Ένα αρχαίο τείχος που περνά μέσα από τη χωματερή των Λιοσίων κατέγραψε το drone του συνεργάτη μας Up Drones που πέταξε πάνω από την περιοχή.
Πρόκειται για ένα ακόμα άγνωστο μνημείο της Αττικής το οποίο έχει απασχολήσει τους αρχαιολόγους σχετικά με τη χρησιμότητα και τη χρονολόγησή του.
Τη δεκαετία του ’20 το περιέγραφαν ως ένα τείχος που εκτεινόταν πέραν των έξι χιλιομέτρων και αποτελείτο από πελεκητούς ογκώδεις λίθους.
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Στέρλινγκντάου ήταν ένα από τα πλέον καταπληκτικά και μυστηριώδη μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας που έμοιαζε με το οχυρό των Ίνκας στο Σασαχουαμάν του Περού. Ονομάστηκε «Δέμα» γιατί ήταν η σύνδεση των νοτιοδυτικών πλαγιών της Πάρνηθας με την οροσειρά Αιγάλεω.
Ουσιαστικά ήταν το βορειότερο πέρασμα από το Θριάσιο προς το Αχαρνικό πεδίο.
O αρχαιολόγος Mark H. Munn στο βιβλίο του “The Defense of Attica – The Dema Wall and the Boiotian War of 378-375 B.C”, έγραφε στον πρόλογο:
«Η ύπαιθρος της Αττικής είναι γενναιόδωρα διάσπαρτη με αρχαία αμυντικά έργα και οχυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των μεμονωμένων πύργους και παρατηρητήρια, καταλύματα μπάζα, ένα τείχος φράγματος (το τείχος ΔΕΜΑ), και αρκετά σημαντικά οχυρά φρουρά».

Το τείχος βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από τα Άνω Λιόσια
Το Δέμα οικοδομήθηκε στη στενή διάβαση από την οποία διέρχεται ο σιδηρόδρομος Αθηνών προς Ελευσίνα, το οποίο λεγόταν στενό της Κρωπιάς, αρχαίου Δήμου που βρισκόταν δυτικά του δήμου Άνω Λιοσίων. Έχει μήκος 4,360 μέτρα και σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη χτίστηκε το 337-6 π.Χ. επί άρχοντος Λυκούργου.
Πιθανόν, αναγέρθηκε από τους Αθηναίους για αμυντικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, στην περιοχή όπου βρίσκεται το τείχος στρατοπέδευσαν οι Σπαρτιάτες τον πρώτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, καταστρέφοντας την ύπαιθρο της Αττικής.
Στο λόφο Πυργάθι βρίσκεται και το μνημείο «Πύργος», το οποίο λειτουργούσε ως σκοπιά από το οποίο σώζονται μόνο τα θεμέλια της κυκλικής βάσης του.

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school
Δέκα μέτρα δυτικά του τείχους υπάρχουν τα θεμέλια μιας διώροφης αγροικίας, η οποία κατασκευάστηκε στις αρχές 4ου αι. π. Χ., ενώ υπήρχε και ένα συμπληρωματικό τείχος, το οποίο ενίσχυε την άμυνα και βρίσκεται έξω από το εργοτάξιο του Δήμου.
Πρόκειται για μια άρτια κατασκευασμένη οχύρωση η οποία σώζεται μέχρι σήμερα.
Όπως συνέβη και στην περίπτωση παρόμοιων αρχαίων μνημείων, δεν έχει αναδειχθεί και έχει αφεθεί στην τύχη του.
Δείτε στο βίντεο του Up Drones το “Δέμα” από ψηλά:
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Δείτε πως λεηλατήθηκε η βίλα – μουσείο του συλλέκτη Ιόλα που θέλησε να τη δωρίσει στο κράτος. Είχε μαρμάρινους τοίχους, πόρτες από χρυσάφι και αρχαίες κολώνες. Το θρίλερ με τα 10.000 έργα τέχνης που «χάθηκαν» (βίντεο drone)
Ειδήσεις σήμερα:
- Στο «φως» διάλογοι των συλληφθέντων τρομοκρατών που σχεδίαζαν επίθεση στο κέντρο της Αθήνας
- Μακάβρια ανακάλυψη στην Πολωνία με 76χρονο άνδρα που ξέθαψε την μητέρα του και ζούσε με την μούμια της για 13 χρόνια
- H θρυλική Vespa που χρησιμοποιήθηκε σε περιοδεία των The Who επισκευάστηκε για να βοηθήσει παιδιά με καρκίνο
- Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του προπονητή τάε κβον ντο που βίαζε ανήλικες στην Ηλιούπολη
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