10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 9 Απριλίου. Καραϊβάζ, Πρίγκιπας Φίλιππος και Τάνια Τσανακλίδου

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 9 Απριλίου. Καραϊβάζ, Πρίγκιπας Φίλιππος και Τάνια Τσανακλίδου

Σήμερα γιορτάζουν οι Ευψύχιος και Ευψυχία.

9 Απριλίου 1821: Γεννήθηκε ο Σαρλ Μπωντλαίρ

«Είναι ώρα να μεθύσετε!

Για να μην είστε οι βασανισμένοι σκλάβοι του χρόνου,

μεθύστε χωρίς διακοπή.

Με κρασί, με ποίηση, με αρετή, με ό,τι θέλετε!»

Από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της γαλλικής λογοτεχνίας. Ο συγγραφέας Ζυλ Μπαρμπέ ντ’ Ωρεβιγύ τον είχε χαρακτηρίσει ως «Δάντη μιας παρηκμασμένης εποχής». Το σημαντικότερό  του έργο ήταν η ποιητική συλλογή «Τα άνθη του κακού».

9 Απριλίου 1906: Διοργανώθηκε στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα

Οι Β’ Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες, όπως ονομάστηκαν, πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων του Σεντ Λούις το 1904 και του Λονδίνου 1908. Η διοργάνωση ήρθε ως λύση στη διαμαρτυρία της Ελλάδας ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να γίνονται πάντα στην Αθήνα και στην αντίθετη άποψη του Ντε Κουμπερτέν, αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος υποστήριζε ότι οι Αγώνες πρέπει να έχουν διεθνή χαρακτήρα. Η Μεσολυμπιάδα θα γινόταν στην Ελλάδα κάθε 2 χρόνια και η Ολυμπιακοί Αγώνες κάθε 4 χρόνια σε άλλη χώρα.

Αν και η διοργάνωση είχε μεγάλη επιτυχία, το κόστος της αθλητικής οργάνωσης ήταν δυσβάσταχτο και δεν διοργανώθηκε άλλη χρονιά.

9 Απριλίου 1909: Γεννήθηκε ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης

Διετέλεσε υπουργός Συντονισμού κατά την κυβέρνηση Αλέξανδρου Παπάγου. Το 1953 ανακοίνωσε ξαφνικά την υποτίμηση της δραχμής κατά 50% έναντι του δολαρίου. Ήταν ένας τρόπος να εξισορροπηθεί το ισοζύγιο πληρωμών και να ενισχύσει τα ελληνικά προϊόντα με τις εξαγωγές. Με την υποτίμηση, ένα δόλάριο αντιστοιχούσε σε 30.000 δραχμές έναντι 15.000 που ίσχυε μέχρι τότε.

Είχε γράψει: «Την επομένη εζήτησε να με δει ο βασιλεύς. Διεμαρτυρήθη, διότι δεν τον είχα ενημερώσει προηγουμένως επί ενός τόσο σημαντικού οικονομικού μέτρου. Πράγματι είχα αποφύγει να το πράξω, διότι δεν εμπιστευόμουν το ανακτορικό περιβάλλον».

Υπήρξε πρωθυπουργός  στον επίλογο της χούντας για 49 μέρες.

9 Απριλίου 1932: Γεννήθηκε ο Καρλ Πέρκινς

Εκπρόσωπος του ροκαμπιλυ , από τις πρώτες μορφές του ροκ εντ τρολ. Τα τραγούδια του ερμηνεύτηκαν από αστέρες της μουσικής, όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ, οι Μπιτλς, ο Τζίμι Χέντριξ και ο Τζόνι Κάς.

9 Απριλίου 1952: Γεννήθηκε η Τάνια Τσανακλίδου

Το 1986 η τραγουδίστρια έχασε τη μητέρα της. Απαρηγόρητη δεν ήθελε να ασχοληθεί με το τραγούδι. «Το μόνο που θα είχε τώρα νόημα για μένα θα ήταν ένα τραγούδι που θα έλεγα στη μάνα μου ό,τι δεν πρόλαβα να της πω», είχε πει.

Η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου της έγραψε το κομμάτι – σταθμό στην καριέρα της. Την ώρα της ηχογράφησης είχαν φύγει όλοι από το στούντιο. Είχαν ξεσπάσει σε κλάματα. Μόνο η Νικολακοπούλου είχε μείνει και δήθεν διάβαζε εφημερίδα.

Μαμά, πεινάω

μαμά, φοβάμαι

μαμά, γερνάω, μαμά.

Και τρέμω να ‘μαι αυτό που χρόνια ανησυχείς:

ωραία, νέα κι ατυχής.

Το τραγούδι “Μαμά γερνάω” της Τάνιας Τσανακλίδου γράφτηκε για να επιστρέψει στη δισκογραφία μετά την απώλεια της μητέρας της. Την ώρα της ηχογράφησης όλοι οι συντελεστές έκλαιγαν και έφυγαν από το στούντιο

9 Απριλίου 1974: Γεννήθηκε ο Αλεξάντρ Πιτσούσκιν

«Ο δολοφόνος της σκακιέρας»

«Για μένα, οι δολοφονίες είναι ό,τι για εσάς το φαγητό. Νιώθω σαν να είμαι ο πατέρας όλων αυτών, αφού εγώ ήμουν ο άνθρωπος που τους άνοιξε την πόρτα για τον άλλο κόσμο», είχε δηλώσει.

