Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως ορθόδοξου ναού, η διακόσμηση ήταν ανεικονική. Στο εσωτερικό της υπήρχαν μόνο παραστάσεις φυλλωμάτων και γεωμετρικά σχέδια πάνω σε χρυσό φόντο. Με το πέρασμα των χρόνων όμως, πλήθος εκπληκτικών ψηφιδωτών και μοναδικών αγιογραφιών κόσμησαν την περίλαμπρη εκκλησία.

Ήδη από την περίοδο των Σταυροφοριών, αλλά κυρίως όταν η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί το 1453,  πραγματοποιήθηκαν σημαντικές καταστροφές. Οι περισσότερες αγιογραφίες ασβεστώθηκαν, καθώς σύμφωνα με την ισλαμική θρησκεία, η απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος θεωρείται βλασφημία. Το 1934, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε το ισλαμικό τέμενος σε μουσείο και ξεκίνησαν οι προσπάθειες επισκευής και ανάδειξης του εσωτερικού διάκοσμου.

Τα νεώτερα χρόνια αποκαλύφθηκαν σημαντικές αγιογραφίες και ψηφιδωτές αναπαραστάσεις και χρειάστηκαν αρκετές προσπάθειες των ειδικών για να συντηρηθούν. Τώρα απειλούνται με «απόσυρση» εφόσον ισχύσει η μετατροπή του μνημείου σε τζαμί.

Στο βίντεο φαίνεται το εσωτερικό του ναού, όπως διατηρείται μέχρι σήμερα.

Αρχική φωτογραφία: Δήμητρα Στασινοπούλου

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η Αγία Σοφία πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο θόλος κατασκευάστηκε με ελαφρόπετρες από τη Ρόδο και στην κορυφή ήταν τοποθετημένος ο μέγας «ερυσίπτολις σταυρός»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here