Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες μετά την ανύψωση του φράγματος. Σταδιακά αναπτύχθηκε ένας απίστευτος υγροβιότοπος ο οποίος σε κάθε εποχή αλλάζει πρόσωπο. Αυτός ο χειμώνας με τις πυκνές χιονοπτώσεις έδωσαν άλλο χρώμα στην περιοχή καθώς ένα τμήμα της παραλίμνιας περιοχής πάγωσε. Οι εικόνες  που τράβηξε από ψηλά ο Θωμάς Βασιλείου εντυπωσιάζουν.

Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται η Βάση Δραστηριοτήτων του Ταυρωπού, όπου χρειάστηκε να σπάσει ο πάγος ώστε τα καγιάκ να μπορέσουν να βγουν εκτός του χιονισμένου τοπίου.

Λήψη από ψηλά με την λίμνη να έχει καλυφθεί από το χιόνι. Μια υδάτινη λωρίδα  έχει σπάσει την ομοιομορφία του πάγου και κάνει το τοπίο να μοιάζει σαν πίνακας ζωγραφικής

Η λίμνη ως έργο φέρει την υπογραφή του Νικόλαου Πλαστήρα. Η ιδέα κατατέθηκε στις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, σε μια εποχή, όπου οι αντιλήψεις και οι τεχνικές δυνατότητες τις προπολεμικής Ελλάδας ήταν περιορισμένες. Το 1925 και ενώ ο Πλαστήρας βρισκόταν στο Μοναστήρι της Κορώνας, συνέλαβε την ιδέα της ίδρυσης ενός παραθεριστικού οικισμού στην θέση «Αλώνια» της Πεζούλας και την κατασκευή φράγματος στην θέση «Κακαβάκια» για την δημιουργία τεχνητής λίμνης με ενεργειακό και αρδευτικό χαρακτήρα.

Πριν από περίπου 5 δεκαετίες, στην περιοχή που σήμερα απλώνονται τα ήρεμα νερά της λίμνης Πλαστήρα υπήρχε ο «Μέγας Κάμπος», δηλαδή το οροπέδιο της Νεβρόπολης. Από αυτόν τον «κάμπο» ξεκίναγε ο Ταυρωπός, ένας από τους παραποτάμους του Αχελώου, γνωστός και ως  Μέγδοβας.
Παρακολουθήστε μια εντυπωσιακή πτήση με drone του Θωμά Βασιλείου, πάνω από την παγωμένη λίμνη Πλαστήρα:

Πληροφορίες αντλήθηκαν από τον Ταξιδιωτικό Οδηγό Λίμνης Πλαστήρα & Νομού Καρδίτσας

Δείτε ακόμα: Το «αόρατο» αεροδρόμιο των ανταρτών στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, εκεί που βρίσκεται σήμερα η λίμνη Πλαστήρα! Λειτουργούσε μόνο βράδυ και την ημέρα το κάλυπταν με κλαδιά. Οι Γερμανοί προσπάθησαν, αλλά δεν το βρήκαν ποτέ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here