Αυτή η αντρική μπουγάδα σήμερα θα ήταν αδύνατο να απλωθεί στο ίδιο σημείο. Πριν χτιστεί ο ναός σύμβολο της Θεσσαλονίκης, υπήρχε λαχανόκηπος και καρόδρομοι

Αυτή η αντρική  μπουγάδα σήμερα θα ήταν αδύνατο να απλωθεί στο ίδιο σημείο. Πριν χτιστεί ο ναός σύμβολο της Θεσσαλονίκης, υπήρχε λαχανόκηπος και καρόδρομοι
Στην αρχική φωτογραφία του 1920, βλέπουμε το Mητροπολιτικό Mέγαρο Θεσσαλονίκης, από την οδό Βογατσικού – άλλοτε Βασ. Νικολάου, η οποία ακόμα δεν είχε διανοιγεί.
Η αντρική μπουγάδα που δεσπόζει κατά μεσής του δρόμου, στην πρόσοψη ακριβώς του ναού, είναι απλωμένη στη Μητρόπολη που τότε ήταν ένας καρόδρομος. ενώ παλαιότερα το σημείο ήταν ο λαχανόκηπος ενός νοσοκομείου.

Στην περιοχή ανάμεσα στη Μητρόπολη και την Αγίας Σοφίας ήταν συγκεντρωμένα τα γραφεία των εφημερίδων στην περίοδο του μεσοπολέμου. Η “Νέα Αλήθεια” γωνία Μητροπόλεως με Βογατσικού, η “Μακεδονία” Τσιμισκή 85, η “Απογευματινή” στην οδό Μητροπόλεως 24.

Ο δρόμος που είναι σήμερα γνωστός ως Αγίας Σοφίας διαμορφώθηκε σταδιακά. Οι περιγραφές των βυζαντινών λιτανειών που ξεκινούσαν από τον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Σοφίας, προχωρούσαν στην Αχειροποίητο για να φτάσουν ως τον Άγιο Δημήτριο, αποδεικνύουν ότι ο δρόμος έφτανε μέχρι την εκκλησία της Αγίας Σοφίας.

Η σημερινή της ονομασία δόθηκε μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Προηγουμένως ο δρόμος είχε ονομαστεί από το ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου. Οι μουσουλμάνοι αποκαλούσαν το ναό “Εσκί Τζουμά” και έτσι ονομαζόταν και ο δρόμος. Μετά την πυρκαγιά του 1917, η οδός Αγίας Σοφίας έλαβε την σημερινή της μορφή. Στην περίοδο της μεταξικής δικτατορίας μετονομάστηκε σε 4ης Αυγούστου. Εντυπωσιακά ήταν και τα δυο κτήρια που χτίστηκαν γωνία με την παραλία. Δυτικά, το ξενοδοχείο “Μάζεστικ” και ανατολικά το κτήριο “Τυρολόη” όπου αργότερα έγινε “Τόττης” ένα πολύ γνωστό και διαχρονικό στέκι της  νεολαίας.

To “Mάζεστικ” στην οδό Αγίας Σοφίας 1, ήταν πολυτελές. Μεχρι το 1927 ήταν υπερυψωμένο όπως και τα υπόλοιπα κτήρια της παραλίας. Στην κατοχή επιτάχθηκε από τους Γερμανούς

Πολλά οικόπεδα της οδού Αγίας Σοφίας κάτω από την Τσιμισκή παρέμειναν για πολλά χρόνια άκτιστα και τα χρησιμοποιούσαν μαρμαρογλύπτες. Στο μέγαρο “Τυρολόη” επί της οδού Αγίας Σοφίας 2 κατοικούσαν κατά τη δεκαετία του 1930 πρόσωπα διακεκριμένα, όπως η οικογένεια Δημητριάδη, που συνέδεσε το όνομα της με την κατασκευή των εγκαταστάσεων της πρώτης ΔΕΘ, αλλά και ο μηχανικός Βάλβης που έχτισε την Εθνική Τράπεζα.

Με πληροφορίες από το βιβλίο “Η Διαδρομή της Μνήμης” των Γ. Αναστασιάδη και Ε. Χεκίμογλου – Εκδόσεις University Studio Press

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Πόσα τόξα είχε η διάσημη Καμάρα στη Θεσσαλονίκη; Κατασκευάστηκε μετά τη νίκη του Γαλέριου κατά των Περσών και συμβολίζει τη Θεσσαλονίκη της ακμής. Πώς έγινε η πόλη της ανεξιθρησκίας και κηρύχτηκε αφορολόγητη (φωτο & βίντεο) 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu