10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 6 Νοεμβρίου. Μάρθα Καραγιάννη, Σουλεϊμάν, “Λωξάντρα”

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 6 Νοεμβρίου. Μάρθα Καραγιάννη, Σουλεϊμάν, “Λωξάντρα”

6 Νοεμβρίου 1494: Γεννήθηκε ο Σουλεϊμάν Α’ ο Μεγαλοπρεπής

Ήταν ο 10ος Σουλτάνος στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από το 1520 έως το 1566. Στα χρόνια του, η Οθωμανική αυτοκρατορία έφτασε στη μέγιστη γεωγραφική της επέκταση και στο απόγειο της δύναμής της.

Ο Σουλεϊμάν Α’ ηγήθηκε των οθωμανικών στρατιών στην κατάκτηση των χριστιανικών προπυργίων του Βελιγραδίου, της Ρόδου, με το απόρθητο κάστρο και τους Ιωαννίτες Ιππότες, καθώς και του μεγαλύτερου μέρους της Ουγγαρίας.

Διαβάστε στο ακόλουθο κείμενο για τη σύζυγο του Σουλεϊμάν Α’ του Μεγαλοπρεπούς, Ρωξελάνα ή Χιουρέμ Σουλτάν: 

Ρωξελάνα, η πολυμήχανη παλλακίδα που έγινε σύζυγος του Σουλτάνου Σουλεϊμάν. Με ίντριγκες εξόντωσε τον Έλληνα βεζίρη και παιδικό φίλο του σουλτάνου (βίντεο)

6 Νοεμβρίου 1860: Η νίκη του Αβραάμ Λίνκολν στις εκλογές

Με ποσοστό 39,8% έναντι 29,5% του δεύτερου υποψηφίου, Στέφεν Ντάγκλας, ο Λίνκολν αναδείχθηκε μεγάλος νικητής και έγινε ο 16ος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. Λίγους μήνες μετά, ξέσπασε ο Αμερικανικός Εμφύλιος, που διήρκεσε μέχρι το 1865. Το Νοέμβριο του 1864 επανεξελέγη.

Την 1η Φεβρουαρίου 1865, ο Λίνκολν υπέγραψε τη 13η τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος, με την οποία καταργήθηκε και επίσημα η δουλεία. Η δεύτερη θητεία του τερματίστηκε δύο μήνες μετά, όταν δολοφονήθηκε την ώρα που παρακολουθούσε μία θεατρική παράσταση.

Διαβάστε παρακάτω για την Γκρέισι Μπέντελ, το κορίτσι που έπεισε τον αμούστακο Αβραάμ Λίνκολν να αφήσει μούσι, για να κερδίσει τις εκλογές του 1860:

Το μικρό κορίτσι που έπεισε τον Λίνκολν να αφήσει μούσι, για να κερδίσει τις κρίσιμες εκλογές. Δείτε πώς ήταν πριν

6 Νοεμβρίου 1861: Γεννήθηκε ο Τζέιμς Νέισμιθ

Ο “πατέρας” του μπάσκετ

Του ζητήθηκε να φτιάξει τους κανόνες ενός αθλήματος, το οποίο θα παιζόταν σε κλειστό χώρο, για να προστατεύει τους αθλητές από το κρύο.

Τα πρώτα καλάθια ήταν κοφίνια για ροδάκινα που είχε καρφώσει σε τοίχους στις δύο άκρες του γυμναστηρίου. Αγωνίζονταν εννέα παίκτες σε κάθε ομάδα και χρησιμοποιήθηκε μπάλα ποδοσφαίρου.

Το μπάσκετ κέρδισε γρήγορα πολλούς θαυμαστές και διαδόθηκε σε όλες τις ΗΠΑ. Το 1936 συμπεριελήφθη στα ολυμπιακά αγωνίσματα. Ο Νέισμιθ απένειμε τα μετάλλια στους νικητές και έγινε επίτιμος πρόεδρος της FIBA.

