10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 24 Απριλίου. Αθανάσιος Διάκος, Γενοκτονία Αρμενίων, Γκοτιέ και Εστέ Λόντερ

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 24 Απριλίου. Αθανάσιος Διάκος, Γενοκτονία Αρμενίων, Γκοτιέ και Εστέ Λόντερ

Σήμερα γιορτάζουν οι Αχιλλέας, Δούκας, Δούκισσα, Βαλεντίνη, Ελισάβετ, Θαυμαστός και Θαυμαστή.

24 Απριλίου 1821: Σκοτώθηκε στη μάχη της Αλαμάνας ο Αθανάσιος Διάκος

«Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω»

Οπλαρχηγός και ηγετική προσωπικότητα στον Αγώνα του 1821. Η έναρξη της Επανάστασης στη Ρούμελη συνδέθηκε με τον ήρωα της Λιβαδειάς, γιο του Νικόλαου Γραμματικού, Αθανάσιο Διάκο.

Υπήρξε μοναχός σε ένα μοναστήρι στην Αρτοτίνα. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, κάποτε, κάποιος τούρκος πασάς το επισκέφτηκε μαζί με το στρατό του. Όταν είδε τον Διάκο, εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά του. Τότε, ο Τούρκος του έκανε ανήθικη πρόταση και ο νεαρός μοναχός προσβεβλημένος τον σκότωσε. Έτσι, για να μην τον πιάσουν, έγινε κλέφτης στα βουνά.

Στη μάχη της Αλαμάνας ο Διάκος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Κιοσέ Μεχμέτ και τον Ομέρ Βρυώνη με στρατό 10.000 ατόμων. Ο Έλληνας οπλαρχηγός είχε μόλις 500 άνδρες.

Εκεί τραυματίστηκε στον ώμο και πέταξε το τουφέκι του που είχε σπάσει και το σπαθί του που είχε τρύπα από βόλι στη λαβή. Συνέχισε να μάχεται με την πιστόλα του, ώσπου περικυκλώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στη Λαμία. Αφού υπέστη το μαρτύριο του παλουκώματος, πέταξαν το άψυχο σώμα του σε λάκκο.

Ντοκουμέντο: η αυθεντική πιστόλα του Αθανάσιου Διάκου από τη φονική μάχη της Αλαμάνας. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο λέγοντας «εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός και θ’ αποθάνω!»

24 Απριλίου 1880: Γεννήθηκε ο Γκίντεον Σούντμπαικ

Ο εφευρέτης του φερμουάρ

Για χρόνια, ο Σούντμπαικ, ο οποίος ήταν μηχανικός, έψαχνε μια λύση στο να κάνει το δέσιμο των ρούχων και άλλων αντικειμένων απλούστερο και ασφαλέστερο. Έτσι, με το μηχάνημα SL  δημιούργησε ένα σύρμα σε σχήμα Υ, το οποίο το τρύπησε με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει «δοντάκια». Τραβώντας τον ολισθητήρα, ο οποίος τοποθετήθηκε στις δύο άκρες του σύρματος, τα «δοντάκια» ενώνονταν. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, το φερμουάρ χρησιμοποιήθηκε σε ρούχα, παπούτσια και σε θήκες. Επαναστατική εφεύρεση που τόσα χρόνια μετά παραμένει το ίδιο χρηστική και αποτελεσματική.

24 Απριλίου 1915: Ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων

«Κόκκινη Κυριακή»

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 250 πνευματικούς ηγέτες των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη. Οδηγήθηκαν σε φυλακές στην Άγκυρα, όπου υπέστησαν φριχτά βασανιστήρια και τελικά εκτελέστηκαν. Ήταν η αρχή της εξόντωσης των Αρμενίων.

Οι Τούρκοι κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εφάρμοσαν την πολιτική «ένας λαός, ένα έθνος», με την οποία ήθελαν να εξαφανίσουν όλους τους πληθυσμούς που δεν ήταν μουσουλμάνοι. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές οι Αρμένιοι που δολοφονήθηκαν ήταν 600.000-800.000, ενώ αρμενικές πηγές υποστηρίζουν ότι σφαγιάστηκαν 1.500.000.

Στην αρχή οι Τούρκοι ήθελαν να τους εκδιώξουν. Όμως, οι Αρμένιοι δεν είχαν δικό τους κράτος για να καταφύγουν. Οι Τούρκοι θεώρησαν ότι θα κατευθύνονταν στη Ρωσία, όπου θα υπηρετούσαν τον ρωσικό στρατό, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν. Έτσι, αποφασίστηκε η εξόντωσή τους. Οι Οθωμανοί προχώρησαν και σε άλλες γενοκτονίες, όπως αυτές των Ελλήνων και των Ασσυρίων.

Η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζει τον όρο «γενοκτονία» και υποστηρίζει ότι οι Αρμένιοι εκτοπίστηκαν.

Όταν ο Ευφράτης έγινε κόκκινος απ’ το αίμα των Αρμενίων. Η γενοκτονία που δεν αναγνώρισαν ποτέ οι Τούρκοι και η δίκη – παρωδία των “υπευθύνων” που εξόργισε τον Αμερικανό πρόεδρο Ρούσβελτ

24 Απριλίου 1919: Γεννήθηκε ο Γλαύκος Κληρίδης

Υπήρξε πρόεδρος της Κύπρου και υπέρμαχος της ένωσης με τη μητέρα Ελλάδα. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρέτησε τη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία. Στις 24 Ιουλίου 1942, κατά τη διάρκεια επιχείρησης πάνω από τη Γερμανία, το αεροπλάνο του χτυπήθηκε. Ο Κληρίδη και οι άλλοι δύο επέζησαν, αφού χρησιμοποίησαν τα αλεξίπτωτά τους.

Συνελήφθη και αιχμαλωτίστηκε μέχρι το 1945.

Γλαύκος Κληρίδης. Ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου υπηρέτησε στη RAF και αιχμαλωτίστηκε από τους Ναζί. Στις πρώτες εκλογές το 1960 στήριξε τον Μακάριο έναντι του πατέρα του

24 Απριλίου 1927: Γεννήθηκε ο Πασκουαλίνο Ντε Σάντις

Ιταλός κινηματογραφιστής, ο οποίος κέρδισε Όσκαρ καλύτερης φωτογραφίας, για την ταινία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Φράνκο Τζεφιρέλι.

24 Απριλίου 1935: Εκτελέστηκαν οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης

Ο Παπούλας ήταν στρατηγός κατά την εκστρατεία στον Σαγγάριο. Λίγους μήνες πριν την Μικρασιατική Καταστροφή, τη θέση του πήρε ο Γεώργιος Χατζηανέστης, ο οποίος καταδικάστηκε ως ένας εκ των υπαιτίων της τραγωδίας στη Δίκη των Έξι. Ο Παπούλας και ο Κοιμήσης, επιτελάρχης της VIIης Μεραρχίας, ήταν μάρτυρες κατηγορίας. Η εκδίκηση της αντίπαλης παράταξης ήρθε λίγα χρόνια μετά.

Στις 24 Απριλίου 1935, οι δύο αξιωματικοί, οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα, καθώς θεωρήθηκαν ένοχοι για εσχάτη προδοσία, με την κατηγορία ότι οργάνωσαν, για λογαριασμό των Βενιζέλου και Πλαστήρα, πραξικόπημα εναντίον της εκλεγμένης Κυβέρνησης του Παναγή Τσαλδάρη.

Τα τελευταία λόγια του Παπούλα πριν την εκτέλεση ήταν: «Παιδιά μου, δεν έχω κανένα παράπονο μαζί σας, διότι γνωρίζω ότι εκτελείτε διαταγές. […] Θέλω μόνο να διακηρύξω την τελευταία αυτή στιγμή της ζωής μου την πικρία και το παράπονο που αισθάνομαι, διότι το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών, παρασυρόμενο από κακή αντίληψη, εξέδωσε την λανθασμένη αυτή απόφαση που πρόκειται να εκτελέσετε. Με κατηγόρησαν ως προδότη της Πατρίδας! Η Ιστορία θα αποδείξει ότι δεν υπήρξα προδότης! Αν έπραξα κάτι στη ζωή μου, αυτό ήταν το καθήκον μου απέναντι στην πατρίδα και αγωνίσθηκα για την τιμή της. Ζήτω η Πατρίδα».

Παπούλας, ο αρχιστράτηγος της Μικρασιατικής Εκστρατείας που εκτελέστηκε για να εκδικηθούν την εκτέλεση των Έξι στου Γουδή. Στη δίκη ήταν μάρτυρας κατηγορίας

24 Απριλίου 1941: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Σπανούδης

Θεωρείται εμπνευστής της δημιουργίας της ΑΕΚ. Με δικές του πρωτοβουλίες κατάφερε η νεοσύστατη ομάδα να κερδίσει τη θέση της στον αθλητικό χώρο της εποχής. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου για την παραχώρηση της έκτασης στη Νέα Φιλαδέλφεια με σκοπό τη δημιουργία αθλητικού χώρου της ΑΕΚ.

