Ένας ανεπανάληπτος Έλληνας: Ο Κωνσταντίνος Μάνος χορήγησε γενναία τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αγωνίσθηκε στην Κρήτη και στους Βαλκανικούς πολέμους. Ήταν ποιητής και αεροπόρος που πέθανε εν δράσει

Ένας ανεπανάληπτος Έλληνας: Ο Κωνσταντίνος Μάνος χορήγησε γενναία τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αγωνίσθηκε στην Κρήτη και στους Βαλκανικούς πολέμους. Ήταν ποιητής και αεροπόρος που πέθανε εν δράσει
Ο Κωνσταντίνος Μάνος ήταν ένα πρόσωπο που έζησε στις αρχές του 20 αιώνα και είχε τόσο πλούσια ζωή και δράση, που δύσκολα μπορεί κανείς να του προσδώσει μια συγκεκριμένη ιδιότητα.

Ήταν ποιητής, αγωνιστής, πολιτικός, καθηγητής, αεροπόρος, χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων, δημοτικιστής.

Γεννήθηκε το 1869 στην Αθήνα και καταγόταν από επιφανή οικογένεια του Φαναρίου.

Οι σπουδές στο εξωτερικό

Τελειώνοντας το γυμνάσιο σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Λειψία και τη Χαϊδελβέργη, όπου έγινε διδάκτωρ του ομώνυμου Πανεπιστημίου και καθηγητής της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας.

Οι σπουδές του ολοκληρώθηκαν στην Οξφόρδη όπου παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας και φιλολογίας.

Παράλληλα με τις σπουδές του στο εξωτερικό, ο Κωνσταντίνος Μάνος τύπωσε το 1890 στην Αθήνα την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Λόγια της καρδιάς».

Τα ποιήματα αναφέρονταν στον ελληνισμό, τον έρωτα και τη φύση και παρόλο που τα «Λόγια της καρδιάς» ήταν η μοναδική του ποιητική συλλογή, ο Μάνος συνέχισε να γράφει μεμονωμένα ποιήματα και να συνεργάζεται με το περιοδικό Εστία.

Χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων

Έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο των σπουδών του στην Ευρώπη, ο Κωνσταντίνος Μάνος επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, που ήδη είχαν αρχίσει να προωθούν οι Πιερ Ντε Κουμπερτέν και Δημήτρης Βικέλας.

Ο Μάνος εκτός από τις επιστολές που έστειλε σε Ευρωπαίους για να διαδώσει το αθλητικό ιδεώδες, βοήθησε και οικονομικά την αναβίωση των αγώνων.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896

Έδωσε ένα μεγάλο ποσό της οικογενειακής περιουσίας του για τα έξοδα των αγώνων και έγινε έτσι ο σημαντικότερος χορηγός της πρώτης αναβίωσης το 1896.

Η βοήθεια του ήταν σημαντική και κατά την τέλεση των αγώνων, καθώς τύπωσε έναν «οδηγό αθλητισμού» που μοιράστηκε στον κόσμο και ήταν ο Μέγας Αλυτάρχης.

Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Μάνος ήταν ο άνθρωπος που πρώτος υποδέχτηκε τον νικητή μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη, κατά την είσοδο του στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η αγάπη του για τον αθλητισμό ήταν γνωστή και πριν από την εμπλοκή του με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού ήταν ο «στιχουργός» του Ύμνου του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου.

Η συμμετοχή του στον αγώνα της Κρήτης

Παρόλο που ο Κωνσταντίνος Μάνος είχε καθιερωθεί σαν άνθρωπος των γραμμάτων, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες πήγε στην Κρήτη όπου συνέβαλε στον αγώνα εναντίον της τουρκικής κυριαρχίας.

Συγκρότησε δικό του σώμα εθελοντών, τον δεύτερο Ιερό Λόχο, τα Μέλη του οποίου ορκίζονταν με όρκο που είχε συντάξει ο ίδιος ο Μάνος.

Ο αγώνας των Κρητών και των σωμάτων εθελοντών είχε επιτυχία, καθώς οι κατακτητές αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν μέσω συμφωνίας, προνόμια στους υπόδουλους κατοίκους.

Όταν τον Αύγουστο του 1897 η συμφωνία αυτή παραβιάστηκε, ο Κωνσταντίνος Μάνος επέστρεψε στην Κρήτη με 300 εθελοντές και πήρε μέρος στις μάχες.

Μετά το τέλος των εχθροπραξιών, έκανε μακρινά ταξίδια αναζητώντας χρυσό.

Στην Κρήτη επέστρεψε το 1901. Έγινε δήμαρχος Χανίων έχοντας δημοτικό σύμβουλο τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Οι δυο τους είχαν αναλάβει την αντιπολίτευση στον πρίγκιπα Γεώργιο ο οποίος ήταν ύπατος αρμοστής της ανεξάρτητης πια, Κρητικής πολιτείας.

Ο πρίγκιπας δεν υποστήριζε την ένωση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα, γεγονός που τον έκανε να συγκρουστεί με Βενιζέλο και Μάνο.

958985600

Ο Κωνσταντίνος Μάνος ήταν υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας

Η επανάσταση του Θερίσου

Την άνοιξη του 1905 ο Κωνσταντίνος Μάνος, κήρυξε από τον Θέρισο και δια στόματος Βενιζέλου την προσάρτηση της Κρήτης στην Ελλάδα.

Ακολούθησε επανάσταση των κατοίκων που υποστήριζαν την ένωση, γεγονός που οδήγησε στην αναγκαστική φυγή του Γεωργίου από το νησί.

Η προσφορά του Μάνου ήταν τόσο σημαντική, που στις επόμενες εκλογές έγινε βουλευτής Χανίων με περισσότερες ψήφους και από τον Βενιζέλο.

Εν τω μεταξύ είχε προλάβει να πάρει μέρος και στον Μακεδονικό Αγώνα με το ψευδώνυμο Μιχαηλίδης. Τότε συνελήφθη στην Καστοριά και φυλακίστηκε.

Δημοτικιστής και αεροπόρος

Όταν οι μάχες στην Κρήτη σταμάτησαν, ο Κωνσταντίνος Μάνος επέστρεψε στην Αθήνα όπου αφιερώθηκε, μαζί με τον Ίωνα Δραγούμη στη διάδοση της δημοτικής γλώσσας.

Οι δυο τους ίδρυσαν μια εταιρεία που λεγόταν «Εθνική Γλώσσα», μέσω της οποίας προωθούσαν την καθιέρωση της δημοτικής ως επίσημης γλώσσας του κράτους.

Το 1909 ο δραστήριος Μάνος, ήταν ο άνθρωπος που έκατσε στη θέση του συνεπιβάτη, στην πρώτη πτήση που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.

Πιλότος ήταν ένας Ρώσος τον οποίο πλήρωσε ο Μάνος για να τον πάρει μαζί του στο αεροπλάνο.

Η ειρωνεία είναι πως ο Μάνος σκοτώθηκε λίγα χρόνια αργότερα, από πτώση αεροπλάνου.

Το ατύχημα και ο θάνατος

Το 1913 ο Κωνσταντίνος Μάνος συμμετείχε σε μια στρατιά των Βαλκανικών Πολέμων.

Στις 3 Απριλίου επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο μαζί με έναν ξάδελφό του με σκοπό να εντοπίσουν τις θέσεις του βουλγαρικού στρατού.

Το αεροπλάνο έπεσε στον Λαγκαδά για άγνωστο λόγο και Κωνσταντίνος Μάνος σκοτώθηκε σε ηλικία 44 ετών.

Παρόλο που έφυγε σχετικά νέος, η ζωή του ήταν πλούσια και γεμάτη από προσφορές στην πατρίδα.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι θρυλικοί Χαΐνηδες. Οι κλεφταρματολοί της Κρήτης που αντιμετώπισαν τους Γενίτσαρους κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στο νησί. Όσοι συλλαμβάνονταν πέθαιναν με φριχτό τρόπο 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.