Το άγαλμα του Δαίδαλου με αμερικανική στολή. Η αδελφότητα των βετεράνων πιλότων που ονομάστηκε Daedalians, προς τιμήν του πρώτου ανθρώπου που πέταξε. Γιατί δεν ονομάστηκαν, Ίκαροι.

Το άγαλμα του Δαίδαλου με αμερικανική στολή. Η αδελφότητα των βετεράνων πιλότων που ονομάστηκε Daedalians, προς τιμήν του πρώτου ανθρώπου που πέταξε. Γιατί δεν ονομάστηκαν, Ίκαροι.
Στην Ελλάδα οι δόκιμοι αξιωματικοί της Αεροπορίας, αποκαλούνται Ίκαροι, προς τιμήν του μυθικού Ικάρου. Όμως στις ΗΠΑ υπάρχουν «Δαίδαλοι» (Daedalians) που τιμούν τον πατέρα του, τον Δαίδαλο!

Οι περισσότεροι εν ενεργεία ή απόστρατοι Αμερικανοί στρατιωτικοί πιλότοι από το 1934 και μετά ανήκουν σε μία οργάνωση-αδελφότητα με την επωνυμία “Order of Daedalians”. Όπως αναφέρει και το καταστατικό της, το όνομα τιμά τον πρώτο που πραγματοποίησε επιτυχημένη πτήση με όχημα βαρύτερο από τον αέρα (“The namesake of the order is Daedalus who according to Greek mythology was the first person to achieve heavier-than-air flight”).

Είναι ενδιαφέρον ότι μνημονεύουν τον Δαίδαλο ως ιπτάμενο και όχι μηχανικό-εφευρέτη και έτσι στην αδελφότητά τους δεν δέχονται μηχανικούς της Αεροπορίας παρά μόνο χειριστές της πολεμικής αεροπορίας! Πως προέκυψε το όνομα αυτό; Ένας από τους πρωτοπόρους της αμερικανικής στρατιωτικής αεροπορίας ήταν ο μετέπειτα ταξίαρχος Billy Mitchell, όταν τελείωσε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αποφάσισε να οργανώσει μία αδελφότητα για τους 14.000 Αμερικανούς, οι οποίοι πριν από το τέλος του πολέμου, στις 11 Νοεμβρίου 1918, είχαν εκπαιδευθεί ως πιλότοι.

Διαβάστε ακόμα: Η εκδίκηση των ελλήνων αεροπόρων για τις σφαγές των Γερμανών στην Κρήτη. Η παράτολμη επιδρομή και η θυσία του αεροπόρου Αθανασάκη που πέταξε με βλάβη στο Hurricane

Πολλοί απ’ αυτούς ήταν βετεράνοι πολεμικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη μεταξύ 1917-1918. Ο Mitchell προωθούσε την ιδέα του σε διάφορες ομιλίες του και ο υποσμηναγός Harold George τον άκουσε και ενθουσιάστηκε με την πρωτοβουλία του. Αυτός βοήθησε ώστε τελικά το 1934 η οργάνωση να γίνει πραγματικότητα.

δαίδαλοι, ΗΠΑ

Το έμβλημα των “δαιδάλων”.

Όμως, έπρεπε να βρεθεί και το κατάλληλο όνομα. Ο George είχε ένα θείο καθηγητή κλασικών σπουδών σε αμερικανικό πανεπιστήμιο και απευθύνθηκε σε αυτόν. Ο καθηγητής, σκέφθηκε τον Δαίδαλο, γιατί όπως είπε στον ανεψιό του ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε επιτυχημένη πτήση, εν αντιθέσει με τον γιο του τον Ίκαρο, η πτήση του οποίου έληξε καταστροφικά με τον θάνατό του. Όλοι οι Αμερικανοί πιλότοι του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ή τα παιδιά τους έγιναν επίτιμα μέλη της «Οργάνωσης των Δαιδάλων» (“Order of Daedalians”).

Αρχικά, η οργάνωση ήταν αποκλειστικά γι’ αυτούς αλλά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν να γίνονται δεκτοί και βετεράνοι στρατιωτικοί πιλότοι και αυτού του πολέμου. Από τη δεκαετία του 1950 και μετά, όλοι όσοι είναι εν ενεργεία ή απόστρατοι στρατιωτικοί πιλότοι των ΗΠΑ έχουν δικαίωμα εγγραφής. Έτσι τις επόμενες δεκαετίες, οι περισσότεροι βετεράνοι, έγιναν μέλη.

Οι «Daedalians» είναι δραστήριοι και υπεύθυνοι για ένα σημαντικό πρόγραμμα υποτροφιών σε σπουδαστές αεροπορικών σχολών που εκτελείται μέσω της Αμερικανικής 39ης Πτέρυγας Μάχης. Η «Οργάνωση  των Δαιδάλων» έχει ως έδρα την Αεροπορική Βάση του San Antonio του Τέξας όπου και τυπώνεται το ενημερωτικό της δελτίο που τιτλοφορείται «Daedalus Flyer» («Ιπτάμενος Δαίδαλος»).

Στις ΗΠΑ, ο Δαίδαλος τιμάται από την πολεμική αεροπορία και με διάφορα μνημεία ως σύμβολο των Αμερικανών πιλότων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 6 Απριλίου 2017, με αφορμή τα 100 χρόνια από την είσοδο των ΗΠΑ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου DAEDALUS στην Αεροπορική Βάση Maxwell, για τους πεσόντες Αμερικανούς αεροπόρους του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μνημείο είναι άγαλμα του Δαιδάλου με στολή Αμερικανού πιλότου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έργο του διάσημου Βρετανού γλύπτη James Butler.

του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο θεατρικός επιχειρηματίας που θέλησε να γίνει ο πρώτος αεροπόρος στην Ελλάδα. Απογειώθηκε στο Τατόι και ο βασιλιάς τον ευχαρίστησε που του «όργωσε το χωράφι»

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu