Δείτε από ψηλά 10 εμβληματικά χωριά και υπέροχα αξιοθέατα της Ορεινής Αρκαδίας (drone)

Δείτε από ψηλά 10 εμβληματικά χωριά και υπέροχα αξιοθέατα της Ορεινής Αρκαδίας (drone)

Η Ορεινή Αρκαδία είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός, ιδιαιτέρως τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι πηγαίνουν για να θαυμάσουν τα παραδοσιακά γραφικά χωριά και τα φυσικά της τοπία.

Ο συνεργάτης μας Michael Miller έκανε οδοιπορικό στην Ορεινή Αρκαδία και κατέγραψε τα πιο εμβληματικά χωριά και αξιοθέατα της.

1. Παλαιοχώρι Γορτυνίας

Το Παλαιοχώρι είναι ορεινό χωριό του Δυτικού Μαινάλου και απέχει 3,5χλμ. από την Δημητσάνα. Παλιά, από την εποχή της Τουρκοκρατίας, το χωριό ονομαζόταν ”Παληοχώρι” και συμμετείχε πάντα στους αγώνες εναντίον των Τούρκων. Οι ντόπιοι το αποκαλούν και ”το περιβόλι της Δημητσάνας.

palaioxwri(1)

Το Παλαιοχώρι είναι ορεινό χωριό του Δυτικού Μαινάλου και απέχει 3,5χλμ. από την Δημητσάνα – Πηγή εικόνας: Michael Miller

2. Ζάτουνα

Η Ζάτουνα είναι οικισμός του Δήμου Γορτυνίας. Βρίσκεται 4χλμ. από τη Δημητσάνα και αποτελεί Τοπική Κοινότητα της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, μαζί με τους οικισμούς Βλόγγος και Μάρκου.

Κατοικήθηκε από Σλάβους τον 8ο αιώνα, εξ’ ου και αυτό το όνομα που, στα σλάβικα, σημαίνει “πέρα από το ποτάμι” ή “τόπος που πλημμυρίζει με νερό”.

Zatouna(1)

Η Ζάτουνα είναι οικισμός του Δήμου Γορτυνίας και βρίσκεται 4χλμ. από τη Δημητσάνα- Πηγή εικόνας: Michael Miller

3. Δημητσάνα

Η Δημητσάνα είναι μια κωμόπολη της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας, του νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 946 μέτρων επάνω σε μια λοφοράχη.

Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο με το “κρυφό σχολειό”, αλλά και το 1821 με το “Δημητσανήτικο μπαρούτι” που παρασκεύαζε και κράτησε τα όπλα του αγώνα ενεργά.

Dhmhtsana(1)

Η Δημητσάνα είναι ένα ιστορικό χωριό της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας- Πηγή εικόνας: Michael Miller

4. Λαγκάδια

Τα Λαγκάδια είναι ορεινό χωριό της Αρκαδίας και υπάγεται στον νομό Γορτυνίας. Είναι κτισμένο στις νότιες πλαγιές του Δυτικού Μαινάλου, σε υψόμετρο 966 μέτρων και διατρέχεται από 3 ρεύματα. Στην απογραφή του 2011 τα Λαγκάδια είχαν 355 μόνιμους κατοίκους.

Lagkadia(1)

Τα Λαγκάδια είναι ορεινό χωριό της Αρκαδίας και υπάγεται στον νομό Γορτυνίας- Πηγή εικόνας: Michael Miller

5. Στεμνίτσα

Η Στεμνίτσα είναι ορεινό χωριό του δήμου Γορτυνίας και είναι χτισμένη στο Μαίναλο, σε ύψος 1083 μέτρων. Κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Ὑψοῦς.

Κατά την Επανάσταση του 1821 χρησίμευσε ως έδρα του Θεόδωρου Κολοκωτρόνη, ο οποίος την αποκαλούσε ”χωροπούλα του Μοριά”. Εξαιτίας του ρόλου που διαδραμάτισε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, έγινε έδρα της πρώτης Πελοποννησιακής Γερουσίας και πρώτη άτυπη πρωτεύουσα του επαναστατημένου Ελληνικού Έθνους για έναν μήνα.

Επειδή η περιοχή έχει δύσβατο έδαφος, ο κόσμος στράφηκε προς την αργυροχρυσοχοΐα και το εμπόριο. Στο χωριό υπάρχει και η σχολή αργυροχρυσοχοΐας, με δύο εκπαιδευτικές μονάδες.

Stemnitsa(1)

Η Στεμνίτσα είναι ορεινό χωριό του δήμου Γορτυνίας και είναι χτισμένη στο Μαίναλο- Πηγή εικόνας: Michael Miller

6. Καρύταινα

Η Καρύταινα είναι χωριό της Γορτυνίας, του νομού Αρκαδίας και έχει χτιστεί σε κορυφή λόφου γύρω από το ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο. Το χωριό είναι γνωστό για τον μεσαιωνικό χαρακτήρα των σπιτιών, του κάστρου και του βυζαντινού ρυθμού εκκλησιών του.

Κύριο αξιοθέατο της Καρύταινας είναι το κάστρο της. Είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου, επάνω από τον οικισμό και έχει μήκος που ξεπερνά τα 110 μέτρα και πλάτος που ξεπερνά τα 40 μέτρα. Τα τείχη του φτάνουν σε ύψος μέχρι τα 7 μέτρα και σε πλάτος μέχρι τα 2 μέτρα.

Karytaina(1)

Κύριο αξιοθέατο της Καρύταινας είναι το κάστρο της- Πηγή εικόνας: Michael Miller

7. Λεβίδι

Το Λεβίδι είναι κωμόπολη του νομού Αρκαδίας και είναι χτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Μαινάλου σε υψόμετρο 860 μ. και 25 χλμ. βόρεια από την Τρίπολη.

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται το άγαλμα του Αναγνώστη Στριφτόμπολα, ο οποίος ήταν ανιψιός του Κολοκοτρώνη και έπεσε στην πρώτη μάχη του Λεβιδίου, στις 14 Απριλίου 1821.

Το Λεβίδι διαθέτει το Αρκαδικό μουσείο Τέχνης και Ιστορίας και Βιβλιοθήκη. Το μουσείο έχει περισσότερα από 500 σχέδια και χαρακτικά σπουδαίων Ευρωπαίων και Ελλήνων δημιουργών που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας.

Levidi(1)

Το Λεβίδι είναι κωμόπολη του νομού Αρκαδίας και είναι χτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Μαινάλου- Πηγή εικόνας: Michael Miller

8. Ιερά Μονή Τίμιου Προδρόμου

Η Ιερά Μονή Τίμιου Προδρόμου Αρκαδίας είναι ιστορικό μοναστήρι, το οποίο είναι χτισμένο σε απόσταση 30 χλμ δυτικά του Άστρους και σε κοντινή απόσταση από τα χωριά Καστρί και Περδικόβρυση. Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κυνουρίας.

Λόγω της απρόσιτης θέσης του, το μοναστήρι χρησίμευε ως ορμητήριο εναντίον των Τούρκων, ως στρατιωτικό νοσοκομείο και ως καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού κατά την Επανάσταση του 1821.

Iera Monh(1)

Η Ιερά Μονή Τίμιου Προδρόμου Αρκαδίας είναι ένα ιστορικό μοναστήρι- Πηγή εικόνας: Michael Miller

9. Ιερά Μονή Φιλοσόφου

Η Ιερά Μονη Φιλοσόφου είναι μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται στη χαράδρα του ποταμού Λουσίου, νότια της Δημητσάνας, στον νομό Αρκαδίας. Η Μονή αποτελείται από δύο μοναστηριακά συγκροτήματα, ένα παλαιό και ένα νέο, τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Η παλαιά Μονή Φιλοσόφου είναι η πιο ιστορική και παλαιά μονή της Αρκαδίας και από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 963 από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο από τη Δημητσάνα, τον επονομαζόμενο «φιλόσοφο», ο οποίος ήταν γραμματέας («Πρωτοκρίτης») του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά. Από το προσωνύμιό του πήρε και το όνομά της.

Η νέα Μονή Φιλοσόφου ιδρύθηκε μετά τα μέσα του 17ου αιώνα . Βρίσκεται σε απόσταση τετρακοσίων περίπου μέτρων από την παλαιά Μονή, σε πιο ομαλή θέση.

Iera Monh Filosofou(1)

Η Ιερά Μονη Φιλοσόφου είναι μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται στη χαράδρα του ποταμού Λουσίου- Πηγή εικόνας: Michael Miller

10. Παλιό Σανατόριο Μάνας

Το 1930,  η Άννα Μελά Παπαδοπούλου, αδελφή του μακεδονομάχου Παύλου Μελά, βοήθησε σημαντικά να λυθεί το πρόβλημα της ”στέγης” των φυματικών. Κατάφερε να φτιάξει ένα σύγχρονο σανατόριο στην Κορφοξυλιά της Αρκαδίας.

Η προσφορά και η Φροντίδα της Μελά ήταν τόσο μεγάλη, που της είχε δοθεί το ψευδώνυμο ”Μάνα”.

Sanatorio Manas(1)

Η Άννα Μελά Παπαδοπούλου έφτιαξε ένα σύγχρονο σανατόριο στην Κορφοξυλιά της Αρκαδίας.- Πηγή εικόνας: Michael Miller

Δείτε τα παραπάνω ορεινά χωριά και αξιοθέατα από την Ορεινή Αρκαδία στο παρακάτω βίντεο drone του συνεργάτη μας Michael Miller:

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Michael Miller

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu