Η καταστροφική πρώτη νύχτα του γάμου της Μεγάλης Αικατερίνης με τον Τσάρο. ‘Έπαιζαν με στρατιωτάκια και έμεινε οκτώ χρόνια παρθένα. Παρά τις τρομερές ταπεινώσεις κατάφερε να τον διαδεχθεί στον θρόνο

Η καταστροφική πρώτη νύχτα του γάμου της Μεγάλης Αικατερίνης με τον Τσάρο. ‘Έπαιζαν με στρατιωτάκια και έμεινε οκτώ χρόνια παρθένα. Παρά τις τρομερές ταπεινώσεις κατάφερε να τον διαδεχθεί στον θρόνο
Η Αικατερίνη η Μεγάλη της Ρωσίας έφτασε στο νυφικό της κρεβάτι ως παρθένα και χάρη στο σύζυγό της παρέμεινε έτσι σχεδόν μία δεκαετία.

Έφτασε στη Ρωσία από τη Γερμανία το 1844 με μικρές βασιλικές διασυνδέσεις και σύντομα βρέθηκε αρραβωνιασμένη με τον Πέτρο που προοριζόταν από την αυτοκράτειρα Ελισάβετ να τη διαδεχθεί ως Πέτρος III. Αυτό που βρήκε ήταν μια τρομακτικά ξένη κουλτούρα μόνο επιφανειακά πολιτισμένη και έναν ολοκληρωτικά απογοητευτικό μνηστήρα. Ο Πέτρος δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον για τη μέλλουσα γυναίκα του. Προτιμούσε πολύ περισσότερο να κάνει ατελείωτες στρατιωτικές μανούβρες με τα στρατιωτάκια του. “Καταλάβαινα απολύτως πόσο λίγο ήθελε να με δει και πόση λίγη αγάπη ένιωθε για μένα”, έγραφε στα απομνημονεύματά της. “Ο αυτοσεβασμός και η ματαιοδοξία μου είχαν πληγωθεί αλλά ήμουν πολύ περήφανη για να το παραδεχτώ”.

O σύζυγος της την αγνοούσε και την ταπείνωνε δημοσίως

Ο σύζυγος της την αγνοούσε

Η πρώτη νύχτα του γάμου της ήταν καταστροφική. Ντυμένη με ένα ροζ νυχτικό που είχε παραγγελθεί ειδικά για αυτήν στο Παρίσι, η απλοϊκή Αικατερίνη περίμενε με ανυπομονησία στο κρεβάτι τον σύζυγό της ο οποίος ήταν αλλού και έπινε με τους βαλέδες του. Ο γαμπρός εν τέλει έφτασε μετά τα μεσάνυχτα δηλώνοντας “θα διασκέδαζε τους υπηρέτες να τους έβλεπαν στο κρεβάτι μαζί”. Μετά από αυτό έπεσε ξερός στο κρεβάτι.

Τη μία νύχτα μετά την άλλη την αγνοούσε προτιμώντας να επικεντρώνεται στις δικές του διασκεδάσεις. Μερικές φορές έφερνε την τεράστια συλλογή του από παιχνίδια στο κρεβάτι αναγκάζοντάς την Αικατερίνη να παίξει στρατιωτάκια μαζί του. Κάποια φορά μπαίνοντας στο δωμάτιο της βρήκε έναν ποντικό κρεμασμένο από ένα σκοινί. Ο Πέτρος εξήγησε ότι ήταν προδότης και πλήρωνε το τίμημα.

Ο μελλοντικός Τσάρος είχε επίσης την τάση να φλυαρεί ακατάπαυστα βομβαρδίζοντας τη σύζυγό του με οποιαδήποτε κοινοτοπία είχε συλλάβει η περιορισμένη φαντασία του. “Συχνά βαριόμουν πάρα πολύ τις επισκέψεις του οι οποίες διαρκούσαν ώρες”, έγραφε “και μερικές φορές με εξαντλούσε γιατί δεν καθόταν ποτέ και έπρεπε πάντα να περπατάω πάνω κάτω στο δωμάτιο μαζί του”. Το μονότονο κουβεντολόι πάντως δεν οδηγούσε ποτέ στο κρεβάτι. Καθώς ο ανολοκλήρωτος γάμος προχωρούσε ο Πέτρος γινόταν όλο και πιο βαρετός. Κάποια περίοδο αποφάσισε να γίνει εκπαιδευτής σκύλων γεμίζοντας το δωμάτιό τους με ζώα που γάβγιζαν. “Μέσα σε αυτή τη δυσωδία κοιμόμαστε” έγραφε.

Η Αικατερίνη και οι εραστές της

Παρά τον αποκρουστικό γάμο της η Αικατερίνη ήξερε ότι το μέλλον της ήταν δεμένο με τη Ρωσία και ήταν αποφασισμένη να αφομοιώσει την κουλτούρα της. Έμαθε τη γλώσσα, διάβαζε με απληστία, υιοθέτησε τη ρωσική Ορθόδοξη πίστη και καλλιέργησε με προσοχή συμμαχίες στην ακόλαστη αυλή της αυτοκράτειρας Ελισάβετ. Επίσης άρχισε να ασκείται για να ανακουφιστεί από την άγχη του γάμου καβαλώντας για ώρες το άλογό της. “Όσο πιο βίαιη η άσκηση τόσο περισσότερο μου αρέσει”.

Ο Πέτρος από την πλευρά του δεν θα ήταν σε θέση να ικανοποιήσει τη γυναίκα του ακόμη και αν το ήθελε. Σύμφωνα με τα λόγια του Γάλλου πράκτορα, Σαμπό “ήταν ανίκανος να κάνει παιδιά λόγω ενός εμποδίου που οι άνθρωποι στην Ανατολή γιατρεύουν με περιτομή αλλά για το οποίο αυτός νόμιζε ότι δεν υπήρχε γιατρειά”. Είχε φίμωση, μία παραμόρφωση της ακροποσθίας που έκανε τις στύσεις βασανιστικά επώδυνες. Ακόμη και αφού συναίνεσε στην εγχείριση που τον απελευθέρωσε εξακολουθούσε να αρνείται να κοιμηθεί με τη γυναίκα του. Αντί για αυτό απέκτησε μία σειρά από ερωμένες κρατώντας την Αικατερίνη ενήμερη για την κάθε ερωτοτροπία.

Την ταπείνωνε όμως εκείνη κέρδισε την στήριξη της Αυλής

Η Αικατερίνη στο μεταξύ μάθαινε όλο και περισσότερα για τη ζωή. Ξεκινώντας από αθώα φλερτ της αυλής σιγά-σιγά ανακάλυψε ότι ήταν πραγματικά επιθυμητή. Η αυτοπεποίθηση και τα πάθη της αφυπνίστηκαν και η πριγκίπισσα έχασε την παρθενιά της από ένα νεαρό αξιωματικό, οκτώ χρόνια μετά το γάμο της. Μία σειρά από εραστές και αρκετά νόθα παιδιά ακολούθησαν. Μετά η Αικατερίνη πραγματικά πήρε την εκδίκησή της. Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ πέθανε το 1762 και ο Πέτρος έγινε κυβερνήτης υπηκόων που τον μισούσαν. Έκανε ειρήνη με τον Φρειδερίκο τον Μεγάλο της Πρωσίας τη στιγμή ακριβώς που ο Ρωσικός στρατός ήταν έτοιμος να νικήσει τις στρατιές του Φρειδερίκου και επαύξησε την ύβρη αναγκάζοντας τα στρατεύματά του να φορούν πρωσικές στολές.

Η Αικατερίνη κέρδισε την εκτίμηση και το σεβασμό

Ο Πέτρος ΙΙΙ έκανε επίσης το ανόητο λάθος να ταπεινώσει την αξιοσέβαστη πλέον σύζυγό του δημοσίως αναγκάζοντας την κάποια στιγμή να σηκωθεί μαζί με τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς στη διάρκεια μιας αθλητικής εκδήλωσης, υπέρ της βασιλικής οικογένειας. Η αξιοπρεπής συμπεριφορά της απέναντι σε όλες τις προσβολές του συζύγου της έκαναν την Αικατερίνη να κερδίσει τη συμπάθεια και τον σεβασμό. Με τον ρωσικό στρατό και το κατεστημένο να την υποστηρίζουν σθεναρά η Αικατερίνη ανάγκασε τον Πέτρο να παραιτηθεί. Ανακηρύχθηκε αυτοκράτειρα ενώ ο σύζυγός της δολοφονήθηκε διακριτικά μερικές ημέρες αργότερα.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Youtube

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Οι εραστές της Μεγάλης Αικατερίνης περνούσαν από «οντισιόν» πριν να ικανοποιήσουν την Αυτοκράτειρα της Ρωσίας. Δεν έμεινε ποτέ χωρίς συντροφιά 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.