10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 23 Ιουνίου. Ανδρέας Παπανδρέου, Ζιντάν, Αλέφαντος και ο βασιλιάς που παραιτήθηκε

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 23 Ιουνίου. Ανδρέας Παπανδρέου, Ζιντάν, Αλέφαντος και ο βασιλιάς που παραιτήθηκε

23 Ιουνίου 1908: Γεννήθηκε ο Μ. Καραγάτσης

Ο συγγραφέας του “Γιούγκερμαν

Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Δημήτριος Ροδόπουλος. Tο αρχικό M. λέγεται πώς προέρχεται από το όνομα “Mίτια”, διότι έτσι τον αποκαλούσαν φίλοι και συμφοιτητές του, λόγω της μεγάλης του αγάπης για τον Ντοστογιέφσκι και το έργο “Αδελφοί Καραμάζοφ”.

Όσον αφορά το “Kαραγάτσης”, προέρχεται από το δέντρο φτελιά ή καραγάτσι στο εξοχικό της οικογένειάς του στη Ραψάνη Θεσσαλίας, κάτω από το οποίο καθόταν μικρός και διάβαζε.

Εργάστηκε για ένα διάστημα ως διαφημιστής, “για να βγάλει το ψωμάκι μου”, όπως είχε δηλώσει, και έμενε σκόπιμα στην ίδια τάξη, επειδή είχε ερωτευτεί μία δασκάλα. Εκτός από τον “Γιούγκερμαν”, είναι γνωστός και για το έργο “Συνταγματάρχης Λιάπκιν”.

Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του Μ[ίτια] Καραγάτση στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:

“Αναγκάστηκα να γίνω διαφημιστής για να βγάλω το ψωμάκι μου”. Μ. Καραγάτσης, ο συγγραφέας του “Γιούγκερμαν” που ήθελε να μείνει στην ίδια τάξη επειδή ερωτεύθηκε τη δασκάλα του

23 Ιουνίου 1995: Πέθανε ο Τζόνας Σολκ

Πρόκειται για τον Αμερικανό ερευνητή και ιολόγο που το 1955 επινόησε το πρώτο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον της πολιομυελίτιδας, σώζοντας εκατομμύρια ζωές.

Η ανθρωπότητα καλωσόρισε την είδηση της με ενθουσιασμό και ο Σολκ χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο της εποχής ως “θαυματοποιός”.

Δεν κατοχύρωσε ποτέ την ανακάλυψή του, ούτε βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής. Σύμφωνα με εκτίμηση του Forbes, θα μπορούσε να είχε κερδίσει τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πιστός στα ιδανικά της επιστήμης του, ο Τζόνας Σολκ είχε αναφέρει: “Δεν υπάρχει πατέντα. Ποιος μπορεί να πατεντάρει τον Ήλιο;”.

Το εμβόλιο ήταν αποτέλεσμα μακρόχρονων χρηματοδοτήσεων μέσω της οργάνωσης “March Of Dimes“, την οποία ίδρυσε ο προσβεβλημένος από πολιομυελίτιδα Φραγκλίνος Ρούζβελτ.

collage_jonas_salk

Ο Τζόνας Σολκ έσωσε εκατομμύρια παιδιά από την πολιομυελίτιδα χάρη στο εμβόλιο που επινόησε. Πηγή εικόνων: Wikipedia

Την εποχή που κυκλοφόρησε το εμβόλιο του Σολκ, βρισκόταν σε εξέλιξη ο Ψυχρός Πόλεμος και η Σοβιετική Ένωση χρηματοδότησε προσπάθειες ερευνητών με στόχο την ανάπτυξη ενός δικού της εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας.

Αυτό συνέβη το 1961. Το νέο εμβόλιο που χορηγείτο από το στόμα, πιστώθηκε στον Πολωνοαμερικανό ερευνητή, Άλμπερτ Σαμπίν και γρήγορα υιοθετήθηκε παγκοσμίως και με μεγάλη επιτυχία – ακόμη και από τις ΗΠΑ.

23 Ιουνίου 1996: Πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου

Η υγεία του ήταν βεβαρημένη αρκετά χρόνια νωρίτερα. Από το Νοέμβριο του 1995 έως το Μάρτιο του 1996, νοσηλεύτηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Στο διάστημα αυτό, στους διαδρόμους του Ωνασείου έγιναν μερικά από τα πιο σκληρά παζάρια και υπόγειες διαβουλεύσεις για τη διαδοχή του Παπανδρέου.

Πέθανε από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη, σε ηλικία 77 ετών. Ο θάνατός του σκόρπισε θλίψη σε Ελλάδα και εξωτερικό και στην κηδεία του παρευρέθηκαν χιλιάδες πολίτες.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου, για να πει το “ύστατο χαίρε”. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΑΪΤΑΣ Π.

Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός, συνέδεσε το όνομά του με την “Αλλαγή” και σφράγισε με την πολιτική του την ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Η κατάργηση της μοιχείας ως ποινικό αδίκημα, η ισότητα των γυναικών, ο πολιτικός γάμος, το ΕΣΥ, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η διευκόλυνση των διαζυγίων και τα δωρεάν απογευματινά φροντιστήρια είναι μόνο μερικές από τις αλλαγές που έφερε στην ελληνική κοινωνία, παρά τα λάθη και τα σκάνδαλα που δεν έλειψαν κατά την άσκηση της διακυβέρνησης

Ο Ανδρέας Παπανδρέου σε φωτογραφία του 1981. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΓ.

Διαβάστε περισσότερα για την περίοδο που ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλευόταν στο Ωνάσειο στο ακόλουθο άρθρο:

Η νοσηλεία του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο και η ενημέρωση στην περίφημη τέντα. Η χαρτοπαιξία και οι παρασκηνιακές πολιτικές διαβουλεύσεις στους διαδρόμους

23 Ιουνίου 1894: Ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ)

Ιδρύθηκε στο Παρίσι από τον Γάλλο βαρόνο και πρωτεργάτη της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, Πιερ ντε Κουμπερτέν. Ο πρώτος πρόεδρός της ήταν ο ποιητής και πεζογράφος, Δημήτριος Βικέλας. Δύο χρόνια μετά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες “επέστρεψαν” στον τόπο που “γεννήθηκαν”.

1896_Summer_Olympics

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στους Ο.Α. του 1896. Στο κέντρο εικονίζεται καθιστός ο Δημήτριος Βικέλας και στα αριστερά καθιστός ο Πιερ ντε Κουμπερτέν. Πηγή εικόνας: Wikipedia

23 Ιουνίου 1894: Γεννήθηκε ο βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, Εδουάρδος Η’

Έμεινε στην ιστορία ως ο παραιτηθείς μονάρχης με την άστατη ζωή. Στο θρόνο τον διαδέχθηκε ο αδερφός του, Γεώργιος ΣΤ’.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο παραμονής στο βρετανικό θρόνο, αποφάσισε να τον εγκαταλείψει, για να παντρευτεί την Γουόλις Σίμπσον, μια Αμερικανίδα που είχε αναρίθμητες κατακτήσεις και σχέσεις με τους Ναζί, είχε χωρίσει μία φορά και κατάφερε να πάρει και δεύτερο διαζύγιο. Δηλαδή ήταν η πλέον ακατάλληλη για τον βρετανικό θρόνο.

Μετά την παραίτησή του, στις 11 Δεκεμβρίου 1936, ο Εδουάρδος Η’ έφυγε από τη χώρα και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου και παντρεύτηκε τη Σίμπσον.

Δεν απέκτησε απογόνους. Ανιψιά του ήταν η Ελισάβετ Β’, που ανέβηκε στο θρόνο καθώς διαδέχθηκε τον πατέρα της και αδελφό του Εδουάρδου.

collage_simpson_edward

Η Γουάλις Σίμπσον και ο βασιλιάς Εδουάρδος Η’. Πηγή εικόνων: Wikipedia

Διαβάστε αναλυτικότερα για τον βασιλιά Εδουάρδο Η’ στο παρακάτω άρθρο:

Ο βρετανός Βασιλιάς, που εγκατέλειψε τον βρετανικό θρόνο μετά από 362 μέρες για να παντρευτεί μια κοινή θνητή, ζωντοχήρα, με πολλούς εραστές και ύποπτες σχέσεις με ναζί αξιωματούχους. Η ιστορία της Σίμπσον και του Εδουάρδου Η’

23 Ιουνίου 1913: Η Μάχη της Δοϊράνης

Ελληνοβουλγαρική σύγκρουση κοντά στην ομώνυμη λίμνη, στο πλαίσιο του Β’ Βαλκανικού Πολέμου και δύο ημέρες μετά τη νικηφόρα μάχη στο Κιλκίς-Λαχανά.

Οι βουλγαρικές δυνάμεις συμπτύχθηκαν και οργάνωσαν την άμυνά τους στα υψώματα νότια της λίμνης. Δύο ελληνικές μεραρχίες συγκρούστηκαν με τους Βούλγαρους, τους κατατρόπωσαν και τους καταδίωξαν μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό του Κιλκίς. Πολλοί Βούλγαροι έπεσαν στη λίμνη για να σωθούν και πνίγηκαν.

Το χωριό της Δοϊράνης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης άλλες τρεις φορές, μία εκ των οποίων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (18-19 Σεπτεμβρίου 1918). Εκεί βρίσκονται και δύο στρατιωτικά νεκροταφεία, ένα ελληνικό κι ένα βρετανικό.

