Τη ζωή και το έργο της Αμαλίας, της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδας, παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλου τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου στις 21:00 στο COSMOTE HISTORY.
Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα.
Η εκπομπή περιγράφει τα παιδικά και νεανικά χρόνια της Αμαλίας Μαρίας Φρειδερίκης στο παλάτι του Ολδεμβούργου στη βόρεια Γερμανία. Ο πατέρας της, Αύγουστος, ήταν ο μέγας δούκας του Ολδεμβούργου, ενός από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς βασιλικούς οίκους. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της στιγματίστηκαν από τον θάνατο της μητέρας της, Αδελαΐδας, όταν ήταν μόλις 2 ετών. Η μητριά που μπήκε στη ζωή της ήταν μια τραυματική εμπειρία.
Η Μηχανή του Χρόνου ξετυλίγει το νήμα της γνωριμίας της με τον Όθωνα, που ξεκίνησε από μια γκραβούρα με την μορφή του, που είχε στο κομοδίνο της πριν ακόμα παντρευτούν.
Ο Όθωνας ήταν επιλογή των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, αλλά η Αμαλία ήταν επιλογή του πατέρα του, Λουδοβίκου της Βαυαρίας, που την επέλεξε σχεδόν μυστικά και ενώ ο ανήλικος Όθωνας ήταν ήδη βασιλιάς της Ελλάδας.
Ιστορικοί μιλούν για τον μυστικό γάμο της Αμαλίας με τον Όθωνα στο εξωτερικό που αιφνιδίασε τους ξένους διπλωμάτες, αλλά και τους Έλληνες πολιτικούς.
Η άφιξή της στην Αθήνα αποτέλεσε κορυφαίο κοσμικό γεγονός που έφερε σε αμηχανία την νέα μεγαλοαστική τάξη της πρωτευούσης. Το δώρο που έλαβε κατά την υποδοχή της το 1837 ήταν «αμφιλεγόμενο», όπως και η προσπάθεια της αθηναϊκής αριστοκρατίας να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του βασιλικού ζεύγους για δεξίωση.
Η εκπομπή εξηγεί πώς βγήκε η φράση «σίγα τον… πολυέλαιο!» που συνδέεται με την βασίλισσα Αμαλία και τους ανακτορικούς χορούς.
Η έρευνα παρουσιάζει το αγαπημένο της αντικείμενο που έφερε από την Γερμανία, καθώς και άλλα προσωπικά αντικείμενα, την επίπλωση του πρώτου σπιτιού της στην πλατεία Κλαυθμώνος, τη στολή «Αμαλία» που έγινε μόδα, καθώς και τις έμπιστες γυναίκες της αυλής της, τις «Κυρίες επί των Τιμών» που επέλεξε η ίδια.
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλει το μεγάλο της δημιούργημά της, τον Εθνικό Κήπο, που της έδωσε και τον τίτλο η «Βασίλισσα των Φοινίκων», καθώς ήταν αυτή που μετέφερε και φύτεψε εκατοντάδες δέντρα από όλο τον κόσμο με επιμέλεια και φροντίδα. Η επιμονή της ήταν τέτοια που ήρθε σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα σε μια εποχή λειψυδρίας και έλλειψης υδάτινων πόρων στο λεκανοπέδιο.
Η δημοσιογραφική έρευνα φωτίζει το σημαντικότερο πρόβλημα που καθόρισε τη ζωή της, και της στοίχισε το θρόνο: Η ατεκνία και η έλλειψη διαδόχου.
Υποβλήθηκε σε επίπονες δοκιμασίες και γιατροσόφια που περιλάμβαναν εμπειρικές θεραπείες με βδέλλες, σφουγγάρια και ματζούνια. Η βασίλισσα Αμαλία δεν μπορούσε να αποκτήσει διάδοχο, με αποτέλεσμα να στιγματιστεί ως «η στείρα βασίλισσα» και να βιώσει τον εξευτελισμό.
Η Μηχανή του Χρόνου παρουσιάζει το ιατρικό πόρισμα το οποίο προέκυψε τα νεότερα χρόνια σύμφωνα με το οποίο έπασχε από συγγενή απλασία ή αγενεσία του κόλπου και επομένως είχε πλήρη αδυναμία, όχι μόνο να τεκνοποιήσει, αλλά και να έχει οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή. Την εποχή εκείνη ήταν αδιανόητη τέτοια διάγνωση. Η βασίλισσα δεν ήταν δυνατόν να διαγνωστεί ως «τέρας».
Η Αμαλία από λαοφιλής και αγαπημένη βασίλισσα του λαού κατέληξε να γίνει αντιπαθητική. Σε αυτό συνετέλεσε και ο Όθωνας που τον κατηγορούσαν για παραβίαση του Συντάγματος και δεσποτισμό.
Η εκπομπή παρουσιάζει την απόπειρα δολοφονίας της, όταν ασκούσε καθήκοντα αντιβασιλέα, αλλά και μια τουλάχιστον λιγότερο γνωστή υπόθεση δηλητηρίασης. Ο σημερινός Άγιος Σώστης στη Συγγρού είναι ο ναός που αναγέρθηκε μετά την σωτηρία της βασίλισσας.
Η εκπομπή παρουσιάζει τις παρεμβάσεις της στο νομοθετικό έργο, την καθοριστική στάση της στο κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου για Σύνταγμα, αλλά και τις τελευταίες ημέρες στο θρόνο μετά το ξέσπασμα αντιδυναστικής εξέγερσης σε Αθήνα και Πελοπόννησο.
Η Αμαλία αναγκάστηκε να φύγει με τον Όθωνα από την Ελλάδα με το βρετανικό πολεμικό πλοίο Σκύλα. Η έρευνα φωτίζει τις τελευταίες στιγμές του ζευγαριού στην Ελλάδα και τα χρόνια της αφάνειας, αρχικά στη Βαυαρία και μετά στη Βαμβέργη.
Εκεί, διατήρησαν κάποιες από τις ανακτορικές αθηναϊκές συνήθειες και μιλούσαν την ελληνική γλώσσα δύο ώρες ημερησίως για να θυμούνται τα χρόνια τους στην Ελλάδα.
Η Αμαλία πέθανε το 1875 σε ηλικία 57 ετών. Στην νεκροψία διαπιστώθηκε ότι ο παρθενικός υμένας ήταν άτρητος.
Στην εκπομπή μιλούν:
Ειδήσεις σήμερα:
- Γραμμή 4 μετρό. Το θηριώδες σκάμμα 35 μέτρων στην πλατεία Κολωνακίου (Bίντεο)
- Περούκες, μάσκες και χειρόγραφα στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη στους Αμπελόκηπους. Τα ευρήματα της ΕΛΑΣ
- Στο ΣτΕ ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη για την φορολογική εκκρεμότητα 11,1 εκατ. ευρώ για την offshore του
- Δίκη για το Μάτι. “Η τότε κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε μόνο για την συγκάλυψη του εγκλήματος” κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