Ο Σπανούδης έγινε ο πρώτος πρόεδρος του αθλητικού συνδέσμου και το 1932 εντάχθηκε στο κόμμα των Φιλελευθέρων.

«Αυτό δεν θα αντέξω να το δω». Ο άνθρωπος που μετέφερε την ΑΕΚ στη Ν.Φιλαδέλφεια πέθανε τρεις μέρες πριν μπουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Η ΑΕΚ δημιουργήθηκε το 1924 από πρόσφυγες μέσα σε κατάστημα αθλητικών!

24 Απριλίου 1952: Γεννήθηκε ο Ζαν Πολ Γκοτιέ

Ο γάλλος σχεδιαστής έφερε την επανάσταση στο χώρο της μόδας με τις πρωτοποριακές και ευφάνταστες δημιουργίες του. Από μικρός του άρεσε να διαβάζει περιοδικά μόδας και η έμπνευση για τον σχεδιασμό ρούχων ήρθε όταν είδε τους κορσέδες στη ντουλάπα της γιαγιάς του. Έτσι, ξεκίνησε να δημιουργεί σκίτσα με ρούχα.

Ο Γκοτιέ στα 17 του ανακοίνωσε στους γονείς ότι το όνειρό του ήταν να γίνει σχεδιαστής. Εκείνοι ρώτησαν έναν ζωγράφο που έμενε στην ίδια γειτονιά αν είναι φυσιολογικό ο γιος τους να σχεδιάζει γυναικεία ρούχα!

Δημιούργησε φούστες για άντρες και κανονικοποίησε τα τατουάζ και τα πίρσινγκ. Στις πασαρέλες χρησιμοποιούσε εύσωμες γυναίκες και ηλικιωμένους άνδρες, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

Ζαν Πολ Γκοτιέ, ο “επαναστάτης” της μόδας. Φόρεσε φούστες στους άνδρες και χρησιμοποίησε ως μοντέλα, εύσωμες, ηλικιωμένους και περιθωριακούς

24 Απριλίου 2004: Πέθανε η Εστέ Λόντερ

«Ποτέ δεν ονειρεύομαι την επιτυχία. Δουλεύω γι’ αυτήν.»

Το πραγματικό της όνομα ήταν Τζόζεφιν Έστερ Μέντζερ και ήταν παιδί εβραϊκής οικογένειας μεταναστών από την Ουγγαρία, που εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Από μικρή ηλικία έδειξε το ενδιαφέρον της για τον χώρο της ομορφιάς, καθώς ενθουσιαζόταν να βλέπει τον θείο της, χημικό στο επάγγελμα, που έφτιαχνε κρέμες και έλαια. Έτσι έμαθε να δημιουργεί καλλυντικά.

Για να τα προωθήσει, προέβη σε μια πρωτοποριακή για την εποχή τακτική: δοκίμαζε τα προϊόντα της απευθείας στις πελάτισσες, για να τις πείσει για την αποτελεσματικότητά τους.

Μια από τις πρώτες της ημέρες στο πολυκατάστημα, η Εστέ έχυσε δήθεν κατά λάθος, ένα άρωμα στο χαλί, με αποτέλεσμα η μυρωδιά του να προσελκύει κοντά της όλες τις πελάτισσες.

Estee Lauder. Δεν ήταν Γαλλίδα, δεν ήταν αυτό το αληθινό της όνομα και δεν έμαθε από κανέναν τη δουλειά. Η γυναίκα που δίδαξε μάρκετινγκ στο χώρο της ομορφιάς

24 Απριλίου 2010: Πέθανε ο Δημήτρης Τσάτσος

Κορυφαίος συνταγματολόγος και πανεπιστημιακός. Το 1968, οι χουντικοί δεν του επέτρεψαν να διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Την επόμενη χρονιά, εκλέχθηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκη αλλά και πάλι το καθεστώς του απαγόρευσε να διδάξει. Τελικά, το 1970 διορίστηκε ως μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Με την πτώση της δικτατορίας, διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Παιδείας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Από το 1980 μέχρι τη συνταξιοδότησή του δίδασκε Συνταγματικό Δίκαιο στο Πάντειο και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάγκεν.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.