Πτήση πάνω από το οροπέδιο που έγινε λίμνη. Η λειψυδρία του κάμπου και το όραμα του Νικόλαου Πλαστήρα (drone)

Πτήση πάνω από το οροπέδιο που έγινε λίμνη. Η λειψυδρία του κάμπου και το όραμα του Νικόλαου Πλαστήρα (drone)

Πολύ κοντά στην πόλη της Καρδίτσας, βρίσκεται η υπέροχη τεχνητή λίμνη Πλαστήρα, η οποία σχηματίστηκε το 1959 μετά την ολοκλήρωση του φράγματος στη νότια πλευρά της.

Το αρχικό της όνομα ήταν λίμνη Ταυρωπού ή Μέγδοβα, από τον ποταμό που κάποτε διέσχιζε το οροπέδιο. Μετονομάστηκε σε Λίμνη Πλαστήρα προς τιμή του Νικόλαου Πλαστήρα, εμβληματικού στρατιωτικού της νεότερης ιστορίας που κατάγεται από το Μορφοβούνι, χωριό της περιοχής. Αυτός ήταν που οραματίστηκε την δημιουργία του φράγματος ως πολιτικός και αργότερα ως πρωθυπουργός.

Ο Νικόλαος Πλαστήρας είχε την ιδέα για το μεγαλεπήβολο έργο που θα δέσμευε τα νερά του Ταυρωπού ποταμού, με σκοπό την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου, ειδικά του καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι θα αντιμετώπιζέ το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Λίμνη Πλαστήρα. Το αρχικό της όνομα ήταν λίμνη Ταυρωπού ή Μέγδοβα, από τον ποταμό που κάποτε διέσχιζε το οροπέδιο. (Αεροφωτογραφία: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος)

Πέρασαν πολλά χρόνια ώσπου να ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή του φράγματος και συνολικά τέσσερα μέχρι να ολοκληρωθεί. Το έργο ανέλαβε το 1955  γαλλική εταιρεία και κατασκεύασε ένα εντυπωσιακό τσιμεντένιο φράγμα, με συνολικό μήκος 220 μέτρα και ύψος 83μέτρα. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από τις Ιταλικές πολεμικές επανορθώσεις για τις καταστροφές που υπέστη η Ελλάδα κατά την διάρκεια της κατοχής.

Η λίμνη που δημιουργήθηκε στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, άλλαξε για πάντα τον γεωλογικό χάρτη της περιοχής, χαρίζοντας ένα μαγικό τοπίο στον επισκέπτη. Ταυτόχρονα ξεδίψασε την Καρδίτσα και έδωσε λύση στην άρδευση του κάμπου.

Εντυπωσιακό τοπίο

Μέσα στα νερά της λίμνης, χάθηκε για πάντα και το μυστικό αεροδρόμιο της Νεράιδας, το οποίο δημιουργήθηκε στην κατοχή από τους Άγγλους για τις ανάγκες της αντίστασης. Εκεί θεωρείται ότι προσγειώθηκε το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο στην κατεχόμενη Ελλάδα.

Σήμερα τη θέση του έχει πάρει η λίμνη, με τα καταπράσινα νερά της. Το πανέμορφο τοπίο συμπληρώνουν τα έλατα, οι οξιές και οι καστανιές, προσφέροντας μια μαγευτική θέα και μοναδική ηρεμία στους επισκέπτες.

Το εντυπωσιακό τσιμεντένιο φράγμα έχει μήκος 220 μέτρα και ύψος 83 μέτρα (Αεροφωτογραφία: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος)

Γύρω της, τα διάσπαρτα γραφικά χωριουδάκια προσφέρουν μια πανοραμική θέα της λίμνης, που “ωσάν το κέντρο του σύμπαντος“, κεντρίζει το βλέμμα του περιηγητή, κάθε εποχή του χρόνου.

Ο Πλαστήρας δεν μπόρεσε να χαρεί το έργο που οραματίστηκε. Πέθανε δύο χρόνια πριν ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή του φράγματος. Το άγαλμά του δεσπόζει στο χωριό της λίμνης Νεραΐδα, όπου εκεί σύμφωνα με τις μαρτυρίες αγνάντευε την περιοχή και μελέτησε το ανάγλυφό της. 

Η προτομή του Νικόλαου Πλαστήρα στο χωριό Νεράιδα της Λίμνης Πλαστήρα. ©Μηχανή του Χρόνου

Ο αποκαλούμενος και “Μαύρος Καβαλάρης” πέρασε στην ιστορία ως ο προστάτης των Μικρασιατών προσφύγων και των ορφανών που έφτασαν στην Ελλάδα το ’22. Σήμερα η καρδιά του βρίσκεται τοποθετημένη σε ειδική λύκηθο στο Μουσείο της πόλεως της Καρδίτσας. Αυτή ήταν η επιθυμία του και την έκανε πράξη ο προσωπικός του γιατρός που την διατήρησε για δεκαετίες και την παρέδωσε για να εκτεθεί.

Δείτε την πτήση drone του συνεργάτη μας Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου πάνω από το φράγμα και την λίμνη Πλαστήρα:

Oι ντόπιοι την αποκαλούν η «λίμνη των 4 εποχών» γιατί  χειμώνα – καλοκαίρι χαρίζει όμορφες και μοναδικές αναμνήσεις. Ένα από τα ωραιότερα ξενοδοχεία στη λίμνη Πλαστήρα με άνετα και πολυτελή δωμάτια είναι το Kazarma Lake Resort & Spa. Δυνατό σημείο το cafe που έχει με την πανοραμική θέα και το εστιατόριο με τις εκλεπτυσμένες παραδοσιακές γεύσεις.

Kazarma Hotel για άνετη διαμονή στην λίμνη Πλαστήρα

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu