10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 20 Ιουνίου. Ο σεισμός του ’78, η βασίλισσα Βικτωρία, ο Ερολ Φλιν, η Κίντμαν

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 20 Ιουνίου. Ο σεισμός του ’78, η βασίλισσα Βικτωρία, ο Ερολ Φλιν, η Κίντμαν

20 Ιουνίου 1978: Ο καταστροφικός σεισμός στη Θεσσαλονίκη

Τα 10 δευτερόλεπτα που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 23:03, είχε διάρκεια 10 δευτερόλεπτα και μέγεθος 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρό του ήταν το χωριό Στίβος, ανάμεσα στις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια και το εστιακό βάθος του υπολογίστηκε στα 8 με 10 χιλιόμετρα.

Επικράτησε πανικός και χάος στους δρόμους της πόλης. 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν. Ωστόσο, κάτοικοι της συμπρωτεύουσας που έζησαν τον σεισμό και μίλησαν στη “Μηχανή του Χρόνου”, υποστήριξαν ότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν μεγαλύτερος.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κατοικίες και δημόσια κτήρια ήταν τεράστιες. Μία οκταώροφη πολυκατοικία στην πλατεία Ιπποδρομίου κατέρρευσε και οι ένοικοί της σκοτώθηκαν. Οι Θεσσαλονικείς πέρασαν το υπόλοιπο του καλοκαιριού σε πάρκα και υπαίθριους χώρους, φοβούμενοι επόμενο χτύπημα του Εγκέλαδου.

Αμέσως μετά τον σεισμό, η κρατική μηχανή προσπάθησε να κινητοποιηθεί όσο πιο γρήγορα μπορούσε, ενώ στην πόλη μετέβη και ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Δείτε φωτογραφίες μέσα από τις οποίες αποτυπώθηκε το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη η Θεσσαλονίκη:

Σπάνιες φωτογραφίες από τον φονικό σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη. Το άγνωστο δίλημμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή να εκκενώσει ή όχι την πόλη

20 Ιουνίου 2009: Τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης

Η ημέρα που η ανθρωπότητα είχε στραμμένα τα “μάτια” της στην Ελλάδα

Αρχηγοί κρατών, υπουργοί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έδωσαν το “παρών” στην τελετή των εγκαινίων.

egkaineia_mouseiou_akropolis_a

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

egkaineia_mouseiou_akropolis_b

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Είχε γίνει φανερό ότι το παλιό μουσείο πάνω στον ιερό βράχο ήταν πολύ μικρό, για να φιλοξενήσει όλα τα πολύτιμα ευρήματα και να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά στα μεγάλα πλήθη των επισκεπτών. Το 1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξέφρασε πρώτος την ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου μουσείου, οριοθετώντας και τον χώρο όπου τελικά ανεγέρθηκε.

Το 1989 η Μελίνα Μερκούρη κίνησε έναν νέο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, τα αποτελέσματα του οποίου ακυρώθηκαν μετά την αποκάλυψη μιας μεγάλης οικιστικής περιοχής στο οικόπεδο Μακρυγιάννη που χρονολογείται από τους προϊστορικούς μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους.

Η ανασκαφή έπρεπε να ενταχθεί μέσα στο Νέο Μουσείο. Η θεμελίωση έγινε τον Ιανουάριο του 2003 και η κατασκευή ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2007, γεγονός που έθεσε επί τάπητος το διαχρονικό ζήτημα της επιστροφής των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα.

mouseio_akropolis

Άποψη του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, Αθήνα Παρασκευή 18 Ιουνίου 2009. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται 300 περίπου μέτρα νοτιοανατολικά του Παρθενώνα. Η είσοδός του βρίσκεται στην αρχή του πεζόδρομου της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14.000 τ.μ., δέκα φορές μεγαλύτερους από εκείνους του παλιού μουσείου.

20 Ιουνίου 1837: Η Βικτωρία έγινε βασίλισσα

Η γυναίκα που άλλαξε τη Βρετανία

Η στέψη της πραγματοποιήθηκε σε ηλικία 19 ετών. Η περίοδος της βασιλείας της διήρκεσε 64 χρόνια. Πριν την Ελισάβετ Β’, ήταν η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Βρετανίας.

Επέζησε από οκτώ απόπειρες δολοφονίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας της. Η πρώτη και πιο γνωστή έγινε τον Ιούνιο του 1840, όταν ήταν τεσσάρων μηνών έγκυος στο πρώτο της παιδί. Με τον σύζυγό της, Αλβέρτο της Σαξονίας απέκτησε συνολικά εννέα παιδιά, ένα εκ των οποίων έγινε βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου: ο Αλβέρτος Εδουάρδος (1901-1910).

Διπλασίασε τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, ενισχύθηκε ο άκρατος συντηρητισμός, το κοινωνικό φαίνεσθαι και η θρησκευτικότητα. Η χώρα γνώρισε μακρά περίοδο ειρήνης και «ο ήλιος στον αυτοκρατορία δεν έδυε ποτέ».

Το δικαίωμα ψήφου επεκτάθηκε σε όλους τους άνδρες και η βασίλισσα έπαψε να κυβερνά παραχωρώντας το προνόμιο στους εκλεγμένους πολιτικούς. Η τεχνολογία εκτοξεύθηκε και η βιομηχανική επανάσταση εδραιώθηκε αλλά με τεράστιες ανισότητες που η καταγραφή τους «γέννησαν κορυφαίους συγγραφείς, όπως ο Ντίκενς.

Μια γυναίκα έφερε το σεβασμό στο θεσμό και στιγμάτισε την εποχή της, κυρίως με θετικό πρόσημο.

Queen_Victoria_by_Bassano

Η βασίλισσα Βικτωρία σε φωτογραφία του 1882. Πηγή: Wikipedia

20 Ιουνίου 1909: Γεννήθηκε ο Έρολ Φλιν

Αυστραλός ηθοποιός του Χόλιγουντ που “έλαμψε” από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1940, όταν κατηγορήθηκε για βιασμό ανήλικων κοριτσιών και η εικόνα του δέχθηκε ισχυρό πλήγμα.

Συμπρωταγωνίστησε με την Ολίβια Ντε Χάβιλαντ σε σειρά ταινιών, με πιο γνωστή απ’ όλες το “Captain Blood” (1935). Καθιερώθηκε σε ρόλους όπου υποδυόταν τον άφοβο, ρομαντικό, ριψοκίνδυνο και ικανό ξιφομάχο, ο οποίος επιχειρεί να κερδίσει την καρδιά μιας όμορφης γυναίκας.

Ο Έρολ Φλιν είχε ροπή στον αλκοολισμό και γενικότερα έκανε άστατη ζωή. Παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Errol_Flynn

Ο Έρολ Φλιν, ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του παλιού Χόλιγουντ. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Διαβάστε στο ακόλουθο άρθρο γιατί ο Έρολ Φλιν κρίθηκε ακατάλληλος να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό και πώς έπεισε τον αδελφό του, Αλεξάντερ να πολεμήσει στο πλευρό των Ελλήνων:

20 Ιουνίου 1929: Πέθανε ο Εμμανουήλ Μπενάκης

Επιχειρηματίας, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης. Ήταν ο πατέρας του Αντώνη Μπενάκη, ο οποίος ίδρυσε το ομώνυμο μουσείο στην Αθήνα και της συγγραφέως, Πηνελόπης Δέλτα. Το 1910 και το 1912, εξελέγη βουλευτής με το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου και ανέλαβε τα Υπουργεία Γεωργίας και Οικονομίας. Το 1914, έγινε δήμαρχος Αθηναίων.

EMMANOUIL_BENAKIS

Ο Εμμανουήλ Μπενάκης, επιχειρηματίας, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Διέθεσε μέρος της περιουσίας του σε κοινωφελή ιδρύματα και συνεισέφερε στην αποκατάσταση των προσφυγικών πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ίδρυσε το “Μπενάκειο Κοινοτικό Συσσίτιο” και το “Μπενάκειο Ορφανοτροφείο Θηλέων” και υπήρξε πρωτεργάτης της δημιουργίας του Κολλεγίου Αθηνών.

Ο πατέρας του Εμμανουήλ Μπενάκη, Αντώνης καταγόταν από τη Χίο και αιχμαλωτίστηκε από τους Οθωμανούς κατά τη σφαγή του νησιού, στις 30 Μαρτίου 1822.

20 Ιουνίου 1931: Γεννήθηκε η Ολυμπία Δουκάκη

Αμερικανίδα ηθοποιός, ελληνικής καταγωγής, η οποία, σε ηλικία 57 ετών, κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για το ρόλο της στην ταινία “Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού” (“Moonstruck“).

Η Ολυμπία Δουκάκη ήταν υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και των ομοφυλόφιλων και έφυγε από τη ζωή την 1η Μαΐου 2021. Ήταν ξαδέρφη του Μάικλ Δουκάκη, ο οποίος διετέλεσε δύο φορές κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και ήταν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 1988, τις οποίες κέρδισε ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος.

Olympia_Dukakis_2019

Η Ολυμπία Δουκάκη σε φωτογραφία του 2019. Πηγή: Wikipedia

20 Ιουνίου 1940: Η Μαρία Κάλλας υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό της συμβόλαιο με τη Λυρική Σκηνή

Μετά από μία σκληρή κριτική που δέχθηκε, η κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο ακολούθησε εξαντλητική δίαιτα, για να χάσει τα περιττά κιλά της.

Ο μεγάλος έρωτας της ζωής της Κάλλας ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης και μετά το θάνατό της αποτεφρώθηκε στο Παρίσι και οι στάχτες της σκορπίστηκαν στον Σαρωνικό.

