Χαλικούτηδες. Η άγνωστη ιστορία των φτωχών Αφρικανών που ζούσαν στην Κρήτη. Γιατί έγιναν συνώνυμο της εξαθλίωσης

Χαλικούτηδες. Η άγνωστη ιστορία των φτωχών Αφρικανών που ζούσαν στην Κρήτη. Γιατί έγιναν συνώνυμο της εξαθλίωσης

“Ιδέ βρώμα που’ χετε σαν τους Χαλικούτηδες γινήκατε”!  Ποιοι ήταν οι Χαλικούτηδες που επικαλούνται μέχρι και σήμερα σε εκφράσεις τους οι Κρητικοί;

Οι Αφρικανοί “Χαλικούτηδες” ή “Χαλικούτες”της Κρήτης ήταν φτωχοί μουσουλμάνοι εργάτες, του 17ου και 18ου αιώνα, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από την Βόρεια Αφρική (Λιβύη) και και αποτελούσαν την πιο εξαθλιωμένη τάξη των μουσουλμάνων του νησιού.

Κάτω Κουμ Καπί 1904. Πηγή:  Xανιώτικα Νέα

Μιλούσαν αραβικά και κυκλοφορούσαν ατημέλητοι, ντυμένοι φτωχικά, συχνά ξυπόλητοι και ζούσαν σε ταπεινά δωμάτια και παράγκες.
Γι’ αυτό κι η λέξη “χαλικούτης” κατάντησε συνώνυμη του απεριποίητου, του “λέτσου”, σε συνδυασμό με την ακαταλαβίστικη, για τους Κρητικούς, γλώσσα που μιλούσαν.
Οι δουλειές που έκαναν ήταν αυτές που περιφρονούσαν οι υπόλοιποι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι όπως καθαρισμοί βόθρων, αχθοφορικά, βαριά φορτία κ.λπ. Άλλωστε το γεγονός πως ήταν εντελώς αμόρφωτοι δεν τους άφηνε και πολλά περιθώρια για άλλες δουλειές ή ευκαιρίες μέσα στην τοπική κοινωνία.
Ο Χαρίδημος Ανδ. Παπαδάκης, στο βιβλίο του: “Οι Αφρικανοί στην Κρήτη. Χαλικούτες”, σημειώνει:
η μοναδική πόλη της Κρήτης που συναντάμε κατοικήσιμο χώρο, εκτός από τους οικισμούς των λεπρών, έξω από τα τείχη, είναι τα Χανιά. Εκεί ζούσαν Αφρικανοί και πρώτος ο περιηγητής Σπρατ, το 1851, τον περιγράφει ως ένα μεγάλο Αραβικό χωριό, μια τέλεια αφρικανική κοινότητα των 200 έως 300 ψυχών κοντά στην ανατολική πύλη των Χανίων που ονομαζόταν “Πύλη της Άμμου” ή πύλη “Κουμ Καπί“.

Χαλικούτης βοθροκαθαριστής στο λιμάνι (1901). Χανιώτικα Νέα

Η λέξη «Χαλικούτης» είναι άγνωστη για πολλούς και σήμερα ακούγεται ελάχιστα, αλλά υποτιμητικά, σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης, χωρίς οι περισσότεροι να γνωρίζουν τη σημασία της.
Προέρχεται από το αφρικανικό “Χαλ Ιλ Κούτι, δηλαδή “άφησε κάτω το κιβώτιο”, φράση συνηθισμένη ανάμεσα στους αφρικανούς αχθοφόρους.

Καλύβες Χαλικούτηδων στα Χανιά. Για τους περισσότερους ντόπιους της εποχής ο συνοικισμός που έστησαν οι Χαλικούτηδες θεωρούνταν πηγή βρωμιάς και ασθενειών. Πηγή φωτογραφίας: Daynight.gr

Πως έφτασαν στην Κρήτη

Οι πρώτοι Αφρικανοί έφθασαν στην Κρήτη ως πολεμιστές το 1645, όταν οι Οθωμανοί πολιορκούσαν τα Χανιά. Η Οθωμανική αυτοκρατορία  χρησιμοποιούσε Αφρικανούς, αλλά και Άραβες μουσουλμάνους σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, τόσο για οικονομικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το επόμενο σημαντικό κύμα Αφρικανών δεν ήταν πολεμιστές, αλλά σκλάβοι που κατέληγαν σταδιακά στην Κρήτη και κυρίως τα Χανιά, μέσω των δικτύων δουλεμπορίου της εποχής.  Η προέλευση τους ήταν κυρίως από την υποσαχάρια κεντρική Αφρική, το Κογκό, το Σουδάν, το Τσαντ, το Νίγηρα και τη Γουινέα.

Τα σκλαβοπάζαρα παρέμειναν στην Κρήτη ως την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα

Κάποιοι από αυτούς έμειναν για πάντα στο νησί, ακόμη και μετά την απελευθέρωσή τους το 1830. Ήταν η χρονιά που η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατάργησε τη δουλεία, αρχικά για λευκούς σκλάβους και αργότερα για τους μαύρους.

Κατά τις επόμενες δεκαετίες, έφταναν στη Κρήτη ακόμη περισσότεροι Αφρικανοί που δεν ήταν ούτε πολεμιστές ούτε σκλάβοι. Ήταν οικονομικοί μετανάστες που κατέληγαν από ανάγκη να αφήσουν τον τόπο τους και να κάνουν τις πιο περιφρονημένες δουλειές.

Η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα Αφρικανών ήταν αυτή που χαρακτηρίστηκε ως “Χαλικούτηδες” και ουσιαστικά, αποτελούσαν μια δική τους κοινότητα μέσα στην ευρύτερη κοινότητα μουσουλμάνων και Αφρικανών που βρίσκονταν ήδη στο νησί.

Πάνω Κουμ Καπί (1910-1915).  Χανιώτικα Νέα

Κατά την περίοδο της Αιγυπτιοκρατίας στη Κρήτη (1830-1840), οι Χαλικούτηδες αντικατέστησαν κατά κάποιο τρόπο τους παλιούς σκλάβους ως εξαθλιωμένοι μισθωτοί που προέρχονταν κυρίως από την Βεγγάζη της Λιβύης.

Ανήκαν σε πολυ φτωχές φυλές και δεν επρόκειτο ούτε για μαύρους, ούτε Αιθίοπες. Ήταν μια ξεχωριστή φυλή που άνηκε στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα των βορειοαφρικανικών φυλετικών ομάδων και χρησιμοποιούνταν ως φθηνά εργατικά χέρια για τους κυρίως Άραβες της περιοχής.

Πως γιόρταζαν την Πρωτομαγιά

Την Πρωτομαγιά, γιορτή της άνοιξης και της φύσης, οι Χαλικούτες στα Χανιά, την τιμούσαν με ιδιαίτερο τρόπο. Από νωρίς το πρωί σταματούσαν τις εργασίες τους και μαζεύονταν γύρω από την κρήνη στο Κουμ Καπί.
Μια εντυπωσιακή μουσικοχορευτική πομπή, με ρόπαλα τύμπανα και άλλα μουσικά όργανα, που αποτελούνταν από οικογένειες που φορούσαν πολύχρωμα ρούχα, κατέληγε στην παραλία της Νέας Χώρας. Χόρευαν, έτρωγαν  και τραγουδούσαν όλη την ημέρα, μέχρι αργά το βράδυ, οπότε και έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής χορεύοντας.

Η επίθεση στους χριστιανούς και η μετανάστευση

Το 1896 – 1897 άρχισε η μεγάλη μετανάστευση των μουσουλμάνων από τα Χανιά και ένας από τους τόπους εγκατάστασης των μουσουλμάνων της Κρήτης ήταν η Βόρεια Αφρική.

Τότε, σύμφωνα με την έρευνα του  Χαρίδημου Παπαδάκη, στους βορειοαφρικανούς του εποικισμού είχαν εισχωρήσει επικίνδυνα στοιχεία που έφεραν οπλισμό, και συμμετείχαν στην τουρκική επίθεση στους Χριστιανούς των Χανίων.

Αυτό ήταν και η κύρια αιτία του καψίματος των καλυβών τους το 1901, σε συνδυασμό με την έλλειψη καθαριότητας και υγιεινής.

Ωστόσο, λίγοι Βορειοαφρικανοί όχι μόνο παρέμειναν στα Χανιά, αλλά συνδέθηκε το όνομά τους με την τοπική κοινωνία, όπως ο Σαλής Χελιδωνάκης

Ένας απ’ αυτούς που παρέμειναν ήταν ο Αλή Γκογκό, που όπως λέγεται  ήταν άκακος, γελαστός και υπομονετικός. Ήταν ο τελευταίος από τους Αφρικανούς που γεννήθηκε, έζησε και πέθανε στην Κρήτη.

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1882 και σε όλη τη ζωή του βοηθούσε τους φτωχότερους και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία.

Παρ’ όλο που έζησαν στο νησί για τρεις αιώνες, οι Χαλικούτες αγνοήθηκαν από τους συγγραφείς, εκτός από περιστασιακές αναφορές. Εξαφανίστηκαν, χωρίς να γνωρίζουμε πού βρίσκονται σήμερα και αν θυμούνται κάτι από τους προγόνους τους που έζησαν στην Κρήτη.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Daynight.gr

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.