Διαβάστε περισσότερα για τον Καναδοαμερικανό καθηγητή φυσικής αγωγής, Τζέιμς Νέισμιθ στο παρακάτω άρθρο:

Πώς επινοήθηκε το μπάσκετ ως ένα άθλημα για κλειστό χώρο που θα προστάτευε τους αθλητές από το κρύο. Τα πρώτα καλάθια ήταν κοφίνια για ροδάκινα

6 Νοεμβρίου 1939: Γεννήθηκε η Μάρθα Καραγιάννη

“Ο άντρας που θα παντρευτώ θα είναι από σόι”

Όταν είσαι 20 χρονών και έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στον Σαρτρ και σε έναν ποδοσφαιριστή, θα είσαι βλάκας, αν δεν πας με τον ποδοσφαιριστή. Βέβαια στα πενήντα, θα είσαι βλάκας, αν δεν πας με τον Σαρτρ“, είχε πει.

Απέκτησε παιδί με τον Μίμη Στεφανάκο, αλλά πέθανε τρεις μέρες μετά τη γέννησή του. “Μέχρι τα 40 μου, ζούσα με την ελπίδα ενός παιδιού. Ο Θεός δεν μου το έδωσε“, είχε εξομολογηθεί.

Ήταν η τρίτη επιλογή του Γιάννη Δαλιανίδη για το μιούζικαλ “Μερικοί το προτιμούν κρύο”, μετά την Άννα Φόνσου που αρνήθηκε τον ρόλο και την Πόπη Λάζου που καθυστερούσε στα γυρίσματα. Ο μοναδικός δραματικός ρόλος της ήταν στην ταινία “Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα.

Η Μάρθα Καραγιάννη δεν μπορούσε να σηκώνει τα πόδια της στα χορευτικά, ενώ η Καρέζη φόρεσε το αληθινό της νυφικό στην ταινία “Τζένη-Τζένη”

6 Νοεμβρίου 1961: Η “θεομηνία” που έπληξε την Αθήνα

Ξέσπασε μία εβδομάδα μετά τις εκλογές “βίας και νοθείας” και δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Καραμανλή. Η νεροποντή ξεκίνησε το βράδυ της 5ης προς 6η Νοεμβρίου και κράτησε όλη τη νύχτα.

Στο κέντρο της Αθήνας, πολλοί δρόμοι μεταβλήθηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους και τα νερά του Κηφισού και του Ιλισού κατέκλυσαν τα δυτικά και βορειοδυτικά προάστια. 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και περιοχές, όπως το Μπουρνάζι, τα Λιόσια και το Φάληρο, υπέστησαν μεγάλες καταστροφές.

Περισσότερα για τις φονικές πλημμύρες του 1961 μπορείτε να διαβάσετε στο ακόλουθο άρθρο:

H θεομηνία που “χτύπησε” την Αθήνα το 1961, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές “της βίας και της νοθείας”. 43 νεκροί και χιλιάδες άστεγοι

6 Νοεμβρίου 1962: Η καταδίκη του απαρτχάιντ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα, με το οποίο καταδίκαζε τις πολιτικές του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Επιπλέον, καλούσε όλα τα κράτη-μέλη να διακόψουν τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις τους με τη χώρα.

Το γεγονός που ώθησε τον διεθνή οργανισμό να αναλάβει δράση ήταν η σφαγή του Σάρπβιλ δυόμισι χρόνια πριν, κατά την οποία η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον μαύρων διαδηλωτών, φονεύοντας 69 άτομα και τραυματίζοντας εκατοντάδες.

Διαβάστε περισσότερα για τη σφαγή του Σάρπβιλ, που συνέβη στις 21 Μαρτίου 1960, κάνοντας κλικ εδώ.

6 Νοεμβρίου 1964: Καταργήθηκε το Γ’ Ψήφισμα κατά του ΚΚΕ

Είχε θεσπιστεί από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, στις 18 Ιουνίου 1946 και είχε ως τίτλο “Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων στην δημόσιαν τάξιν και ασφάλειαν“. Στρεφόταν εναντίον του ΚΚΕ, καθώς προέβλεπε διώξεις αριστερών και κομμουνιστών, οι οποίες μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και στην ποινή του θανάτου.

Οι διατάξεις εφαρμόστηκαν άμεσα, οδηγώντας στα στρατοδικεία χιλιάδες οπαδούς του ΚΚΕ και εντείνοντας τις εμφύλιες συγκρούσεις. Ξεκίνησε επίσης μία διαδικασία εκκαθάρισης αριστερών από τον στρατό και ανώτατες διοικητικές θέσεις.

6 Νοεμβρίου 1988: Γεννήθηκε η Έμα Στόουν

Βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες, όπως το “Zombieland” (2009) Είχε εθιστεί στο παιχνίδι Farmville και για ένα διάστημα έφτιαχνε ιστοσελίδες δωρεάν. Το 2017, ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή της Έμα Στόουν στο ακόλουθο link:

10 άγνωστες πληροφορίες για την Έμα Στόουν. Είχε εθιστεί στο Farmville, δούλεψε σε φούρνο σκύλων και χόρεψε με τον Prince ενώ αιμορραγούσε

6 Νοεμβρίου 1989: Πέθανε η Μαρία Ιορδανίδου

Ήταν η συγγραφέας της θρυλικής “Λωξάντρας“, η οποία μεταφέρθηκε στην τηλεόραση το 1980 και αγαπήθηκε από το κοινό. Έγραψε άλλα τέσσερα πεζογραφήματα, με έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο.

Η Ιορδανίδου εμπνεύστηκε τη “Λωξάντρα“, όταν είχε ξεπεράσει τα 60 της χρόνια. Όπως είχε πει, νοστάλγησε τα παιδικά της χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και δεν βρήκε κανένα βιβλίο που να απεικονίζει ικανοποιητικά τη ζωή τότε.

Τα ίχνη του συζύγου της, Ιορδάνη Ιορδανίδη χάθηκαν οριστικά στα χρόνια της “Μεγάλης Εκκαθάρισης” του Στάλιν.

Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο, για να μάθετε περισσότερα για τη ζωή της Μαρίας Ιορδανίδου:

Μαρία Ιορδανίδου, η συγγραφέας της θρυλικής “Λωξάντρας” στην τηλεόραση. Την έγραψε νύχτα και αναβίωσε την Πόλη των Ρωμιών

6 Νοεμβρίου 1991: Πέθανε η μοιραία ηθοποιός, Τζιν Τίρνεϊ

Σύμφωνα με τον μεγαλοπαραγωγό και συνιδρυτή της 20th Century Fox, Ντάριλ Ζανούκ, “ήταν αδιαμφισβήτητα η πιο όμορφη γυναίκα στην ιστορία του κινηματογράφου“.

Μια σειρά από προσωπικές τραγωδίες δεν της επέτρεψαν να κάνει τη μεγάλη καριέρα στο Χόλιγουντ. Έπασχε από μανιοκατάθλιψη και υποβλήθηκε σε θεραπείες ηλεκτροσόκ που, όπως είχε πει, προκάλεσαν βλάβες στη μνήμη της.

Όταν ήταν έγκυος, “κόλλησε” ερυθρά και η κόρη της γεννήθηκε κουφή, μερικώς τυφλή και με νοητική υστέρηση. Παντρεύτηκε το σχεδιαστή της Τζάκι Κένεντι, τον Όλεγκ Κασίνι, είχε ειδύλλιο με τον πρίγκιπα Αλί Χαν και την απέρριψε ο Τζον Κένεντι.

Διαβάστε αναλυτικά για την πολυτάραχη ζωή της Αμερικανίδας ηθοποιού στο ακόλουθο άρθρο:

“What if”. Η πανέμορφη ηθοποιός που έκανε θεραπείες ηλεκτροσόκ και διέλυσε την καριέρα της. Ο Κένεντι και ο Αλί Χαν

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.