Πέρασε τα εφηβικά και πρώιμα ενήλικα χρόνια της σε διαμέρισμα της πολυκατοικίας Παπαλεονάρδου, στην οδό Πατησίων 61 της Αθήνας. Το Δεκέμβριο του 2022, μετά από δεκαετίες ερήμωσης, ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε πως το ιστορικό κτήριο θα αποκατασταθεί, προκειμένου να στεγαστεί εκεί η ομώνυμη Ακαδημία Λυρικής Τέχνης.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα παρακάτω:

Το ερειπωμένο σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην οδό Πατησίων. Το σχέδιο αποκατάστασης για να γίνει Μουσική Ακαδημία (drone)

20 Ιουνίου 1967: Γεννήθηκε η Νικόλ Κίντμαν

Αυστραλοαμερικανίδα ηθοποιός που έχει υποδυθεί ευρεία γκάμα ρόλων στην πολυετή καριέρα της. Ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στην ταινία “Moulin Rouge!” (2001) και συμπρωταγωνίστησε με τον Τομ Κρουζ στα “Μάτια Ερμητικά Κλειστά (1999). Ήταν παντρεμένη μαζί του από το 1990 έως το 2001.

Nicole_Kidman_-_Berlin_2015_retouched

Η ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν σε φωτογραφία του 2015. Πηγή: WikimediamtxCommons

H Κίντμαν κέρδισε το βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της ως Βιρτζίνια Γουλφ στην ταινία “Οι Ώρες (2002). Όπως είχε πει, έβαλε προσθετική μύτη, πέρασε πολλές ώρες στο μακιγιάζ, διάβασε όλα τα χειρόγραφα της Γουλφ και έμαθε να γράφει με το δεξί, καθώς η ίδια είναι αριστερόχειρας.

O πατέρας της διάσημης ηθοποιού, Άντονι Κίντμαν πέθανε το 2014, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες κι ενώ αντιμετώπιζε κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, δολοφονία παιδιών και συμμετοχή σε σατανιστική οργάνωση

nicole_kidman_moulin_rouge

Η Νικόλ Κίντμαν σε μία σκηνή από την ταινία “Moulin Rouge”, για την οποία έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. EPA PHOTO 20TH CENTURY FOX/SUE ADLER (μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)

20 Ιουνίου 1978: Γεννήθηκε ο Άγγλος ποδοσφαιριστής, Φρανκ Λάμπαρντ

Θεωρείται ένας από τους καλύτερους μέσους της εποχής του (1995-2015) και διακρίθηκε για το δυνατό μακρινό σουτ του, τα στημένα του και την ικανότητά του να “διαβάζει” το παιχνίδι του αντιπάλου.

Frank_Lampard'13-14

Ο Άγγλος πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής, Φρανκ Λάμπαρντ με τη φανέλα της Τσέλσι. Πηγή εικόνας: WikimediamtxCommons

Ο Λάμπαρντ αγωνίστηκε για 13 χρόνια (2001-2014) στην Τσέλσι, με τη φανέλα της οποίας σημείωσε 211 γκολ σε 648 εμφανίσεις. “Κρέμασε” τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στην αμερικανική Νιου Γιορκ Σίτι το 2016 κι έκτοτε ακολουθεί καριέρα προπονητή.

Δείτε τα 10 καλύτερα γκολ του Φρανκ Λάμπαρντ τον καιρό που αγωνιζόταν στην Τσέλσι:

20 Ιουνίου 2011: Πέθανε η Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου

Κύπρια αθλήτρια του στίβου, η οποία έγινε η πρώτη Ελληνίδα που συμμετείχε στο στίβο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στη ναζιστική Γερμανία.

Όταν η Λανίτου-Καβουνίδου επέστρεψε στην Ελλάδα, της ζήτησαν να αγωνιστεί σε αγώνα σκυταλοδρομίας 4Χ100 ανδρών, γιατί δεν υπήρχε τέταρτος άνδρας.

Σε συνέντευξή της στην κυπριακή τηλεόραση είχε αναφέρει: “Άρχισα από πολύ μικρή να τρέχω. Έτρεχα με τα αγόρια στους δρόμους της Λεμεσού και έβλεπα ότι τα περνούσα. Από τότε άρχισε η αθλητική καριέρα μου“.

domnitsa_lanitou

Η Κύπρια αθλήτρια του στίβου, Δομνίτσα Λανίτου – Καβουνίδου σε φωτογραφία του 1931. Πηγή: Wikipedia

Σε ηλικία 14 ετών, αναδείχθηκε νικήτρια στο αγώνισμα των 60 μέτρων, όπως επίσης και στα άλματα εις μήκος και εις ύψος κατά τους Παγκύπριους Αγώνες.

Για πολλά χρόνια ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδας στα 60 μ., 100 μ., 80 μ. μετ’ εμποδίων, στο μήκος και στο ύψος με φορά και άνευ φοράς.

Κατείχε 7 πανελλήνια ρεκόρ, τα οποία συνεχώς “κατέρριπτε”. Πήρε μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, αλλά δεν κατόρθωσε να πάρει μετάλλιο.

Σταμάτησε να τρέχει το 1950, αλλά συνέχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό από διοικητικές θέσεις και να αρθρογραφεί. Για την προσφορά της τιμήθηκε από τον ΣΕΓΑΣ, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και από φορείς σε Ελλάδα και Κύπρο. Πέθανε σε ηλικία 97 ετών.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.