Το τρίτο μέρος του αφιερώματος στους πρώτους Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αμερική για να επιβιώσουν και να στηρίξουν τις οικογένειές του, παρουσίασε η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο το Σάββατο 8 Ιουλίου στην ΕΡΤ1.

Δείτε την εκπομπή από το ert web

Οι ξενιτεμένοι πίστευαν ότι γρήγορα θα επιστρέψουν και πήραν μαζί τους στις βαλίτσες τους όλα τα προτερήματα και τα ελαττώματα των Ελλήνων.
Έτσι, από την μια ήταν ενωμένοι στηρίζοντας ο ένας τον άλλον και από την άλλη διχάστηκαν σε Βενιζελικούς και Βασιλικούς, εκπλήσσοντας την αμερικανική κοινωνία που παρακολουθούσε τον διχασμό των Ελλήνων.
Όταν όμως, ξέσπασαν οι Βαλκανικοί πόλεμοι έσπευσαν να καταταχθούν εθελοντές και να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή.

Και όμως, μπορούσαν απλά να μείνουν στην Αμερική και να αποφύγουν τον πόλεμο, αλλά δεν το έκαναν.

Οι Έλληνες μετανάστες ήταν θύματα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
Την περίοδο εκείνη, ψηφίζονταν νόμοι που εμπόδιζαν τη μαζική μετανάστευση των Ελλήνων, των Ιταλών και των Ιρλανδών.
Ήταν οι περίφημες «αναλογίες» που αντιμετώπιζαν τους Έλληνες μετανάστες  ως ανεπιθύμητους.
Εκείνη την εποχή δημιουργήθηκαν επίσης, δύο σημαντικές οργανώσεις που βοήθησαν καθοριστικά τους Έλληνες να κατανοήσουν την Αμερική αλλά και τους Αμερικάνους να κατανοήσουν τους Έλληνες.  Ήταν η οργάνωση ΓΚΑΠΑ και πρωτίστως βέβαια η θρυλική ΑΧΕΠΑ.

Η προσπάθεια για ενσωμάτωση των μεταναστών στην αμερικανική κοινωνία κράτησε πολλές δεκαετίες. Ήταν ένας αγώνας επίπονος και συστηματικός.

Τελικά οι Έλληνες ενσωματώθηκαν όταν τα παιδιά τους κατατάχθηκαν στον αμερικανικό στρατό και πολέμησαν στον Α’ Παγκόσμιο, στον Β’ Παγκόσμιο, στην Κορέα και στο Βιετνάμ.
Πολλοί  Έλληνες έγιναν ήρωες και στόλισαν το στήθος τους με πολλά μετάλλια ανδρείας. Συγχρόνως, το ποσοστό των νέων ελλήνων που σπούδαζε ήταν τεράστιο για τα δεδομένα της αμερικανικής κοινωνίας και φυσικά ήταν μια δικαίωση για τους γονείς που έκαναν πολύ μεγάλες θυσίες για να δουν τα παιδιά τους στα κολέγια.

Παρακολουθήστε το τρέιλερ της εκπομπής:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here