικαιώματα του ανθρώπου και για την πολιτική ελευθερία.

Αντρέι Ζαχάρωφ. Ο νομπελίστας “πατέρας” της σοβιετικής βόμβας υδρογόνου που αντιτάχθηκε στον Χρουστσόφ. Γιατί εξορίστηκε

21 Μαΐου 1952: Πέθανε ο ηθοποιός της εργατιάς, Τζον Γκάρφιλντ

Αμερικανός ηθοποιός της δεκαετίας του ’30 και του ’40. Ερμήνευσε κυρίως χαρακτήρες επαναστατικούς, ανυπότακτους, προερχόμενους από την εργατική τάξη. «Ο ταχυδρόμος χτυπά πάντα δύο φορές» (1946) και «Συμφωνία κυρίων» (1947) είναι μερικές από τις ταινίες, στις οποίες ξεχώρισε.

Την περίοδο του Μακαρθισμού, ο Γκάρφιλντ αρνήθηκε να καταδώσει ονόματα συναδέλφων του στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πέθανε σε ηλικία 39 ετών, από καρδιακή προσβολή και θεωρείται ότι επηρέασε ηθοποιούς, όπως ο Μάρλον Μπράντο και ο Μοντγκόμερι Κλιφτ.

21 Μαΐου 1995: Η πρώτη κατεδάφιση κτιρίου με δυναμίτη στην Ελλάδα

90 κιλά δυναμίτιδας χρησιμοποιήθηκαν για να κατεδαφιστεί το 15οροφο κτίριο, στη συμβολή των οδών Μεσογείων και Σλήμαν, το οποίο παρέμεινε ημιτελές για 30 χρόνια. Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν περίπου τρία τετράγωνα από το σημείο και να κλείσουν τα παράθυρα 15 λεπτά πριν την κατεδάφιση. Πολλοί ανέβηκαν στην ταράτσα τους για να δουν το θέαμα.

Δε σημειώθηκαν προβλήματα ενώ χρειάστηκε η πυροσβεστική να συνδράμει με ρίψη νερού, για να περιοριστεί το σύννεφο σκόνης που έφτασε έως τα 300 μέτρα.

Στη θέση του χτίστηκε το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

21 Μαΐου 1998: Ο 16χρονος Κιπ Κίνκελ αφού σκότωσε τους γονείς, εισέβαλε στο σχολείο του με όπλο και σκότωσε 2 μαθητές

Στις 20 Μαΐου 1998, ο Κιπ Κίνκελ πήρε αποβολή από το σχολείο του, καθώς βρέθηκε να κλεμμένο όπλο και σφαίρες. Όταν επέστρεψε στο σπίτι, οι γονείς του τον απείλησαν ότι θα το έστελναν σε οικοτροφείο αν δεν συμμορφωνόταν.

Στις 3.30 μμ πήρε από το υπνοδωμάτιο των γονιών του ένα τουφέκι και πυροβόλησε τον πατέρα του στο κεφάλι. Στις 6 μμ, όταν γύρισε στο σπίτι η μητέρα του, την πυροβόλησε δύο φορές στο πίσω μέρος του κεφαλιού, τρεις στο πρόσωπο και μια στην καρδιά.

Στις 21 Μαΐου, εισέβαλε στο σχολείο και άρχισε να εξαπολύει πυρά. Πυροβόλησε 50 σφαίρες, τραυματίζοντας 24 μαθητές και σκοτώνοντας 2.

Ο Κιπ Κίνκελ. Πηγή: Wikipedia

21 Μαΐου 1999: Πέθανε ο Φρέντυ Γερμανός

«Ξεκίνησα να γίνω συγγραφέας, αλλά στην πορεία έκανα δύο λάθη: έγινα δημοσιογράφος και έκανα τηλεόραση»

Η μητέρα του τον βάφτισε Φρέντυ από έναν Άγγλο αξιωματικό που είχε ερωτευτεί, όταν ήταν 18 ετών.

Στα οκτώ του χρόνια, κυκλοφόρησε μια οικογενειακή εφημερίδα με τίτλο “Όλα για όλους”, για να βγάζει τα έξοδα για τις σοκολάτες του, όπως είχε αναφέρει.

Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο ως ο χειρότερος μαθητής της τελευταίας πεντηκονταετίας στα θετικά μαθήματα.

Παρουσίασε εκπομπές που “έγραψαν” ιστορία στην ελληνική τηλεόραση, όπως το “Αλάτι και Πιπέρι”, πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες διασημότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού και έμεινε γνωστός για το χιούμορ και τα ευθυμογραφήματά του.

Ο Φρέντυ Γερμανός ήταν ο χειρότερος μαθητής της 50ετίας σύμφωνα με τους καθηγητές του στο Βαρβάκειο. Ξεκίνησε γράφοντας τη στήλη για τα φαρμακεία και έγραψε ιστορία με το «Αλάτι και Πιπέρι»

21 Μαΐου 2005: Η Ελλάδα αναδείχθηκε νικήτρια της Eurovision

Η Έλενα Παπαρίζου με το τραγούδι «My Number One» κέρδισε 203 βαθμούς και σκαρφάλωσε στην 1η θέση του 50ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στο Κίεβο της Ουκρανίας. Αποτέλεσε την 1η νίκη της Ελλάδας στη διοργάνωση.

Το «My Number One» αποτέλεσε το νικητήριο τραγούδι με το χαμηλότερο μέσο όρο βαθμού (6,05) από τις επιτροπές. Ωστόσο, ισοφάρισε το ρεκόρ του Ηνωμένου Βασιλείου το 1997, κερδίζοντας 10 12αρια από την ψηφοφορία κοινού.

Η Έλενα Παπαρίζου τραγουδώντας το «My Number One», στον τελικό της Eurovision του 2005. Πηγή: Youtube-Eurovision

21 Μαΐου 2018: Πέθανε ο Χάρρυ Κλυνν

Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, προερχόταν από οικογένεια ποντιακής καταγωγής που ζούσε στην Καλαμαριά. Εργάστηκε σε ηλικία πέντε ετών ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα στο σχολείο.

Είχε πάρει μέρος σε βραδιά ταλέντων, που διοργάνωνε ο κονφερασιέ Γιώργος Οικονομίδης και κατέκτησε την 1η θέση.

Συμμετείχε σε ταινίες του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και έκανε εμφανίσεις ως stand up comediamtxn. Ηχογράφησε 14 σατυρικούς δίσκους.

Οι περισσότεροι σημείωσαν τεράστια επιτυχία εξαιτίας της ανελέητης σάτιρας και κριτικής στο πολιτικό σύστημα και στον περίφημο “νεοέλληνα” της μεταπολίτευσης.

Πολιτεύτηκε με τη ΝΔ και αργότερα με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο θάνατος του ποδοσφαιριστή του Ατρομήτου την ώρα του αγώνα. Η βοήθεια του Χάρρυ Κλυνν

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.