Ήθελε να δολοφονήσει 64 ανθρώπους, έναν για κάθε τετραγωνάκι της σκακιέρας. Είχε ομολογήσει ότι θα συνέχιζε να σκοτώνει, αν δεν τον σταματούσαν οι αρχές. Καταδικάστηκε για 48 δολοφονίες. Τα θύματά του ήταν κυρίως ηλικιωμένοι και άστεγοι.

«Η πρώτη δολοφονία είναι σαν τον πρώτο έρωτα. Σου μένει αξέχαστη». Ο “δολοφόνος της σκακιέρας” ήθελε να σκοτώσει 64 ανθρώπους, έναν για κάθε τετραγωνάκι της σκακιέρας

9 Απριλίου 1977: Πέθανε ο Κώστας Επιτροπάκης

Ήταν τενόρος και από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην οποία πραγματοποιούσε παραστάσεις για 20 χρόνια. Υπήρξε και αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

9 Απριλίου 2005: Παντρεύτηκε o πρίγκιπας Κάρολος με την Καμίλα Πάρκερ

35 χρόνια μετά την πρώτη τους γνωριμία και 8 χρόνια μετά το δυστύχημα της πριγκίπισσας Νταϊάνα, το ζευγάρι παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο. Επέλεξαν να μην κάνουν θρησκευτικό, καθώς ήταν και οι δύο χωρισμένοι. Στην τελετή παρευρέθηκαν μόνο 28 καλεσμένοι, μεταξύ των οποία τα παιδιά τους. Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος απουσίασαν από τον γάμο. Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, η βασίλισσα θεώρησε ότι δεν ήταν κατάλληλο για εκείνη να παρευρεθεί στον πολιτικό γάμο δύο ατόμων που είχαν προηγουμένως χωρίσει. Η Καμίλα ήταν πάντα το τρίτο πρόσωπο στο γάμο του Κάρολου με την Νταϊάνα αν και η ίδια προσπάθησε να απομακρυνθεί.

Η Βρετανίδα που υπήρξε η πρώτη σχέση του βασιλιά Κάρολου. Το παλάτι την εξαφάνισε, παντρεύτηκε άλλον, αλλά επέστρεψε με κρότο

9 Απριλίου 2021: Πέθανε ο Πρίγκιπας Φίλιππος δούκας του Εδιμβούργου

Αποτέλεσε το μακροβιότερο μέλος της Βρετανικής Ουαλικής οικογένειας, καθώς έφυγε από τη ζωή δύο μήνες πριν κλείσει τα 100. Γεννήθηκε στα ανάκτορα του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος με νονούς τη γιαγιά του, βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Ιωάννη Μαυρόγιαννη. Απέκτησε τον τίτλο Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας. Η οικογένειά του εξορίστηκε από την Ελλάδα όταν ήταν βρέφος  καθώς ο πατέρας του πρίγκιπας Ανδρέας, θεωρήθηκε εκ των υπευθύνων της μικρασιατικής καταστροφής.

«Σκεφτόμουν τον εαυτό μου ως Σκανδιναβό. Συγκεκριμένα Δανό. Στο σπίτι μιλούσαμε αγγλικά. Οι άλλοι μάθαιναν Ελληνικά, εγώ καταλάβαινα κάποια. Αλλά μετά η συζήτηση γύρναγε στα Γερμανικά επειδή τα ξαδέλφια μου ήταν Γερμανοί. Αν δεν μπορούσα να σκεφτώ μια λέξη σε κάποια γλώσσα τη σκεφτόμουν σε άλλη», είχε δηλώσει.

Στα 18 του ξεκίνησε να αλληλογραφεί με την μακρινή του ξαδέρφη πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν 13. Συνέχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές για 7 χρόνια, ώσπου το 1957 αρραβωνιάστηκαν.

Οι εξωσυζυγικές σχέσεις, τα ποτά και τα πάρτι με γυναίκες του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας. Πώς ο πρίγκιπας Φίλιππος “ξεφορτώθηκε” την πεθερά του κλείνοντας την κεντρική θέρμανση στο παλάτι

9 Απριλίου 2021: Δολοφονήθηκε ο Γιώργος Καραϊβάζ

Ο αστυνομικός συντάκτης, καθώς επέστρεφε στο σπίτι του στον Άλιμο, δολοφονήθηκε από δύο άτομα ενώ βρίσκονταν πάνω σε μηχανή. Το έγκλημα προκάλεσε τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να σχολιάζει ότι η δολοφονία ενός δημοσιογράφου εντός Ευρώπης είναι μια απεχθής και δειλή πράξη. Το 2023, για τη δολοφονία του Καραϊβάζ προφυλακίστηκαν 2 αδέρφια 40 και 48 ετών για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.