Αύξηση κρουσμάτων σε νέους 15-30 ετών – Περιορισμένη η αύξηση των νοσηλειών. Αναλυτικά η ενημέρωση από Παπαευαγγέλου, Μαγιορκίνη, Χαρδαλιά

Αύξηση κρουσμάτων σε νέους 15-30 ετών – Περιορισμένη η αύξηση των νοσηλειών. Αναλυτικά η ενημέρωση από Παπαευαγγέλου, Μαγιορκίνη, Χαρδαλιά

Την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού σε μία μόλις εβδομάδα στη χώρα μας, αλλά και την μετατόπιση των χαρακτηριστικών της με έμφαση στους νέους, επιβεβαίωσαν κατά την ενημέρωση από το υπουργείο υγείας, η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Λίγο νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.107 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, 10 νεκρούς και 153 διασωληνωμένους.

Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε νέους

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων άλλαξε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της επιδημίας με κύριο χαρακτηριστικό τη μόλυνση στους νέους.

Έτσι, παρατηρείται αυξητική τάση σε πολλές περιφερειακές ενότητες, με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε Αττική, Κρήτη και βορειοανατολικό Αιγαίο.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων κορονοϊού μειώθηκε κατά μία δεκαετία σε δύο εβδομάδες και σήμερα είναι τα 23 έτη. Ο κύριος όγκος νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15 ως 30 ετών, σημείωσε η λοιμωξιολόγος. Θετικό είναι το δεδομένο πως δεν βλέπουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 65 ετών.

Χώροι διασκέδασης

Όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, σαφή είναι τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης που δείχνουν ότι ο συνωστισμός, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης, φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έξαρση των κρουσμάτων.

Επιπλέον, ο αυξημένος αριθμός των τεστ συνέβαλε και στην καταγραφή των αυξημένων περιστατικών. Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως διπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας των τεστ σε δομές υγείας, στο 2,6%.

Από τα self test το 51% των νέων κρουσμάτων

Παράλληλα, ο αριθμός των self test που διενεργήθηκαν μειώθηκε σημαντικά, όμως το 51% των νέων κρουσμάτων διαπιστώθηκε και την περασμένη εβδομάδα μέσω αυτών των τεστ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η θετικότητα στα self test τετραπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα.

Στην παρούσα φάση, 9.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, ενώ στην Αττική υπολογίζονται σε 4.000 με διάμεση ηλικία τα 22 έτη.

Δεν αυξάνονται οι νοσηλείες λόγω κορονοϊού

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως για την ώρα περιορισμένη είναι η αύξηση των νοσηλειών, με μικρή αύξηση εισαγωγών στην Αττική και την Κρήτη. Ο εμβολιασμός έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί ο μέσος όρος των εισαγωγών, ενώ πλέον ένας στους 10 νοσηλευόμενους, αφορά σε ηλικίες 15 ως και 24 ετών.

Όπως είπε, αποκλειστικά και μόνο χάρη στην αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη ατόμων μεγάλης ηλικίας, η πανδημία έχει αλλάξει πρόσημο. Αφορά σε νέους που νοσούν στο σπίτι, σχολίασε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

“Πιστεύουμε ότι το τέταρτο κύμα δεν θα ακολουθήσει έκρηξη στις νοσηλείες, λόγω της ασπίδας προστασίας που έχουν οι εμβολιασμένοι» σημείωσε η λοιμωξιολόγος. Όπως είπε, τα δεδομένα από τη Βρετανία ή το Ισραήλ έχουν δείξει με βεβαιότητα ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία”.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αυξάνει τον κίνδυνο διάδοσης

Επιπλέον, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως στον νότιο τομέα Αθηνών, όπου η εμβολιαστική κάλυψη έχει ξεπεράσει το 60%, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων είναι μεταξύ 15 και 19 ετών. Ο κίνδυνος νόσησης είναι σημαντικά υψηλότερος γι’ αυτούς που διαμένουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατήρησε.

Σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πιθανό να δούμε μια μετακύληση κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους ενήλικες άνω των 50 ετών, κάτι που ενδεχομένως να αυξήσει τις νοσηλείες αλλά και τους θανάτους, είπε η λοιμωξιολόγος.

Η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα

Η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για την ικανότητα της μετάλλαξης Δέλτα να δημιουργεί εστίες υπερμετάδοσης. Στην Ελλάδα, το 70% των στελεχών Δέλτα απομονώθηκαν από άτομα ηλικίας μικρότερα των 40 ετών.

Εξ αυτών, 14% είχαν εμβολιαστεί με μια δόση, 7% είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Όπως επεσήμανε όμως η λοιμωξιολόγος, κανείς από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με μετάλλαξη Δέλτα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Η λοιμωξιολόγος εκτίμησε πως οι νέοι θα πρέπει να εμβολιαστούν τώρα, άμεσα και πριν πάνε διακοπές, όπου θα εκτεθούν περισσότερο στον ιό. Επίσης, τόνισε πως η συνεπής διενέργεια self test εβδομαδιαίως θα συμβάλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση νέων κρουσμάτων.

«Σημαντικό να μην ξεχνάμε τη σημασία της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους για όλο το διάστημα που η πανδημία είναι ακόμη εδώ» είπε κλείνοντας η Βάνα Παπαευαγγέλου.Το μέλος της Επιτροπής επανέλαβε τη σύσταση για διατήρηση της χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και στους εξωτερικούς, όπου παρατηρείται συνωστισμός.

«Φοράμε μάσκα όχι μόνο σε συναυλίες, σε γήπεδα ή σε παραστάσεις ακόμη κι όταν περπατάμε σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο. Ακόμη και κατά τη μετάβασή μας στους χώρους ψυχαγωγίας φοράμε μάσκα. Προφανώς βγάζουμε τη μάσκα όταν καθόμαστε στο τραπέζι» εξήγησε.

«Η πορεία της πανδημίας εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιασμού που θα πετύχουμε αλλά και από την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας» σημείωσε κλείνοντας η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Self tests μετά την επιστροφή από τα νησιά

Ισχυρή σύσταση για self test κατά την επιστροφή από νησιά απηύθυνε ο Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και τη θωράκιση του πληθυσμού, μετά τη συρροή κρουσμάτων που υπήρξε από την επιστροφή πολιτών από νησιά, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως πλέον υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια self tests στους ταξιδιώτες.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας Covid-19, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε για τις αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας. Οπως είπε, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) μεταφέρονται η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών και οι δήμοι Θήρας και Ιητών.

Συγκεκριμένα ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, επικαιροποιείται ως εξής:

  • Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).
  • Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).
  • Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2).
  • Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
  • Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
  • Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Πέστανη-Κρυόβρυση. Η τραγική ιστορία του χωριού-φαντάσματος της Θεσπρωτίας. Δείτε από ψηλά τους ερημωμένους δρόμους και τα ερειπωμένα σπίτια (drone)Διαβάστε ακόμα στη “”ΜτΧ”: Πτήση πάνω από το χωριό – φάντασμα που «χτυπήθηκε» από σεισμό το 1979. Οι κάτοικοι στην Πέστανη Θεσπρωτίας σώθηκαν γιατί δεν άκουσαν τους σεισμολόγους (drone)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu