Από τον αμαξά στον ταξιτζή και από τον πλανόδιο στον εργοστασιάρχη. Οι λούστροι, οι θυρωροί και τα επαγγέλματα που χάθηκαν μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο. Νέα εκπομπή (βίντεο)

Από τον αμαξά στον ταξιτζή και από τον πλανόδιο στον εργοστασιάρχη.  Οι λούστροι, οι θυρωροί και τα επαγγέλματα που χάθηκαν μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο. Νέα εκπομπή (βίντεο)
Τα επαγγέλματα που “χάθηκαν” μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο, παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 23 Απριλίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY.

Το επεισόδιο επαναλαμβάνεται στις 29 Απριλίου στις πέντε το απόγευμα.

Η εκπομπή περιγράφει το πέρασμα από τον αμαξά στον ταξιτζή, τον γαλατά στον παντοπώλη, τον πλανόδιο πωλητή στον καταστηματάρχη και τον βιοτέχνη στον εργοστασιάρχη.

Εντοπίζει χαρακτηριστικές σκηνές με τα επαγγέλματα μέσα στα φίλμ τις δεκαετίας του 50 και 60 και με την βοήθεια ειδικών ερμηνεύει την εποχή και τις αλλαγές που έγιναν.

Η έρευνα στέκεται στα επαγγέλματα που χάθηκαν ή μεταλλάχθηκαν και τα περιγράφει. Οι λούστροι, οι θυρωροί, οι χωροφύλακες και οι εισπράκτορες είναι μερικά από αυτά.

Λούστροι στην παλιά Αθήνα. Τα επαγγέλματα που χάθηκαν μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο

Η οικονομία εκείνης της εποχής στηρίζεται στις οικογενειακές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν γονείς, παιδιά, αλλά και οι λεγόμενοι παραγιοί. Οι πολυμελείς φτωχές οικογένειες της επαρχίας στέλνουν τα κορίτσια στα αστικά κέντρα ως υπηρέτριες, ενώ η παιδική εργασία δεν θεωρείται παράνομη. Τα παραδείγματα είναι πολλά σε διάφορες σκηνές του κινηματογράφου.

Η έρευνα παρουσιάζει ακόμα τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και δείχνει πώς άρχισε να διεκδικεί τη θέση της στο χώρο της εργασίας. Όχι πια μόνο ως μοδίστρα, αλλά και ως διευθυντής.

Η Μηχανή του Χρόνου στέκεται ακόμα και στην ψεύτικη Ελλάδα του κινηματογράφου που εξειδανικεύει την κοινωνία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πληθώρα των βιομηχάνων σε μια χώρα της ανεργίας και του βερεσέ.

Δείτε εδώ το τρέιλερ της εκπομπής:

Στην εκπομπή μιλούν:

Άννα Λυδάκη- καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άρης Μαλανδράκης – δημοσιογράφος, Γιώργος Κωνσταντίνου – ηθοποιός, Γιάννης Βογιατζής – ηθοποιός, Γιώργος Μοσχίδης – ηθοποιός, Παναγιώτης Δενδραμής – καθηγητής ιστορίας του κινηματογράφου στη σχολή Σταυράκου, Λίνα Μυλωνάκη- ιστορικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος, Γιάννης Γκροσδάνης – κριτικός κινηματογράφου, Ιωάννα Αθανασάτου – Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κομνηνού – καθηγήτρια κοινωνιολογίας και πρόεδρος της ταινιοθήκης της Ελλάδας.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu