Στις μέρες μας η λέξη «χαμαιτυπείο» έχει καταστεί συνώνυμο του καταγωγίου, ενός βρωμερού τόπου με χαμερπείς ανθρώπους αλλά και του πορνείου. Φυσικά, όπως σε πολλά πράγματα της νεοελληνικής πραγματικότητας, οι ρίζες της λέξης ξεκινούν από την αρχαία Ελλάδα.

Οι πόρνες της αρχαιότητας, οι γνωστές εταίρες, σε αρκετές περιπτώσεις ήταν μορφωμένες γυναίκες, κάποιες δε και με περιουσία, που πρόσφεραν τις ηδονικές υπηρεσίες τους στους άνδρες.

Το εύρημα των αρχαίων εταίρων προς άγραν πελατών

Χαμαιτυπείο
Εταίρα με τον πελάτη της σε αγγείο / Wikipedia

Φορούσαν ειδικά φτιαγμένα σανδάλια που στη σόλα τους είχαν ανάγλυφα τα γράμματα που σχημάτιζαν την λέξη «έπου», δηλαδή: ακολούθα (με), άλλες είχαν το όνομά τους.
«Τύπωναν χαμαί», κάτω δηλαδή, στα χωμάτινα δρομάκια, την πρόσκλησή τους στους υποψήφιους πελάτες. Οι πελάτες ακολουθούσαν την εταίρα στους χώρους που είχαν εξασφαλίσει και τα υπόλοιπα εννοούνται.

Η Κόρινθος πρωτοπόρος

Η πρακτική αυτή καταγράφεται στην πλούσια Κόρινθο της αρχαιότητας. Εκεί έζησε και χάρισε μεγάλες στιγμές ηδονής η καλλίπυγος (με ωραία οπίσθια), μορφωμένη και με ονομαστή ομορφιά και εξυπνάδα, εταίρα Λαΐς.

Χαμαιτυπείο
Απεικόνιση της συνάντησης της περίφημης εταίρας της Κορίνθου, Λαΐδας, με τον Διογένη / Wikipedia

Η Λαΐδα πληρωνόταν, όπως είχε πει ο Διογένης ο κυνικός, δέκα χιλιάδες δραχμές  (που ισοδυναμούσαν με δώδεκα κιλά ασημιού) για μια ερωτική συνεύρεση, ένα ποσό αστρονομικό ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα αφού υπολογίζεται σε περίπου 2.000 ευρώ.

Χαμαι-τυπείο λοιπόν κυριολεκτικά ήταν η αποτύπωση στο χώμα της πρόσκλησης της πόρνης της αρχαιότητας προς τον υποψήφιο πελάτη.
Ακόμη και η πόρνη ονομαζόταν εναλλακτικά και χαμαίτυπη.

Με το πέρασμα των χρόνων η λέξη ταυτίστηκε με το πορνείο, και στην εξέλιξή της με τα καταγώγια που μαζεύονταν άνομα και λούμπεν κακοποιά στοιχεία της κοινωνίας.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έβαλε το «χαμαιτυπείο» στην πολιτική αντιπαράθεση

Την περίοδο 1992-93 οι σχέσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον ραδιοφωνικό σταθμό του Γιάννη Αλαφούζου, ΣΚΑΪ 100.4, ήταν στο χειρότερό τους σημείο. Δριμεία κριτική, σκληρή γλώσσα και ο τότε Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να ανέβουν στον Υμηττό που βρίσκονται οι κεραίες εκπομπής να κατεβάσουν τον «διακόπτη» της τηλεοπτικής προσπάθειας που ετοίμαζε ο ΣΚΑΙ. Ήταν Ιανουάριος του 1992.
Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤΕΝΝΑ, τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πει την περίφημη φράση: Στο χειρότερο χαμαιτυπείο της Ελλάδας δεν γίνεται χρήση αυτής της γλώσσας, αυτών των επιχειρημάτων, επιτέλους εναντίον του Έλληνος πρωθυπουργού , εναντίον της οικογένειάς του, εναντίον μιας πονεμένης γυναίκας που είναι η κόρη μου. Η χυδαιολογία στο αποκορύφωμά της” .
Ήταν μια σπάνια χρήση της λέξης εκείνη την εποχή αλλά όλοι αντελήφθησαν το νόημά της και ο πρωθυπουργός με τη σειρά του δέχθηκε σκληρή κριτική για τη χρήση της στη δημόσια αντιπαράθεση.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Το πρώτο ντιμπέιτ στην Ελλάδα δεν έγινε σε τηλεοπτικό στούντιο! Αναμετρήθηκαν οι Παπανδρέου-Μητσοτάκης-Φλωράκης. Στο δεύτερο, Σημίτης και Έβερτ διαφώνησαν για τους όρους (βίντεο) 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here