Αυτό ήταν το πρώτο ξενοδοχείο της Μυκόνου. Έγινε διάσημο για τους κίονες στη θάλασσα και το μπαρ – βάρκα που βρεχόταν (φωτο)

Αυτό ήταν το πρώτο ξενοδοχείο της Μυκόνου. Έγινε διάσημο για τους κίονες στη θάλασσα και το μπαρ – βάρκα που βρεχόταν (φωτο)

Η Μύκονος είναι γνωστή σε όλους ως το πιο κοσμοπολίτικο νησί της Ελλάδας. Στο πέρασμα των ετών, πάμπολλα ξενοδοχεία δημιουργήθηκαν ώστε να υποδεχθούν τον μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων τουριστών που συρρέουν το καλοκαίρι για να κάνουν τις διακοπές τους.

Λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας του ’20, ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο ξενοδοχείο στην ιστορία του νησιού. Ο λόγος για το θρυλικό “Δήλος“, στο παλιό λιμάνι της Μυκόνου. Ιδρυτής του ήταν ο Ανδρέας Φιορεντίνος και οι υπηρεσίες του θεωρήθηκαν πρωτοποριακές για την εποχή.

Οι πρώτοι πελάτες που έρχονταν με τα “λορδικά”

Η οικογένεια Φιορεντίνου αγόρασε το σπίτι της πλούσιας οικογένειας των Αμπανόπουλων και το μετέτρεψε σε ξενοδοχείο.

Το ξενοδοχείο πρωτολειτούργησε το 1924 και ήταν σημείο αναφοράς για τον τουρισμό στο νησί. Πέρα από τα δωμάτια, διέθετε και μία μεγάλη αίθουσα εστιατόριο και είχε όλες τις παροχές που θα έβρισκες σε ένα ξενοδοχείο σήμερα“, είπε στη “ΜτΧ” ο Ανδρέας Φιορεντίνος, ο εγγονός του ιδρυτή.

Οι πρώτοι πελάτες ήταν αξιόλογοι και ψαγμένοι άνθρωποι, οι οποίοι ενδιαφέρονταν για την κουλτούρα μας και τον πολιτισμό μας. Τότε η Μύκονος ήταν, ουσιαστικά, ένας ενδιάμεσος σταθμός για τη Δήλο με τις σπουδαίες αρχαιότητες“.

Η πλειοψηφία τους ήταν εύποροι και καλοντυμένοι σαν λόρδοι. Γι’ αυτό, οι κάτοικοι της Μυκόνου αποκαλούσαν “λορδικά” τα κότερα με τα οποία έρχονταν στο “νησί των ανέμων”.

Το ξενοδοχείο “Δήλος” σε φωτογραφία πριν από το 1934, χρονιά κατά την οποία επεκτάθηκε με 8 επιπλέον δωμάτια – Πίσω η περιοχή βραχώδης και αδόμητη. Πηγή: Αρχείο © Μηχανής του Χρόνου

Το 1929, ο Οδοιπορικός Σύνδεσμος Αθηνών αναγνώρισε την ποιότητα των υπηρεσιών του “Δήλος”. Σε επιστολή προς τον Ανδρέα Φιορεντίνο, εξέφραζε τις ευχαριστίες του για τη φιλοξενία, “τήν περιποίησιν, καθαριότητα καί εκλεκτικότητα τών φαγητών τού εστιατορίου“. Χαρακτήρισε, επίσης, την ύπαρξη του ξενοδοχείου ως “μία αληθήν πρόοδον διά τήν ωραίαν νήσον“.

epistolh_1929_dhlos

Η επιστολή με την οποία ο Οδοιπορικός Σύνδεσμος Αθηνών ευχαριστούσε τον Ανδρέα Φιορεντίνο για τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου του – Πηγή εικόνας: Αρχείο © Μηχανή του Χρόνου

Όπως φαίνεται από την επιστολή, η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από την προσφορά, με αποτέλεσμα η διαμονή των πελατών να γίνεται και σε σπίτια.

Πέρα από το ξενοδοχείο μας, ο παππούς μου είχε και πολλά σπίτια γνωστών, τα οποία τα χρησιμοποιούσε το καλοκαίρι για να φιλοξενήσει ανθρώπους“, ανέφερε στη “ΜτΧ” ο κ. Φιορεντίνος που, επί σχεδόν 20 χρόνια, διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου.

andreas_fiorentinos

Η επαγγελματική ταυτότητα του ιδρυτή του θρυλικού ξενοδοχείου “Δήλος”, Ανδρέα Φιορεντίνου – Πηγή εικόνας: Αρχείο © Μηχανή του Χρόνου

Σύμφωνα με τον κ. Φιορεντίνο, “περίπου 5 δολάρια ήταν η διαμονή για μία μέρα all-inclusive, ουσιαστικά πρόγευμα, μεσημεριανό, βραδινό. Αυτή ήταν μία τίμια και ανταγωνιστική τιμή για την εποχή εκείνη, όπου ο τουρισμός ήταν ακόμη στα σπάργανα“.

Το “υποβρύχιο μπαρ”

Σήμα κατατεθέν του ξενοδοχείου ήταν το μπαρ του. Ήταν ένα μπαρ που δεν έμοιαζε σαν τα άλλα. Σέρβιρε ποτά μέσα σε μια ξύλινη βάρκα, την οποία κατασκεύασε ο γιος του Ανδρέα Φιορεντίνου του πρεσβύτερου, Νίκος, και ήταν διακοσμημένο με φινιστρίνια.

Ήταν τόσο πρωτότυπο που έγινε θέμα στις στήλες των εφημερίδων. “Δέν μπορεί κανείς – είτε τού αρέσουν τά μπάρ είτε όχι – παρά νά χειροκροτήσει τή φαντασία καί τό γούστο τού Φιορεντίνου πού ναυπήγησε τό “Υποβρύχιο””, έγραφε χαρακτηριστικά σχετικό δημοσίευμα.

Φωτορεπορτάζ της εποχής με το μπαρ-βάρκα του ξενοδοχείου “Δήλος” – Πηγή εικόνας: Αρχείο © Μηχανή του Χρόνου

Ήταν ένα μπαρ σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας, μπορεί και λίγο πιο κάτω. Αναφέρθηκε σε διάφορα δημοσιεύματα της εποχής όπως αυτό του Ανδρέα Καραντώνη, ο οποίος το χαρακτήριζε “μπαρ υποβρύχιο”. Κι αυτό, διότι, όταν είχε φουρτούνα, έμπαιναν νερά από τα φινιστρίνια. Μέχρι εκεί έφτανε η θάλασσα“, δήλωσε ο Ανδρέας Φιορεντίνος στη “ΜτΧ“.

Μέρος της βάρκας σώζεται αυτούσιο μέχρι σήμερα. “Ο πατέρας μου ήταν πολυταξιδεμένος, η οικογένειά του είχε βρεθεί παντού. Φεύγοντας από την Ελλάδα, μπάρκαρε για Αμερική. Έζησε εκεί και είδαν τα μάτια του πολλά πράγματα“, ανέφερε ο κ. Φιορεντίνος σχετικά με το πώς μπορεί να εμπνεύστηκε ο πατέρας του την ιδέα.

barka_ypovroixeio_mpar

Αυτή η κομμένη βάρκα ήταν το μπαρ του πρώτου ξενοδοχείου της Μυκόνου. Συντηρείται ως κειμήλιο και βρίσκεται στο νέο ξενοδοχείο της οικογένειας Rhenia Hotel κοντά στο σύγχρονο λιμάνι του νησιού © Μηχανή του Χρόνου

Οι κίονες μέσα στη θάλασσα

Το “Δήλος” δεν λειτουργεί πλέον. Παραμένει, όμως, σημαντικό τοπόσημο της Μυκόνου με τους χαρακτηριστικούς κίονές του που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα.

Όπως εξήγησε ο Ανδρέας Φιορεντίνος στη “ΜτΧ“, οι κίονες δεν βρίσκονταν εξαρχής εκεί: “Οι κολώνες ήταν ενσωματωμένες στο αρχικό κτίριο, στο αρχοντικό του Αμπανόπουλου. Ο παππούς μου τις τοποθέτησε στην επέκταση που έκανε το 1934, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της Αρχαιολογίας”.

Οι κίονες του θρυλικού ξενοδοχείου “Δήλος” σε ρετρό φωτογραφίες. Στέκονται όρθιοι μέχρι σήμερα – Πηγή εικόνων: Αρχείο © Μηχανή του Χρόνου

“Οι αρχαιολόγοι σκέφτηκαν έξυπνα και εισηγήθηκαν οι κίονες να τοποθετηθούν έξω για να τους βλέπει ο κόσμος. Μπορώ να πω ότι είναι το πιο φωτογραφημένο σημείο της Μυκόνου, μαζί με τους ανεμόμυλους και την Παναγία Παραπορτιανή “, λέει ο κ. Φιορεντίνος, που συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας στο τουρισμό με το μοντέρνο και λειτουργικό Rhenia Hotel πάνω από το νέο λιμάνι της Μυκόνου. Εκεί θα δείτε και τη βάρκα – μπαρ σύμβολο της Μυκόνου.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Μηχανή του Χρόνου

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.