Η Orfield Laboratories στη νότια Μινεάπολις των ΗΠΑ κατασκεύασε έναν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, ο οποίος απορροφά το 99,9% των ήχων. Κανείς δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 45 λεπτά μέσα στο πιο ήσυχο μέρος του πλανήτη.
Το 2004, μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες ως το πιο ήσυχο μέρος στον πλανήτη. Ο θόρυβος μετριέται σε αρνητικά ντεσιμπέλ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κάτω από το όριο της ανθρώπινης ακοής. Συγκριτικά, ο ψίθυρος φτάνει τα 30 ντεσιμπέλ.
Σε δοκιμές που διεξήχθησαν στις 19 Νοεμβρίου 2021, ο ήχος μέσα στο δωμάτιο μετρήθηκε στα -24,9 ντεσιμπέλ.
“Στον ανηχωικό θάλαμο γίνεσαι ο ήχος»
Τέτοιου είδους δωμάτια ονομάζονται ανηχωικοί θάλαμοι. Είναι ακουστικά απομονωμένοι από το εξωτερικό περιβάλλον, με υλικά που απορροφούν τα ακουστικά κύματα.
«Όταν επικρατεί ησυχία τα αυτιά προσαρμόζονται. Όσο πιο ήσυχο είναι το δωμάτιο, τόσο περισσότερα ακούς. Θα ακούς την καρδιά σου να χτυπά, τους πνεύμονές σου, το στομάχι σου. Στον αντιηχητικό θάλαμο γίνεσαι ο ήχος», ανέφερε ο πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας, Στίβεν Όρφιλντ.
Στην Ελλάδα, υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός ανηχωικών θαλάμων. Οι δύο βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Ο ένας ανήκει στο Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας και ο άλλος στο ΑΠΘ.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η απόλυτη ησυχία προκαλεί παραισθήσεις. Οι άνθρωποι όταν μένουν μέσα στο θάλαμο, αντιμετωπίζουν απώλεια της ισορροπίας και γενικό αίσθημα έντονης ανησυχίας.
Ο Όρφιλντ ανέφερε ότι είναι αδύνατο να παραμείνεις στην αίθουσα για περισσότερο από 45 λεπτά, χωρίς να χρειαστεί να καθίσεις. Ακόμη και η βοήθεια μιας καρέκλας δεν μπορεί να κάνει ανεκτή την παραμονή στο χώρο για πολύ περισσότερο από αυτό το χρονικό όριο.
Αποτελείται από ένα μεγάλο θάλαμο τοιχοποιίας και σκυροδέματος επενδεδυμένο με χαλύβδινες πλάκες πάχους 10,5 εκ., εντός του οποίου υπάρχει ένας άλλος, μικρότερος χαλύβδινος θάλαμος που στηρίζεται σε ελατήρια απορρόφησης κραδασμών.
Το εσωτερικό αυτού του χώρου είναι επενδεδυμένο με ένα στρώμα βαριάς μόνωσης καλυμμένο με σφήνες από ίνες γυαλιού που εκτείνονται 85 εκ.
Κι όμως, παρόλο που τέτοιοι χώροι φαίνονται μη λειτουργικοί, στην πραγματικότητα είναι αρκετά χρηστικοί. Για παράδειγμα, κατασκευαστές που θέλουν να μάθουν ακριβώς πόσο θόρυβο κάνουν τα προϊόντα τους, χρησιμοποιούν ανηχωϊκούς θαλάμους και κάνουν μετρήσεις με χωρίς «ίχνος» ήχου.
Οι αστροναύτες μερικές φορές μπαίνουν σε αυτά τα δωμάτια, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη απόλυτη ησυχία του διαστήματος.
Πηγή αρχικής εικόνας: Youtube
Που βρίσκεται το νησί «μικρογραφία» της Κύπρου. Δείτε το από ψηλά και συγκρίνετε (drone)
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Φρανσουά Μπαϊρού. Η πολιτική διαδρομή του
- Πότε θα καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων. Οι συνέπειες στους εργοδότες για την μη καταβολή
- «Και ο πατέρας του αυτά του έκανε» λέει η μητέρα του αστυνομικού της Βουλής για τους βασανισμούς
- Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Αντισυνταγματάρχης πέθανε μετά από αφαίρεση χολής
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