Αποκαλύπτονται τα μυστικά της υπόγειας Πομπηίας. Εντυπωσιακή έρευνα των σπηλαιολόγων φέρνει στο φως ευρύτατο δίκτυο με σήραγγες και άγνωστα τούνελ (φωτο)

Αποκαλύπτονται τα μυστικά της υπόγειας Πομπηίας. Εντυπωσιακή έρευνα των σπηλαιολόγων φέρνει στο φως ευρύτατο δίκτυο με σήραγγες και άγνωστα τούνελ (φωτο)
Από την επιφάνεια στο υπέδαφος. Η έρευνα στην Πομπηία δεν σταματά στα ορατά σημεία της πόλης, αλλά επικεντρώνεται και στις κρυφές πτυχές της όπως στη μελέτη των σηράγγων και των αποστραγγιστικών καναλιών της που διασχίζουν υπόγεια το χώρο του Forum, από τη Πύλη Marina (Porta Marina) μέχρι την Αυτοκρατορική Έπαυλη (Villa Imperiale).
457 μέτρα από τις παραπάνω διόδους έχουν διερευνηθεί χάρη στη συνεργασία του Αρχαιολογικού Πάρκου Πομπηίας με την ομάδα σπηλαιολόγων Cocceius, με την οποία σύναψε συμφωνία το 2018. Στόχος της συμφωνίας αυτής είναι να ανακαλύψει και να μελετήσει το υπόγειο σύστημα αποστράγγισης των ομβρίων υδάτων της πόλης, με σημείο εκκίνησης τo Forum.
Η ανάλυση αυτού του σύνθετου συστήματος ήταν εξαιρετικά περίπλοκη ενώ δεν έχει επικαιροποιηθεί με την πάροδο του χρόνου, λόγω διαφόρων παραγόντων που περιόρισαν την εις βάθος εξέταση του.
Πρωταρχικός αποτρεπτικός παράγοντας ήταν η υλικοτεχνική δυσκολία προσέγγισης αυτών των δομών, οι οποίες ήταν φυσικά απρόσιτες χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και προετοιμασία από τους χειριστές.
Μια επιπλέον δυσκολία ήταν το γεγονός ότι οι μόνες πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες περιορίστηκαν στην απλή παρατήρηση των στοιχείων του αρχαίου συστήματος διαχείρισης υδάτων, τα οποία εντοπίστηκαν κατά τις έρευνες που διεξήχθησαν για άλλους λόγους (όπως π.χ. για την τοποθέτηση ηλεκτρικών συστημάτων διαχείρισης του χώρου, και ιδιαίτερα για την κατασκευή διαδρομών πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες).
Επιπλέον, τα ημερολόγια των ανασκαφών που διεξήχθησαν σε αυτούς τους χώρους έφεραν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πλαίσιο της ανασκαφής και το ανακτημένο υλικό.
Η πρόσφατη διερεύνηση και λεπτομερής ανάλυση του αποχετευτικού συστήματος είχε ως εκ τούτου διπλό στόχο: αφενός, να παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της περιοχής μεταξύ του Forum και της Porta Marina. Αφετέρου, να εντοπίσει πιθανά κρίσιμα ζητήματα στην κατάσταση διατήρησης του συστήματος και των πλέον κατάλληλων τρόπων για την αποκατάστασή τους. Ο επιθυμητός σκοπός είναι η διατήρηση των αποχετευτικών σωληνώσεων, με σεβασμό στην αρχαιολογική αξία του αρχαίου έργου.
Η πρώτη φάση του έργου – την οποία θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση με στόχο την αποκατάσταση των καναλιών και των δεξαμενών για την αποστράγγιση των υδάτων, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διασφάλιση του χώρου – έληξε στις αρχές Ιανουαρίου.
Εντοπίστηκε ένα δίκτυο σηράγγων και καναλιών το οποίο ξεκινά από ένα ζευγάρι δεξαμενών κάτω από το Forum, διατρέχει τη Via Marina και τελειώνει κοντά στην Villa Imperiale.
Το σύστημα επέτρεπε την αποστράγγιση του υπερβολικού βρόχινου νερού στο κανάλι της Via Marina με κατεύθυνση από την αρχαία πόλη, προς τη θάλασσα.
Σήμερα, το σύστημα καθαρίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αρχαίες αποθέσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργικότητά του. Ήταν επίσης εφικτό να χρονολογηθούν οι δομές του συστήματος στο σύνολό του, έστω και προκαταρκτικά. Έτσι, έχουν εκτιμηθεί τρεις βασικές φάσεις εξέλιξης αυτού του εκτεταμένου υπόγειου συγκροτήματος. Μια αρχική ελληνιστική φάση (τέλη 3ου-2ου αι. π.Χ.), μια δεύτερη στην ύστερη Δημοκρατική Περίοδο (509 – 27 π.Χ.) και μια τρίτη φάση που αντιστοιχεί στην εποχή του Αυγούστου και στην Αυτοκρατορική Περίοδο (τέλη 1ου αι. π.Χ. – 79 μ.Χ.).
“Το έργο της εξερεύνησης αυτών των σηράγγων αποτελεί μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας που αποσκοπούν στη διεύρυνση της κατανόησης του τόπου, η οποία αποτελεί τη βάση για οποιαδήποτε ενέργεια παρακολούθησης ή διασφάλιση σωστής παρέμβασης σε αυτόν”, δηλώνει ο γενικός διευθυντής Massimo Osanna, και συμπληρώνει: “Αυτή η αρχική, αλλά ολοκληρωμένη εξερεύνηση του σύνθετου συστήματος υπόγειων καναλιών της πόλης επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις μας για το πομπηιανό υπέδαφος και καταδεικνύει πόσο ακόμα πρέπει να διερευνηθεί και να μελετηθεί. Επιπλέον, καλύφθηκαν πολλά κενά στη γνώση από το παρελθόν σχετικά με ορισμένες πτυχές ή περιοχές της αρχαίας πόλης, χάρη στη συνεργασία εμπειρογνωμόνων σε διάφορους τομείς, οι οποίοι μας επιτρέπουν να συλλέγουμε όλο και πιο ακριβή δεδομένα. Οι εξειδικευμένες δεξιότητές τους δεν είχαν ποτέ μέχρι τώρα εφαρμοστεί σε ανασκαφικές περιόδους ή μελέτες του χώρου”.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu