Αυτός είναι ο μεγαλύτερος και ασφαλέστερος σιδηροδρομικός σταθμός στην Ευρώπη. Πώς εξυπηρετεί 8.000 αμαξοστοιχίες ημερησίως

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος και ασφαλέστερος σιδηροδρομικός σταθμός στην Ευρώπη. Πώς εξυπηρετεί 8.000 αμαξοστοιχίες ημερησίως

Ο σταθμός που καταλαμβάνει έκταση 3 χιλιάδων στρεμμάτων, έχει 300 ράγες στη σειρά και εξυπηρετεί πάνω από 8 χιλιάδες συρμούς την ημέρα. Το Maschen στο νότιο Αμβούργο της Γερμανίας είναι ο μεγαλύτερος και πιο σύγχρονος σταθμός διαλογής στην Ευρώπη.

Τα τρένα που διέρχονται από το Maschen είναι μόνο εμπορικά. Άλλωστε, ο σταθμός κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’60 για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση μεταφοράς αγαθών στη μεταπολεμική Ευρώπη.

Ο ρόλος του αποδείχθηκε κομβικός για την ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της ηπείρου. Συνέβαλε καθοριστικά στην επέκταση και σύνδεση των ευρωπαϊκών αγορών, κάνοντας δυνατή την γρήγορη, μαζική και ομαλή ροή εμπορευμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί κομβικό σημείο στο σύστημα μεταφορών της Ευρώπης και αποτελεί εμπορευματικό κόμβο ζωτικής σημασίας.

Πώς γίνεται όμως ο συντονισμός χιλιάδων αμαξοστοιχιών καθημερινά και ταυτόχρονα;

Η ομαλή λειτουργία του σταθμού στο Maschen βασίζεται στον συνδυασμό δύο βασικών παραγόντων: προηγμένη τεχνολογία και εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο συντονισμός των περίπου 8.000 αμαξοστοιχιών που διέρχονται καθημερινά γίνεται μέσω ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος. Όταν ένας συρμός φτάνει στο Maschen, περνά από ένα τμήμα των ραγών όπου γίνεται το “σκανάρισμά” του.

Το υπολογιστικό σύστημα, με τη βοήθεια καμερών και άλλων αισθητήρων, καταγράφει τον προορισμό τους, το βάρος τους και άλλα σχετικά δεδομένα. Έπειτα, μπορεί αυτόματα να τον ταξινομήσει στις ανάλογες ράγες, ομαδοποιώντας τον με άλλα βαγόνια που έχουν την ίδια κατεύθυνση και παρόμοιο βάρος.

Το σύστημα λαμβάνει επίσης υπόψιν την συμφόρηση των γραμμών και τα δρομολόγια των επόμενων τρένων.

Maschen, σταθμός, τρένα, Γερμανία

Ο σταθμός του Maschen βρίσκεται νότια του Αμβούργου. Flickr

Καθώς η διαδικασία διαλογής και ταξινόμησης είναι αυτοματοποιημένη, η ανθρώπινη παρέμβαση είναι ελάχιστη και έχει επιβλέποντα ρόλο.

Το Maschen διαθέτει μία ομάδα άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού, που επιβλέπει και διασφαλίζει ότι όλα δουλεύουν σωστά.

Οι αρμοδιότητές τους περιλαμβάνουν την παρακολούθηση του συστήματος, την συντήρησή του και την αντιμετώπιση τυχόν τεχνικών προβλημάτων.

Στατιστικά και ιστορικά, η ασφάλεια του Maschen έχει αποδειχθεί

Στον μισό αιώνα λειτουργίας του σταθμού, τα ατυχήματα είναι ελάχιστα και δεν έχουν υπάρξει ανθρώπινες απώλειες. Αυτό διότι έχει προβλεφθεί η ύπαρξη ενός ισχυρού συστήματος ασφαλείας που βασίζεται στην πρόληψη ατυχημάτων και στην ταχεία αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Το προσωπικό του Maschen λαμβάνει εκτεταμένη εκπαίδευση στις διαδικασίες ασφαλείας και στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις επιθεωρούνται και συντηρούνται τακτικά για να διασφαλίζεται ότι συμμορφώνονται με τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας.

Αρχική Φωτογραφία: ο σταθμός από το διάστημα © European Space Imaging. Πηγή: EUSI στο facebook

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.