Black Water. Η εταιρεία μισθοφόρων που ευθύνεται για τον θάνατο πολλών αμάχων στο Ιράκ. Που πολέμησε για λογαριασμό των ΗΠΑ και γιατί κόπηκαν τα συμβόλαια

Black Water. Η εταιρεία μισθοφόρων που ευθύνεται για τον θάνατο πολλών αμάχων στο Ιράκ. Που πολέμησε για λογαριασμό των ΗΠΑ και γιατί κόπηκαν τα συμβόλαια
Η Μπλακ Γουότερ είναι ιδιωτική εταιρεία ένοπλων υπηρεσιών, δηλαδή μισθοφόρων.

Ιδρύθηκε το 1997 από τον Ερικ Πρινς μέλος του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Τα πρώτα χρόνια είχε αναλάβει την εκπαίδευση αξιωματικών που υπηρετούσαν στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Το 2000 άρχισε η συνεργασία της με το αμερικανικό υπουργείο άμυνας. Αφορμή στάθηκε ο βομβαρδισμός αμερικανικού πολεμικού πλοίου στην Υεμένη. H εταιρεία ανέλαβε το τεράστιο έργο να εκπαιδεύσει 100.000 ναύτες και με αυτό τον τρόπο στις ΗΠΑ ιδιωτικοποιήθηκε η εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων.

Η συμμετοχή της σε πολεμικές επιχειρήσεις

Η μονάδα της Μπλακ Γουότερ που αποτελούνταν από στρατιώτες που είχαν υπηρετήσει ήδη στις ειδικές δυνάμεις, το 2002 ανέλαβε να παρέχει ασφάλεια στους πράκτορες της CIA οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στο κυνήγι του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η ομάδα εγκαταστάθηκε στα σύνορα με το Πακιστάν. Μετά την αποστολή της στο Αφγανιστάν που διήρκεσε 2 εβδομάδες, η Black Water επιστράτευσε 60 μέλη της. Τα μέλη αυτά άρχισαν να εκπαιδεύονται στη παροχή ασφάλειας στις ζώνες του πολέμου. Συγκεκριμένα η εταιρεία ανέλαβε την προστασία εγκαταστάσεων και την ασφάλεια Αμερικανών που δραστηριοποιούνταν σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες.

Η συμβολή της στον κρατικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα

Η εταιρεία διέθεσε 200 άτομα για τη παροχή ασφάλειας στη πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας. Το 2005 μετά τον τυφώνα Κατρίνα, σε συνεργασία με τον τοπικές αρχές  ανάλαβαν την τήρηση της τάξης. Η εταιρεία έτσι ανέλαβε ένοπλη υπηρεσία και εν καιρώ ειρήνης στο εσωτερικό της χώρας.

Δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο στην παγκόσμια ιστορία καθώς κατά περιόδους πάντα υπήρχαν μισθοφόροι.

Ήταν όμως πρωτόγνωρο για τις ΗΠΑ.

Η Μπλακ Γουότερ βελτίωσε την εικόνα της, μοιράζοντας ανθρωπιστική βοήθεια και συμμετείχε και σε επιχειρήσεις διάσωσης, όπου έσωσε τουλάχιστον 121 ανθρώπους.

Η Black Water ρίχνει προμήθειες σε στρατιώτες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν Πηγή εικόνας: Wikimediamtx Commons

Η αμφιλεγόμενη συμμετοχή της στο πόλεμο του Ιράκ

Η εταιρεία έγινε ευρέως γνωστή στο πόλεμο του Ιράκ.

Ανέλαβε την ασφάλεια σε αξιωματούχους των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνταν στη χώρα. Παράλληλα ανέπτυξε συνεργασία με το υπουργείο εξωτερικών το οποίο δήλωσε αδυναμία να προστατεύσει τους διπλωμάτες του και για αυτό υπέγραψε σύμβαση με τη Μπλακ Γουότερ. Έτσι μέλη της εταιρείας το 2003 ανέλαβαν τη φύλαξη του Αμερικανού πρέσβη στο Ιράκ.

Τα εγκλήματα της Black Water

Η Μπλακ Γουότερ έγινε γνωστή στο Ιράκ καθώς κατηγορήθηκε για πολλά εγκλήματα.

Στις 16 Φεβρουαρίου άντρες της Μπλακ Γουότερ πυροβόλησαν 70 φορές κατά αυτοκινήτου. Η τύχη του οδηγού παραμένει άγνωστη και αυτό γιατί οι άντρες της μονάδας δεν σταμάτησαν να τον ελέγξουν μετά τους πυροβολισμούς, αλλά έφυγαν από το σημείο. Τα μέλη της ομάδας υποστήριξαν ότι απειλήθηκαν και ότι δέχτηκαν πυρά από αντάρτες. Από την έρευνα όμως προέκυψε ότι όχι μόνο τα μέλη της οργάνωσης δε δέχτηκαν πυροβολισμούς αλλά είχαν πυροβολήσει και δικά τους οχήματα για να ξεγελάσουν τις αρχές που θα διερευνούσαν την υπόθεση.

Ωστόσο, παρά το πόρισμα κόλαφος του υπουργείου εξωτερικών, η CIA αλλά και η ίδια η εταιρεία δε τιμώρησαν τους δράστες με το επιχείρημα ότι αυτό θα μείωνε το ηθικό των αντρών.

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ιρακινού αντιπροέδρου

Τη παραμονή των Χριστουγέννων η Black Water εκτέλεσε εν ψυχρώ, φρουρό ασφαλείας του Ιρακινού αντιπροέδρου. Ο Υπεύθυνος της δολοφονίας αυτής είναι ο Τζών Μούμεν ο οποίος πυροβόλησε τρεις φορές στο κεφάλι το φρουρό και στη συνέχεια τον εγκατέλειψε . Ο ίδιος υποστήριξε ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα. Το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης δεν απέδωσε κατηγορίες στο Μούμεν, καθώς δήλωσε αναρμόδιο, ενώ θεώρησε ότι το θέμα έπρεπε να εξεταστεί διοικητικά, δηλαδή από την υπηρεσία του! Στον μισθοφόρο στρατιώτη της Μπλακ Γούοτερ επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 δολαρίων και απολύθηκε από την εταιρεία.

Τα γεγονότα το 2007 και η ανάκληση της εταιρείας

Ο Πολ Μπρέμερ συνοδευόμενος από τους φρουρούς ασφαλείας της Blackwater Πηγή εικόνας: Wikipedia

Στις 30 Μαΐου 2007 μέλη της Μπλακ Γούοτερ πυροβόλησαν στο ψαχνό στη Βαγδάτη προκαλώντας το θάνατο δεκάδων αμάχων. Σύμφωνα με την ιρακινή κυβέρνηση τουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν από τα πυρά των μελών της ιδιωτικής εταιρείας. Η Ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε την ανάκληση της εταιρείας καθώς είχε προκαλέσει θυμό στον Ιρακινό λαό.

Ήταν η τελευταία επιχείρηση που συμμετείχε η εταιρεία καθώς ανακλήθηκε η άδειά της. Σήμερα αν και εξακολουθεί να υφίσταται δε συμμετέχει σε επιχειρήσεις. Πρόσφατα ζητήθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας, μέλη της μονάδας να σταλούν στο Αφγανιστάν για την αντικατάσταση Αμερικανών στρατιωτών. Ωστόσο, το αίτημα της εταιρείας απορρίφτηκε κατηγορηματικά από το πεντάγωνο. Ανακλήθηκε η βίζα για είσοδο στο Αφγανιστάν του εκπροσώπου της εταιρείας και η κυβέρνηση της Καμπούλ απείλησε με σοβαρότερες κυρώσεις τα μέλη της εταιρείας εμφανίζονταν στη χώρα.

Η μπλακ Γουότερ παραμένει η μεγαλύτερη εταιρεία μισθοφόρων αν και λόγω του παρελθόντος της η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν τις δίνει συμβόλαια σε μάχιμες ζώνες. Άλλωστε αυτό ποτέ δεν άρεσε στον πεντάγωνο που μάλλον τη βλέπει ανταγωνιστικά. Όμως, στο Ιρακ, στον Τυφώνα Κατρίνα και στο Αφγανιστάν έγινε η αρχή και οι επικεφαλής της εταιρείας δεν είναι διατεθειμένοι να γράψουν και τους τίτλους τέλους…

Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Η ιστορία των αναψυκτικών στην Ελλάδα, που προσπαθούσε να δροσιστεί με ό,τι έβγαζε η γη. Η εταιρία που ξεκίνησε από την Πάτρα και εξελίχθηκε σε μια μεγάλη ελληνική βιομηχανία

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.