10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 23 Φεβρουαρίου. Μαρίκα Νίνου, «Λιγνός» και Μαντουμπάλα

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 23 Φεβρουαρίου. Μαρίκα Νίνου, «Λιγνός» και Μαντουμπάλα

Σήμερα γιορτάζουν οι Πολύκαρπος, Πολυκαρπία, Πολυχρόνης και Πολυχρονία.

23 Φεβρουαρίου 1685: Γεννήθηκε ο Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ

Ήταν Γερμανός συνθέτης της ύστερης περιόδου του μπαρόκ. Έγινε γνωστός για τα ορατόριά του. Αποτελούν λυρική σύνθεση για ορχήστρα, σόλο φωνές και χορωδία.

23 Φεβρουαρίου 1883: Γεννήθηκε ο Καρλ Γιάσπερς

Ο Γιάσπερς πίστευε ότι το άτομο νιώθει την ύπαρξή του μέσα από ακραίες καταστάσεις, όπως ο θάνατος.

Ήταν Γερμανός φιλόσοφος και ψυχοπαθολόγος. Τασσόταν στο κίνημα του υπαρξισμού, το οποίο υποστηρίζει ότι η φιλοσοφία δεν βασίζεται στη θεωρία, αλλά στην ύπαρξη του ανθρώπου, καθώς «η ύπαρξη προηγείται της ουσίας».

23 Φεβρουαρίου 1924: Γεννήθηκε ο Άλαν Μακλέοντ Κόρμακ.

Του οφείλουμε τον αξονικό τομογράφο!

Αμερικανός φυσικός, γεννημένος στη Νότια Αφρική.

Αν και δεν κατείχε διδακτορικό σε καμία επιστήμη, κατάφερε να κερδίσει το 1979 το Νόμπελ Ιατρικής για την μελέτη του σχετικά με τις αξονικές τομογραφίες μέσω υπολογιστή (CT).

Η έρευνα του δημοσιεύτηκε σε δύο μέρη το 1963 και το 1964. Δεν είχε προκαλέσει κανένα ενδιαφέρον, μέχρι που ο Γκοντρεϊ Χάουνσφιλντ και οι συνεργάτες του κατασκεύασαν τον πρώτο αξονικό τομογράφο το 1971, με βάση την εργασία του Κόρμακ. Το 1979 ο Χάουνσφιλντ κέρδισε κι εκείνος το Νόμπελ Ιατρικής.

23 Φεβρουαρίου 1957: Πέθανε η Μαρίκα Νίνου

Το πραγματικό όνομα της σπουδαίας ρεμπέτισσας ήταν Ευαγγελία Αταμιάν. Στη δισκογραφία των 78 στροφών, ηχογράφησε 174 τραγούδια. Δημιουργός του 1/3 των τραγουδιών της ήταν ο Τσιτσάνης. Στα 119 είναι πρώτη φωνή και στα 55 είναι δεύτερη

Είχε κάνει δύο γάμους. Μερικά από τα τραγούδια που είχε ερμηνεύσει η Νίνου ήταν «Ο τραυματίας», «Το βιτριόλι» και «Πού θα πας, πού θα τα βρεις στρωμένα».

Το 1954 διαγνώστηκε με καρκίνο. Αποφάσισε να ταξιδέψει στην Αμερική, για να μαζέψει χρήματα και να δοκιμάσει τις πιο εξελιγμένες θεραπείες που υπήρχαν. Το 1956 πήγε εκ νέου στις ΗΠΑ και τα έξοδά της κάλυψαν  η Ρένα Ντάλια και ο Κώστας Καπλάνης.

Πριν φύγει, υπεβλήθη σε εγχείρηση, αλλά όσο βρισκόταν στην Αμερική ο καρκίνος έκανε μετάσταση και γύρισε εσπευσμένα στην Ελλάδα. Πέθανε σε ηλικία 39 ετών και ο Τσιτσάνης της αφιέρωσε το τραγούδι «Θέλω να είναι Κυριακή».

Διαβάστε περισσότερα για το τραγούδι που έγραψε ο Βασίλης Τσιτσάνης για το θάνατο της Μαρίκας Νίνου στον παρακάτω σύνδεσμο:

“Θέλω να είναι Κυριακή”. Το τραγούδι που έγραψε ο Τσιτσάνης για την απώλεια της Μαρίκας Νίνου. Πώς μελοποίησε τις τελευταίες λέξεις της

23 Φεβρουαρίου 1965: Πέθανε ο Σταν Λόρελ

Ο «Λιγνός» του κινηματογράφου

Μαζί με τον Όλιβερ Χάρντι, χάρισε άπειρες στιγμές γέλιου με την φαρσοκωμωδία «Χοντρός και  λιγνός». Το πραγματικό όνομά του ήταν Άρθουρ Στάνλεϊ. Έκανε 5 γάμους, τους δύο με την ίδια γυναίκα.

Το 1961, βραβεύτηκε με Όσκαρ για την καλλιτεχνική του προσφορά και άφησε το αποτύπωμά του στο περίφημο Πεζοδρόμιο της Δόξας στο Λος Άντζελες.

Στις 19 Φεβρουαρίου 1965, ο Λόρελ έπαθε καρδιακή προσβολή και άφησε την τελευταία του πνοή 4 μέρες αργότερα, σε ηλικία 74 ετών.

Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν έχασε το χιούμορ του. Λίγα λεπτά πριν πεθάνει είπε στη νοσοκόμα ότι θα θα ήθελε πολύ να κάνει σκι. Απορημένη απάντησε: «Δεν ήξερα ότι σας αρέσει το σκι». «Δεν μου αρέσει, αλλά θα προτιμούσα να κάνω σκι από αυτό που κάνω τώρα!», είπε ο Λόρελ.

Οι αστεροειδείς 2865 και 2866 πήραν τα ονόματα του «Λόρελ» και του «Χάρντι» στη μνήμη των Σταν Λόρελ και Όλιβερ Χάρντι.

Διαβάστε περισσότερα για τον Σταν Λόρεν στον παρακάτω σύνδεσμο:

O αξέχαστος Λιγνός έκανε πέντε γάμους, τους δύο με την ίδια γυναίκα. Η τελευταία του επιθυμία πριν πεθάνει ήταν να κάνει σκι

23 Φεβρουαρίου 1969: Πέθανε η «Μαντουμπάλα»

Ινδή ηθοποιός που ξεχώρισε για την ομορφιά της και πρωταγωνίστησε σε πολλές κλασικές ταινίες του Bollywood, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το ομώνυμο τραγούδι του Στέλιου Καζαντζίδη, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το πραγματικό ονοματεπώνυμό της ήταν Μουμτάζ Γεχάν Μπεγκούμ Ντεχλαβί.

Ήταν το πέμπτο από τα συνολικά 11 παιδιά μιας φτωχής μουσουλμανικής οικογένειας και έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο σε ηλικία 9 ετών. Πέθανε σε ηλικία 36 ετών, εξαιτίας εκ γενετής καρδιακής πάθησης.

“Μαντουμπάλα”, η θρυλική Ινδή πρωταγωνίστρια που πέθανε νέα και έγινε τραγούδι από τον Καζαντζίδη. Η κόντρα για την πατρότητα των στίχων και της μουσικής. Παρέμεινε πρώτο σε πωλήσεις για μια δεκαετία!

23 Φεβρουαρίου 1974: Πέθανε ο Κοσμάς Πολίτης, “χωρίς να υπογράψει δήλωση μετανοίας”

Ήταν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της «γενιάς του ’30». Χαρακτηριστικά έργα του ήταν το «Eroica» και «Στου Χατζηφράγκου».

Το 1961, έγινε επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών είχε αρνηθεί την ένταξή του, επειδή δεν υπέγραψε δήλωση μετάνοιας για τα αριστερά φρονήματά του.

Την ημέρα του πραξικοπήματος, στις 21 Απριλίου 1967, πέθανε η σύζυγός του. Ο Πολίτης συνελήφθη μετά την κηδεία της και έμεινε στη φυλακή για δέκα μέρες στο αστυνομικό τμήμα Ψυχικού.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Την επόμενη χρονιά από το θάνατό του εκδόθηκε το ημιτελές μυθιστόρημά του «Τέρμα».

23 Φεβρουαρίου 1976: Γεννήθηκε ο Βίκτορ Σάντσεθ

Προπονητής, που ως ποδοσφαιριστής, είχε αγωνιστεί με τις φανέλες του Παναθηναϊκού, της Ρεάλ Μαδρίτης, της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και Έλτσε.

23 Φεβρουαρίου 1983: Βυθίστηκε το πλοίο «Χρυσή Αυγή» στην Κάρυστο

Το πρωί της 23ης Φεβρουαρίου 1983, το οχηματαγωγό εκτελούσε το δρομολόγιο Τήνος- Άνδρος- Ραφήνα, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει ξανά από τη Ραφήνα, μεταφέροντας 9 βυτιοφόρα, 4 φορτηγά, 21 επιβάτες και 21 μέλη του πληρώματος.

Στη διάρκεια του μήνα, είχαν ανακοινωθεί πολλά απαγορευτικά. Όταν το πλοίο έφτασε στο Κάβο Ντόρο, τραντάχθηκε και άρχισε να γέρνει προς τα δεξιά. Τα σωστικά «βαρελάκια» δεν έπεφταν γιατί τα σχοινιά είχαν κολλήσει από την μπογιά και δεν λυνόντουσαν. Έπειτα από δέκα λεπτά έγινε μια μεγάλη έκρηξη και το πλοίο τυλίχτηκε στις φλόγες. Για αρκετές ώρες παρέμεινε αναποδογυρισμένο και στη συνέχεια βούλιαξε.

Σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι. Το κουφάρι του πλοίου βρέθηκε 40 χρόνια, μετά το ναυάγιο.

Διαβάστε περισσότερο για το ναυάγιο του «Χρυσή Αυγή» στον παρακάτω σύνδεσμο:

Πώς βυθίστηκε το πλοίο «Χρυσή Αυγή» στο Κάβο Ντόρο με 9 μποφόρ. Η μάνα που επέμενε να επιβιβαστεί με τα δύο παιδιά και ο φορτηγατζής που βγήκε την τελευταία στιγμή

23 Φεβρουαρίου 2004: Πέθανε ο Ιωάννης Ξηροτύρης

Ήταν εκπαιδευτικός και συγγραφέας, που τασσόταν υπέρ του εκπαιδευτικού δημοτικισμού. Πίστευε ότι στο πλαίσιο της εκπαίδευσης η ελληνική γλώσσα έπρεπε να αποβάλλει την καθαρεύουσα και τα αρχαϊκά στοιχεία της.

Σύμφωνα με τον δημοτικισμό, η νεοελληνική γλώσσα αποτελεί φυσική συνέχεια της αρχαίας ελληνικής.

Πέθανε σε ηλικία 104 ετών!

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.