Διαβάστε περισσότερα για τα μνημεία των δύο κοιμητηρίων της Δοϊράνης στο ακόλουθο άρθρο:

Το ακριτικό χωριό όπου αναπαύονται Άγγλοι και Έλληνες στρατιώτες του Α’ Παγκοσμίου. Δείτε τα εντυπωσιακά μνημεία (drone)

23 Ιουνίου 1940: Γεννήθηκε η Γουίλμα Ρούντολφ

Αφροαμερικανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια (100 μ., 200 μ. 4Χ100 μ. σκυταλοδρομία) σε μία διοργάνωση: στους Ολυμπιακούς της Ρώμης του 1960. Στους προηγούμενους (1956), είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στη σκυταλοδρομία.

Έμεινε στην ιστορία ως η πιο γρήγορη γυναίκα της εποχής και οι Ιταλοί της έδωσαν το παρατσούκλι “Η Μαύρη Γαζέλα“. Όταν ήταν παιδί, ήταν ασθενική και προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα.

Οι γιατροί τής είπαν ότι δεν θα μπορούσε να ξαναπερπατήσει, όμως εκείνη τους διέψευσε. Βγήκε νικήτρια σε όλες τις μάχες που έδωσε, εκτός από εκείνη με τον καρκίνο, σε ηλικία 54 ετών.

Διαβάστε αναλυτικότερα τη ζωή της Γουίλμα Ρούντολφ στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

Η ολυμπιονίκης που από παιδί της είπαν ότι θα μείνει για πάντα παράλυτη. Τελικά έγινε η γρηγορότερη γυναίκα στον κόσμο με 4 ολυμπιακά μετάλλια και νίκησε και τον ρατσισμό

23 Ιουνίου 1972: Γεννήθηκε ο Ζινεντίν Ζιντάν

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος. Η τεχνική του κατάρτιση ήταν απαράμιλλη και στο γήπεδο απέπνεε τον “αέρα” του ηγέτη.

Μεγαλούργησε με τις φανέλες της Μπορντό, της Γιουβέντους και της Ρεάλ Μαδρίτης και το 1998, με δύο γκολ εναντίον της Βραζιλίας, χάρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γαλλία.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν κρατώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. EPA PHOTO DPA/ACHIM SCHEIDEMANN

Το τέλος της καριέρας του ήρθε με τον πιο άδοξο τρόπο, όταν έδωσε κουτουλιά στο στήθος του Ιταλού αμυντικού, Μάρκο Ματεράτσι, κατά τη διάρκεια του τελικού του Μουντιάλ του 2006.

Προτιμώ την πόρνη την αδερφή σου“, ήταν η φράση που ισχυρίστηκε ο Ζιντάν ότι του είπε ο Ματεράτσι.

Αντίκρισε την κόκκινη κάρτα του διαιτητή και είδε τη χώρα του να χάνει το τρόπαιο στα πέναλτι. Παρ’ όλ’ αυτά, κέρδισε το βραβείο της Χρυσής Μπάλας που απονέμεται από τη FIFA στον καλύτερο παίκτη σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Καρέ καρέ η κουτουλιά του Ζινεντίν Ζιντάν στον Μάρκο Ματεράτσι, στον τελικό του Μουντιάλ του 2006. Πηγή εικόνας: EPA/A9999 DB WDR (μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο “Ζιζού”, όπως είναι το παρατσούκλι του, ακολουθεί πλέον την προπονητική του καριέρα. Υπό τις οδηγίες του, η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε τρία συνεχόμενα Τσάμπιονς Λιγκ (2016, 2017, 2018) και έγινε ο πρώτος προπονητής που το καταφέρνει αυτό.

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα της καριέρας του Ζινεντίν Ζιντάν στο παρακάτω βίντεο:

23 Ιουνίου 2005: Πέθανε ο Μανόλης Αναγνωστάκης

Έλληνας ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Στην Κατοχή εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και στον Εμφύλιο ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση στο φοιτητικό κίνημα.

Το 1948 φυλακίστηκε, ένα χρόνο μετά καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο και το 1951 έλαβε γενική αμνηστία.

Ποιήματά του και κριτικές του δημοσιεύτηκαν σε αρκετά περιοδικά. Συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Θάνος Μικρούτσικος, μελοποίησαν αρκετά ποιήματά του, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

23 Ιουνίου 2020: Πέθανε ο Νίκος Αλέφαντος

“Μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα”

Ποδοσφαιριστής και προπονητής που έγινε γνωστός μέσα από αθλητικές τηλεοπτικές εκπομπές για το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του, τον αυθορμητισμό του και τις ατάκες του.

Η πιο διάσημη από όλες είναι το “Μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα”, την οποία είχε πει σε ένα δημοσιογράφο μετά από αγώνα της Προοδευτικής το 1999.

Προπόνησε πάνω από δέκα ομάδες και ο μέσος χρόνος παραμονής του στον πάγκο δεν ξεπερνούσε τον ενάμιση χρόνο. Κάποτε είχε δηλώσει:

Με πολεμάνε γιατί είμαι ο πρώτος. Αγαπώ με πάθος τη δουλειά μου και όλοι με φοβούνται. Είμαι τίμιος και έχω κόντρα μου όλο το κατεστημένο”.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.