Ο “κοιμισμένος” γίγαντας των 23 ορόφων στον Πειραιά. Ο Πύργος χτίστηκε επί χούντας, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.

Ο “κοιμισμένος” γίγαντας των 23 ορόφων στον Πειραιά. Ο Πύργος χτίστηκε επί χούντας, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.
Είναι το ψηλότερο κτίριο του Πειραιά και το δεύτερο στην Ελλάδα μετά τον Πύργο των Αθηνών. Έχει ύψος 88 μέτρα και αποτελείται από 23 ορόφους. Αν και δεσπόζει στο λιμάνι εδώ και 44 χρόνια ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε για οποιονδήποτε λόγο, εκτός από τους τρεις πρώτους ορόφους.

Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση και μετά από νόμο της χούντας του 1968  που αύξησε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδόμησης σε 23 ορόφους. Στη θέση του βρισκόταν το ρολόι του Πειραιά, το οποίο κατεδαφίστηκε, και η παλιά αγορά του λιμανιού.

Ο Πύργος είχε την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ.  Μολφέση και Α. Λοϊζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975 ενώ το 1983 πήρε την τελική του μορφή με την επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα.

κάμερες, ταράτσα, πύργος, Πειραιάς

Το ύψος του κτιρίου εκμεταλλεύτηκαν οι αρχές για να τοποθετήσουν στην ταράτσα κάμερες και κεραίες της αστυνομίας.

Ο «κοιμισμένος γίγαντας», όπως τον αποκαλούν οι Πειραιώτες, δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Οι υπόλοιποι όροφοι παρέμειναν έρημοι και ανεκμετάλλευτοι όλα αυτά τα χρόνια.

Ειδικότερα την περίοδο 1979-82 λειτούργησαν καταστήματα στο ισόγειο του πύργου. Η επένδυση των προσόψεων με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα ολοκληρώθηκε το 1983, αλλά ο κυρίως όγκος του κτιρίου παρέμεινε εσωτερικά ημιτελής. Αξιοποιήθηκαν μόνο οι τρεις πρώτοι όροφοι του κτιρίου, για καταστήματα, γραφεία και εκπαιδευτήρια

Το 2001 ο πύργος πέρασε στην κατοχή του δήμου Πειραιώς και διεξήχθη νέος δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση του κτιρίου. Τον διαγωνισμό κέρδισε η εταιρεία ΑΒΑΞ, αλλά δεν υλοποιήθηκε. Μια νέα απόπειρα εκμετάλλευσης έγινε το 2007. Τον Μάιο του 2019 προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός από τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη για αποπεράτωση και αξιοποίηση του κτιρίου για 99 χρόνια έναντι οικονομικού ανταλλάγματος τουλάχιστον 900 χιλιάδων ευρώ.

Τον διαγωνισμό κέρδισε ο όμιλος εταιρειών CANTΕ HOLDINGS LTD – ΠΡΟΝΤΕΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝ∆ΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ και τις 13 Μαΐου 2020 ο ελεγκτικό συνέδριο ενέκρινε την υπογραφή της σύμβασης.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τότε που οι επιβάτες ταξίδευαν στα πλοία μαζί με τα ζώα και είχαν λεμόνια για τη δυσοσμία! Πειραιάς – Άνδρος, 19 ώρες! 

Δείτε  το επιβλητικό κτίριο πριν από την έναρξη εργασιών ανακαίνισης για την πλήρη επαναλειτουργία του. Λήψη Απρίλιος 2017:

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Αυτό είναι το περίφημο Ρολόι του Πειραιά λίγο πριν κατεδαφιστεί. Εκεί λειτούργησε το πρώτο χρηματιστήριο και οι καπεταναίοι αρνήθηκαν να φορούν φράκα 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.