29 Ιουνίου 1874. «Τις πταίει;»
Ο άγνωστος πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης δημοσίευσε στην εφημερίδα «Καιροί» το περίφημο άρθρο του. Είχε τίτλο «Τις Πταίει;» και προσπαθούσε να ρίξει φως στους παράγοντες που οδήγησαν στην πολιτική και οικονομική κρίση της χώρας.
Κατήγγειλε προσωπικά τον Βασιλιά Γεώργιο Α’ γιατί παρέκαμπτε συστηματικά το κοινοβούλιο, και διόριζε Υπουργούς από τη μειοψηφία. Ως απάντηση στις βασιλικές παρεμβάσεις πρότεινε στον ανώτατο άρχοντα να διορίζει πρωθυπουργό τον αρχηγό του πλειοψηφούντος κόμματος, ο οποίος θα πρέπει να έχει τη στήριξη της Βουλής.
Αυτή είναι η λεγόμενη «αρχή της δεδηλωμένης», την οποία εφάρμοσε ο Τρικούπης ένα χρόνο αργότερα και απέκτησε συνταγματική ισχύ το 1927. Από τότε η κάθε κυβέρνηση οφείλει να έχει τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των Βουλευτών.
Το άρθρο προκάλεσε αντιδράσεις, ο Τρικούπης προφυλακίστηκε για ένα 24ωρο, αλλά έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα.
29 Ιουνίου 1900. Γεννήθηκε ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ
Ο γάλλος συγγραφέας πολέμησε εναντίον των Γερμανών, όταν εισέβαλαν στο Παρίσι το 1940, στην αρχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ήταν πολέμιος των Ναζί, αλλά ταυτόχρονα απεχθανόταν τον επικεφαλής της γαλλικής αντίστασης, τον Στρατηγό Ντε Γκωλ. Έτσι αποφάσισε να αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ, κίνηση που πολλοί χαρακτήρισαν ως έκφραση δειλίας.
Έμεινε στην Αμερική μέχρι και το 1943. Εκεί έγραψε τον «Μικρό Πρίγκιπα», το έργο που τον άφησε στην ιστορία.
Την εποχή εκείνη έκανε θραύση η «Μαίρη Πόπινς» και οι εκδότες του Σαιντ-Εξυπερύ έψαχναν για ένα αντίστοιχο παιδικό βιβλίο που θα συγκινούσε μικρούς αλλά και μεγάλους.
Στις ΗΠΑ εκδόθηκε το 1943, αλλά στη Γαλλία απαγορεύτηκε, όπως και όλα τα έργα του, από την κυβέρνηση του Βισί. Κυκλοφόρησε μετά την απελευθέρωση, όταν πια ο Σαιντ-Εξυπερύ ήταν νεκρός.
29 Ιουνίου 1920. Η «γέννηση» της Ρεάλ
Από την ίδρυση της το 1902 μέχρι και τον Ιούνιο του 1920, η επίσημη ονομασία της ομάδας ήταν “Madrid FC”. Με προσωπική επιστολή στον πρόεδρο του συλλόγου, ο Ισπανός βασιλιάς Αλφόνσο, απένειμε στην ομάδα τον τίτλο Real (δηλαδή “βασιλική”).
«Η Αυτού Μεγαλειότητα χαίρεται να παραχωρήσει στον ποδοσφαιρικό σύλλογο που υπηρετείτε ως άξιος πρόεδρος τον τίτλο του Real, ο οποίος μπορεί να προηγείται του ονόματος της ομάδας από τώρα και στο εξής».
Ακολούθως, προστέθηκε και το στέμμα στο έμβλημα της Ρεάλ Μαδρίτης.
29 Ιουνίου 1929. Η ανακάλυψη του Φλέμινγκ
Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι στη μούχλα ενυπάρχει αντιβιοτική δράση. Ήταν μία τυχαία ανακάλυψη που οφειλόταν στην ακαταστασία του σκοτσέζου βιολόγου.
Το καλοκαίρι του 1928, πριν φύγει για διακοπές, δεν καθάρισε το εργαστήριό του. Όταν επέστρεψε, βρήκε μερικά από τα πιάτα στα οποία φυλούσε μικροοργανισμούς να έχουν μουχλιάσει. Εξετάζοντάς τα πριν τα πετάξει, διαπίστωσε ότι σε ένα από αυτά η μούχλα είχε καταστρέψει τα βακτηρίδια που καλλιεργούσε εκεί.
Η μούχλα αποδείχθηκε ότι ήταν ένα είδος μύκητα, το πενικίλιο. Η παραγωγή της πενικιλίνης με τις θαυματουργές δυνατότητες, θα αργούσε ακόμα μία δεκαπενταετία…
29 Ιουνίου 1951. Πέθανε ο Αιμίλιος Βεάκης
Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ηθοποιούς του 20ου αιώνα. Πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους, ενώ έλαβε μέρος στην Αντίσταση ως μέλος του ΕΑΜ.
Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους θιάσους του μεσοπολέμου και διακρίθηκε σε όλα τα θεατρικά είδη, από αρχαία τραγωδία ως κωμωδία και επιθεώρηση. Για αυτό και οι συνάδελφοί του τον φώναζαν Βεάκαρο.
Παράλληλα με το θέατρο, έγραφε έργα, μετέφραζε Ντοστογιέφσκι και έγραφε ποιήματα. Όταν συνταξιοδοτήθηκε συνέχισε να παίζει σε παραστάσεις καθώς ήταν πάμφτωχος. Ένας από τους λόγους της οικονομικής του δυσπραγίας ήταν ότι είχε εκδηλώσει τις αριστερές του πεποιθήσεις. Όταν πέθανε, σε ηλικία 67 ετών, όλη η ρευστή περιουσία του ήταν 20 δραχμές που βρέθηκαν στη τσέπη του παντελονιού του.
Μετά τον θάνατό του, αναγνωρίστηκε η τεράστια προσφορά του στο ελληνικό θέατρο. Το σύγχρονο θερινό θέατρο στη Καστέλλα στον Πειραιά μετονομάσθηκε το 1976 σε “Βεάκειο”.
29 Ιουνίου 1956. Ο γάμος Μίλερ-Μονρόε
Ο γάμος της αμερικανίδας σταρ με τον θεατρικό συγγραφέα Αρθουρ Μίλερ ήταν ο τρίτος και ο μακροβιότερος της ζωής της, καθώς διήρκεσε 5 χρόνια. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, δεν έλειπαν οι εντάσεις, οι τσακωμοί και η τοξικότητα.
Ο Μίλερ δήλωσε για τη Μέριλιν μετά τον θάνατό της: «Ήταν μια γυναίκα στοιχειωμένη από τα φαντάσματα μιας δυστυχισμένης παιδικής ηλικίας, την οποία δεν κατάφερε να βάλει ποτέ πίσω της και να δει τον κόσμο σαν αναγεννημένη ενήλικη. Ήταν η πιο δυστυχισμένη γυναίκα που γνώρισα ποτέ στη ζωή μου».
29 Ιουνίου 1958. Η Βραζιλία στην κορυφή του κόσμου
Η εθνική ομάδα της Βραζιλίας κατέκτησε το 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου νικώντας στον τελικό της Στοκχόλμης τη Σουηδία με 5-2.
Ήταν το πρώτο μουντιάλ με διεθνή τηλεοπτική μετάδοση, ενώ μέχρι σήμερα θεωρείται ως μία από τις καλύτερες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις όλων των εποχών. Σημαντική συμβολή σε αυτό είχε η Βραζιλία του 17χρονου και άσημου τότε Πελέ, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του. Το παιχνίδι της Σελεσάο εντυπωσίασε τόσο που ο Ίγκορ Νέτο δήλωσε: «Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να βρεθεί νέα λέξη γι’ αυτό το πράγμα».
29 Ιουνίου 1963. Η πρώτη επιτυχία των Beatles
Το “From me to you” έγινε το πρώτο τραγούδι των “Σκαθαριών” που κατέκτησε την κορυφή των βρετανικών τσαρτ. Παράλληλα, ήταν και η πρώτη σύνθεση των ΜακΚάρτνεϊ-Λένον που μπήκε στα αμερικανικά τσαρτ. Η επίδραση που είχε το κομμάτι στην μετέπειτα καριέρα του συγκροτήματος ήταν καθοριστική. Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ΜακΚάρτνεϊ:
«Η πρώτη φορά που σκέφτηκα ότι στα αλήθεια τα καταφέραμε ήταν όταν ένα πρωί ήμουν ξαπλωμένος και άκουσα έναν γαλατά απ’ έξω να σφυρίζει το “From me to you”. Βασικά είμαι σίγουρος ότι άκουσα μέχρι και πουλιά να σφυρίζουν τη μελωδία! Το ορκίζομαι!»
29 Ιουνίου 1972. Αντισυνταγματική η θανατική ποινή
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι η θανατική ποινή είναι αντίθετη με το Σύνταγμα. Αυτόματα 700 περίπου μελλοθάνατοι είδαν τις ποινές τους να μετατρέπονται σε ισόβια.
Ωστόσο, η απόφαση δεν έτυχε γενικής αποδοχής. Μέσα στα επόμενα χρόνια, αρκετές από τις Πολιτείες έψαξαν «παραθυράκια» και αναδιατύπωσαν τον νόμο, με τρόπο που το Ανώτατο Δικαστήριο θα τον ενέκρινε. Πράγματι, το 1976 η «νέα και βελτιωμένη» διάταξη για τη θανατική ποινή επικυρώθηκε από το Δικαστήριο και μέχρι το 1977 οι εκτελέσεις είχαν ξαναρχίσει.
29 Ιουνίου 2003. Πέθανε στα 96 της η Κάθριν Χέπμπορν
Η μοναδική ηθοποιός που έχει βραβευτεί με τέσσερα Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Δεν εμφανίστηκε ποτέ να τα παραλάβει και τα είχε παρατήσει σε ένα ντουλάπι στην κουζίνα της.
Ήταν δύσκολος και ασυμβίβαστος χαρακτήρας, εξού και το προσωνύμιο «αγοροκόριτσο». Την έδιωξαν από τέσσερις διαφορετικές παραστάσεις πριν ακόμα αρχίσουν οι πρόβες, επειδή συγκρουόταν με τους παραγωγούς. Μετά από έναν επιπόλαιο γάμο και κάποιες εφήμερες σχέσεις, η Χέπμπορν βρήκε τον έρωτα της ζωής της στο πρόσωπο του Σπένσερ Τρέισι.
Όμως, δεν παντρεύτηκαν ποτέ, διότι ο Τρέισι ήταν καθολικός και παντρεμένος και δεν ήθελε να πάρει διαζύγιο από τη σύζυγό του, Λουίζ. Η Αμερικανίδα ηθοποιός έπαιζε σε ταινίες μέχρι τα γεράματα και έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