10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 2 Μαΐου. Πηνελόπη Δέλτα, η πτώση του Βερολίνου, Οσάμα Μπιν Λάτεν και ο Ροκ…

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 2 Μαΐου. Πηνελόπη Δέλτα, η πτώση του Βερολίνου, Οσάμα Μπιν Λάτεν και ο Ροκ…

Τι συνέβη σήμερα, 2 Μαΐου, στον κόσμο…

2 Μαΐου 1729. Γεννήθηκε η Αικατερίνη Β’

Η Αικατερίνη η Μεγάλη της Ρωσίας έφτασε στο νυφικό της κρεβάτι παρθένα και παρέμεινε έτσι σχεδόν μία δεκαετία.

Ο γάμος ξεκίνησε όταν σε ηλικία 15 χρονών, προσκλήθηκε από την Ελισάβετ της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη με σκοπό να παντρευτεί τον διάδοχο του ρωσικού θρόνου Πέτρο Γ’.

Μεγάλη Αικατερίνη, Πέτρος

O σύζυγος της την αγνοούσε και την ταπείνωνε δημοσίως. Wikimediamtx Commons

Ο μελλοντικός τσάρος την αγνοούσε και προτιμούσε να επικεντρώνεται στις δικές του διασκεδάσεις. Μερικές φορές έφερνε την τεράστια συλλογή του από παιχνίδια στο κρεβάτι αναγκάζοντάς την Αικατερίνη να παίξει στρατιωτάκια μαζί του. Μια φορά μπαίνοντας στο δωμάτιο της βρήκε έναν ποντικό κρεμασμένο από ένα σκοινί. Ο Πέτρος εξήγησε ότι ήταν προδότης και πλήρωνε το τίμημα. Η Αικατερίνη μη έχοντας άλλη ασχολία διάβαζε και δικτυωνόταν. Όταν ο σύζυγός της έγινε τσάρος ήταν έτοιμη να διοικήσει την αυλή και να κάνει τις δικές της συμμαχίες. 33 ετών εκθρόνισε τον άχρηστο σύζυγό της και τον φυλάκισε. Έγινε αυτοκράτειρα και σύντομα ο φυλακισμένος σύζυγός της βρέθηκε στραγγαλισμένος. Ήταν προφανές ότι είχε σκοπό να κυβερνήσει κι όχι να γίνει το επόμενο θύμα της παλατιανής ίντριγκας. Έδωσε βάρος στην εκπαίδευση, τη δημόσια ασφάλεια, τον στρατό και την ισχυροποίηση του κράτους ώστε να το σέβονται όλοι και κυρίως οι εχθροί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

2 Μαΐου 1893. Διοργανώθηκε το πρώτο συλλαλητήριο για την Εργατική Πρωτομαγιά

Επιλέχθηκε η 2 Μαΐου, καθώς η πρωτομαγιά έπεφτε Σάββατο και τότε ήταν εργάσιμη. Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από τον Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοσιαλιστής», στις 5 το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο πάνω από 2.000 σοσιαλιστές και εργαζόμενοι. Η «Εφημερίς» από την άλλη, τους υπολόγισε μόνο σε 200.

2 Μαΐου 1919. Άρχισε η Μικρασιατική εκστρατεία

Η 1η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού αποβιβάστηκε στη Σμύρνη, όπου έγινε δεκτή με δέος και ενθουσιασμό από το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της πόλης. Ήταν η αρχή της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

“Εἶναι ἀνάγκη νὰ δείξετε διὰ τῆς συμπεριφορᾶς σας καὶ πρὸς τὸ τουρκικόν, ἑβραϊκόν, ἀρμενικὸν στοιχεῖον […] ὅτι ὁ ἑλληνικὸς στρατὸς δὲν ὑστερεῖ […] εἰς εὐγένειαν ψυχῆς, ἀλλ’ ὅτι συγχρόνως διεκδικεῖ ὅτι εὑρίσκεται εἰς τὴν πρώτην γραμμὴν τοῦ πολιτισμοῦ”, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Η είδηση της απόβασης των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη συγκλόνισε συθέμελα ολόκληρη την Τουρκία. Οι Τούρκοι πίστευαν ότι οι Έλληνες δεν είχαν φθάσει για να επιβάλουν την τάξη και να προστατεύσουν τον πληθυσμό ανεξαρτήτως θρησκείας, όπως ήταν η επίσημη αποστολή τους, αλλά ως ελευθερωτές. Ο Κεμάλ και πλήθος στρατιωτικών ετοίμαζαν την δική τους αντίδραση.

Σμύρνη, 2 Μαΐου

Έλληνες της Σμύρνης παρακολουθούν την είσοδο του ελληνικού στόλου στο λιμένα της πόλης στις 2 Μαΐου 1919 (Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia)

2 Μαΐου 1941. Πέθανε η Πηνελόπη Δέλτα

Έχει χαρακτηριστεί ως η συγγραφέας «των παιδικών μας χρόνων», μιας και τα παιδικά μυθιστορήματα που έγραψε μεγάλωσαν πολλές γενιές εφήβων.

2 Μαΐου, Πηνελόπη Δέλτα

Η Πηνελόπη Δέλτα με τις κόρες της. Υπήρξε υποδειγματική μητέρα.

«Τα μυστικά του βάλτου», «Τρελαντώνης», «Μάγκας», «Παραμύθι χωρίς όνομα», είναι τα πιο γνωστά βιβλία της. Η συγγραφέας είχε μια πολυτάραχη ζωή που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Έζησε έναν μεγάλο, αλλά ανεκπλήρωτο έρωτα με τον Ίωνα Δραγούμη. Κάποιοι λένε ότι και αυτή η απογοήτευση την οδήγησε στην αυτοκτονία στις 2 Μαΐου του 1941 μαζί με την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, όπως είναι η επικρατέστερη άποψη.

2 Μαΐου 1945. Η Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε την πτώση του Βερολίνου

Το Βερολίνο παραδόθηκε και οι μάχες σταμάτησαν. Μία μέρα νωρίτερα τραβήχτηκε η διάσημη φωτογραφία με την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο να κυματίζει στον ιστό του Ράιχσταγκ.

2 Μαΐου, Βερολίνο

Το βράδυ της 30ης Απριλίου γύρω στις 22:50 μια μικρή ομάδα Σοβιετικών λοχιών με επικεφαλής τους Εγκόρωφ και Κανταρίγια εισέδυσαν στο Ράιχσταγκ, ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου και ύψωσαν τη Σοβιετική σημαία, με τον άνδρα που τοποθέτησε τη σημαία σε ένα από τα αγάλματα να είναι ο λοχίας Μιχαήλ Μίνιν. Η σκηνή επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα, 1η Μαΐου, για να εκδοθεί σε φωτογραφία με άλλους πρωταγωνιστές.

Η επίσημη συνθηκολόγηση μεταξύ Γερμανών και συμμαχικών δυνάμεων υπογράφτηκε στις 8 Μαΐου του 1945, η οποία ανακηρύχτηκε Ημέρα Νίκης για όλη την Ευρώπη. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τη λήξη του πολέμου. Η επόμενη μέρα βρήκε το Βερολίνο, όπως και την Ευρώπη, γεμάτο ερείπια και αποκαΐδια.

2 Μαΐου 1972. Γεννήθηκε ο Ντουέιν Τζόνσον

Αμερικανός ηθοποιός, τραγουδιστής και επαγγελματίας παλαιστής, πιο γνωστός με το παρατσούκλι The Rock.

Αγωνίστηκε για την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης (WWF, αργότερα WWE) για οκτώ χρόνια, προτού ακολουθήσει την υποκριτική. Οι ταινίες του έχουν κερδίσει πάνω από 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, καθιστώντας τον έναν από τους ηθοποιούς με τις υψηλότερες πωλήσεις στον κόσμο.

Έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με τη σειρά ταινιών “Fast & Furious”. Ναι, έχει κάνει και τον Ηρακλή σε ταινία.

2 Μαΐου 1975. Γεννήθηκε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ

Αγωνίστηκε, μεταξύ άλλων, σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν, Παρί Σεν Ζερμέν και στην Εθνική Αγγλίας. Έγινε ο πρώτος Άγγλος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε πρωτάθλημα σε τέσσερις διαφορετικές χώρες (Αγγλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Γαλλία)!

Το 1997, όταν ο Ερίκ Καντονά αποχώρησε από το ποδόσφαιρο και άφησε το νούμερο 7 ελεύθερο, ο Μπέκαμ ήταν έτοιμος να καλύψει το κενό. Το 7 έχει φορεθεί από θρύλους της Μάντσεστερ, όπως ο Τζορτζ Μπεστ, ο Μπράιαν Ρόμπσον και ύστερα ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

2 Μαΐου 1977. Απονεμήθηκε στον Γιάννη Ρίτσο το βραβείο Λένιν για την ειρήνη

Συγκινημένος ο ποιητής μετά την είδηση για την απονομή του βραβείου, δήλωσε: «Θερμά και ειλικρινά ευχαριστώ για την απόφαση που πάρθηκε. Σ’ όλη τη ζωή μου είμαι αφοσιωμένος στα ιδανικά της ειρήνης. Σήμερα για μένα είναι μια μεγάλη γιορτή και είμαι συγκινημένος μέχρι το βάθος της ψυχής μου. Δεν μπορώ να συγκρατήσω τα δάκρυα της χαράς και της ευγνωμοσύνης για τη μεγάλη αναγνώριση και την εκτίμηση του δημιουργικού μου έργου, Δεν κρύβω τα δάκρυα γιατί αυτό το γεγονός συνέπεσε την παραμονή των γενεθλίων μου».

Η απονομή του βραβείου στον Έλληνα ποιητή είχε παγκόσμια απήχηση, όπως είχε άλλωστε και το έργο του.

2 Μαΐου 2011. Εκτελέστηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ιδρυτής και ηγέτης της Αλ Κάιντα, εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το ανθρωποκυνηγητό κράτησε μια δεκαετία. Οι ΗΠΑ προσέφεραν αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων, για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στο κρησφύγετό του!

Σκοτώθηκε από αμερικανούς στρατιώτες, στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, κατά την επιχείρηση “Operation Neptune Spear”. Ένα χρόνο αργότερα, ο Μπάρακ Ομπάμα χρησιμοποίησε την εξόντωσή του στην προεκλογική του καμπάνια, καθώς ήταν ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της θητείας του.

 2 Μαΐου 2013. Πέθανε ο Λευτέρης Βογιατζής

Άφησε έντονο το στίγμα του στο ελληνικό θέατρο, ως ηθοποιός, αλλά κυρίως ως σκηνοθέτης. Ωστόσο, με τη σκηνοθεσία ασχολήθηκε από ανάγκη, όταν το 1981 ίδρυσε την Εταιρία Θεάτρου Η Σκηνή, με έξι ηθοποιούς.

«Είχαμε σκεφτεί κάποιον άλλον για τη Σκηνή. Μετά είπαμε, όμως, πώς θα μας σκηνοθετήσει κάποιος που δεν μας ξέρει; Κάπως έτσι έγινε κι έπεσα στα βαθιά. Αναγκάστηκα, δηλαδή, να δεχτώ κάτι που συνέβαινε. Από τότε είχα τον εαυτό μου ως ηθοποιό σε δεύτερη μοίρα, παρότι υπήρχαν στιγμές που απελευθερωνόταν ο ηθοποιός κι είχε κάποιες καλές στιγμές».

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.