Αναφιώτικα, η “αυθαίρετη” συνοικία στην πλαγιά της Ακρόπολης. Ποιοι ήταν οι δύο πρώτοι οικιστές. Δείτε από ψηλά

Αναφιώτικα, η “αυθαίρετη” συνοικία στην πλαγιά της Ακρόπολης. Ποιοι ήταν οι δύο πρώτοι οικιστές. Δείτε από ψηλά

Στη βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης βρίσκεται η συνοικία των Αναφιώτικων. Πρόκειται για έναν “αυθαίρετο” κυκλαδίτικο οικισμό στην καρδιά της Αθήνας.

Τον έχτισαν νησιώτες μάστορες στα μέσα του 19ου αιώνα, που είχαν μεταναστεύσει στην Αθήνα και εργάζονταν για την ανοικοδόμηση της πρωτεύουσας και την ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.

Οι περισσότεροι τεχνίτες ήρθαν από την Ανάφη. Άλλωστε οι Αναφιώτες μαρμαράδες, λιθοξόοι, ξυλουργοί και κτίστες φημίζονταν για τη δεξιοτεχνία τους.

Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και χρώματα στα Αναφιώτικα της Ακρόπολης

Οι χτίστες από την Ανάφη

Όταν έφτασαν στην Αθήνα, κατόπιν εντολής του Όθωνα, κατοικούσαν στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Ακαδημίας στο κέντρο της Αθήνας. Το κράτος τους είχε παραχωρήσει μερικά μικρά οικόπεδα, για να μείνουν με τις οικογένειές τους και να εγκατασταθούν μόνιμα.

Σύντομα, όμως, οι τιμές αυξήθηκαν δραματικά και οι εργάτες αποφάσισαν να αναζητήσουν αλλού στέγη. Δεν ήθελαν, όμως, να απομακρυνθούν από το κέντρο, όπου εργάζονταν.

Έτσι εγκαταστάθηκαν χωρίς άδεια κάτω από την Ακρόπολη.

O Ναός του  Αγ. Γεωργίου του Βράχου στα Αναφιώτικα. Φωτογραφία του William J. Woodhouse. Λήψη μεταξύ 1890-1935.

Ως πρώτοι οικιστές αναφέρονται ο ξυλουργός Γ. Δαμίγος και ο κτίστης Μ. Σιγάλας από την Ανάφη. Λέγεται ότι έχτισαν τα σπίτια τους μέσα σε μία μόνο νύχτα, μεταφέροντας τα δομικά υλικά με πλήρη μυστικότητα.

Για την ανοικοδόμηση των δύο πρώτων σπιτιών βοήθησαν και άλλοι εργάτες, οι οποίοι σταδιακά ακολούθησαν το παράδειγμα των συναδέλφων τους και έχτισαν τα δικά τους σπίτια στους πρόποδες της Ακρόπολης ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων.

Παράλληλα, αναστήλωσαν και τους δύο ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα, τον ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου του Βράχου.

Τα Αναφιώτικα από ψηλά. Σήμερα υπάρχουν μόλις 45 σπίτια διατηρητέα. Οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν του 65 ενώ καταγράφηκαν μόλις 4 παιδιά (Αερολήψη: Michael Miller)

Παρόλο που η οικοδόμηση της περιοχής έγινε λαθραία, οι τοπικές αρχές φάνηκαν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ανοχή, κυρίως κατά την περίοδο της έξωσης του Όθωνα και της μεσοβασιλείας.

Η οίκηση παρέμεινε σχεδόν αμιγής μέχρι το 1922. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, εκτός από τους Αναφιώτες στην περιοχή εγκαταστάθηκαν και πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Έτσι χτίστηκε και μια προσφυγική συνοικία με παραπήγματα στα ανατολικά. Το 1950, ένα τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στο πλαίσιο αρχαιολογικών ανασκαφών.

Το 1970 απαλλοτριώθηκε περίπου το 1/3 της συνοικίας από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να αποκαλυφθεί ο αρχαίος περίπατος της Ακρόπολης.

Σήμερα παραμένουν μόνο 45 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Σύμφωνα με την καταμέτρηση του 2015, οι κάτοικοι των Αναφιώτικων ήταν μόλις 65 και ανάμεσά τους υπήρχαν 4 παιδιά.

Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Michael Miller από τα Αναφιώτικα:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.