“Ιδέ βρώμα που’ χετε σαν τους Χαλικούτηδες γινήκατε”! Ποιοι ήταν οι Χαλικούτηδες που επικαλούνται μέχρι και σήμερα σε εκφράσεις τους οι Κρητικοί;

Χαλικούτης βοθροκαθαριστής στο λιμάνι (1901). Χανιώτικα Νέα

Καλύβες Χαλικούτηδων στα Χανιά. Για τους περισσότερους ντόπιους της εποχής ο συνοικισμός που έστησαν οι Χαλικούτηδες θεωρούνταν πηγή βρωμιάς και ασθενειών. Πηγή φωτογραφίας: Daynight.gr
Πως έφτασαν στην Κρήτη
Οι πρώτοι Αφρικανοί έφθασαν στην Κρήτη ως πολεμιστές το 1645, όταν οι Οθωμανοί πολιορκούσαν τα Χανιά. Η Οθωμανική αυτοκρατορία χρησιμοποιούσε Αφρικανούς, αλλά και Άραβες μουσουλμάνους σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, τόσο για οικονομικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.
Το επόμενο σημαντικό κύμα Αφρικανών δεν ήταν πολεμιστές, αλλά σκλάβοι που κατέληγαν σταδιακά στην Κρήτη και κυρίως τα Χανιά, μέσω των δικτύων δουλεμπορίου της εποχής. Η προέλευση τους ήταν κυρίως από την υποσαχάρια κεντρική Αφρική, το Κογκό, το Σουδάν, το Τσαντ, το Νίγηρα και τη Γουινέα.
Τα σκλαβοπάζαρα παρέμειναν στην Κρήτη ως την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα
Κάποιοι από αυτούς έμειναν για πάντα στο νησί, ακόμη και μετά την απελευθέρωσή τους το 1830. Ήταν η χρονιά που η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατάργησε τη δουλεία, αρχικά για λευκούς σκλάβους και αργότερα για τους μαύρους.
Κατά τις επόμενες δεκαετίες, έφταναν στη Κρήτη ακόμη περισσότεροι Αφρικανοί που δεν ήταν ούτε πολεμιστές ούτε σκλάβοι. Ήταν οικονομικοί μετανάστες που κατέληγαν από ανάγκη να αφήσουν τον τόπο τους και να κάνουν τις πιο περιφρονημένες δουλειές.
Η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα Αφρικανών ήταν αυτή που χαρακτηρίστηκε ως “Χαλικούτηδες” και ουσιαστικά, αποτελούσαν μια δική τους κοινότητα μέσα στην ευρύτερη κοινότητα μουσουλμάνων και Αφρικανών που βρίσκονταν ήδη στο νησί.

Πάνω Κουμ Καπί (1910-1915). Χανιώτικα Νέα
Κατά την περίοδο της Αιγυπτιοκρατίας στη Κρήτη (1830-1840), οι Χαλικούτηδες αντικατέστησαν κατά κάποιο τρόπο τους παλιούς σκλάβους ως εξαθλιωμένοι μισθωτοί που προέρχονταν κυρίως από την Βεγγάζη της Λιβύης.
Ανήκαν σε πολυ φτωχές φυλές και δεν επρόκειτο ούτε για μαύρους, ούτε Αιθίοπες. Ήταν μια ξεχωριστή φυλή που άνηκε στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα των βορειοαφρικανικών φυλετικών ομάδων και χρησιμοποιούνταν ως φθηνά εργατικά χέρια για τους κυρίως Άραβες της περιοχής.
Πως γιόρταζαν την Πρωτομαγιά
Η επίθεση στους χριστιανούς και η μετανάστευση
Τότε, σύμφωνα με την έρευνα του Χαρίδημου Παπαδάκη, στους βορειοαφρικανούς του εποικισμού είχαν εισχωρήσει επικίνδυνα στοιχεία που έφεραν οπλισμό, και συμμετείχαν στην τουρκική επίθεση στους Χριστιανούς των Χανίων.
Αυτό ήταν και η κύρια αιτία του καψίματος των καλυβών τους το 1901, σε συνδυασμό με την έλλειψη καθαριότητας και υγιεινής.
Ωστόσο, λίγοι Βορειοαφρικανοί όχι μόνο παρέμειναν στα Χανιά, αλλά συνδέθηκε το όνομά τους με την τοπική κοινωνία, όπως ο Σαλής Χελιδωνάκης
Ένας απ’ αυτούς που παρέμειναν ήταν ο Αλή Γκογκό, που όπως λέγεται ήταν άκακος, γελαστός και υπομονετικός. Ήταν ο τελευταίος από τους Αφρικανούς που γεννήθηκε, έζησε και πέθανε στην Κρήτη.
Γεννήθηκε στα Χανιά το 1882 και σε όλη τη ζωή του βοηθούσε τους φτωχότερους και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία.
Παρ’ όλο που έζησαν στο νησί για τρεις αιώνες, οι Χαλικούτες αγνοήθηκαν από τους συγγραφείς, εκτός από περιστασιακές αναφορές. Εξαφανίστηκαν, χωρίς να γνωρίζουμε πού βρίσκονται σήμερα και αν θυμούνται κάτι από τους προγόνους τους που έζησαν στην Κρήτη.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Daynight.gr
Ποιο νησί μοιάζει εντυπωσιακά στο σχήμα του με την Κρήτη, αλλά είναι 16 φορές μεγαλύτερο

Ειδήσεις σήμερα:
- Αλεξανδρούπολη. Προφυλακιστέος με την κατηγορία της κατασκοπείας ο 59χρονος για φωτογράφιση στρατιωτικού υλικού
- Μελόνι. «Θέλω να ξανακατέβω στις επόμενες εκλογές λέγοντας στους ψηφοφόρους: κάναμε ό,τι είχαμε υποσχεθεί»
- Κατερίνη. Μία 16χρονη το θύμα της άγριας δολοφονίας που κατηγορείται ότι διέπραξε 17χρονος Πολωνός. Συμμετείχε σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών
- Πατέρας για 4η φορά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Το όνομα της κόρης του
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