Η στολή του Νικόλαου Πλαστήρα επέστρεψε στην Καρδίτσα. Τοποθετήθηκε δίπλα στην καρδιά του που φυλάσσεται σε ειδική κάψουλα

Η στολή του Νικόλαου Πλαστήρα επέστρεψε στην Καρδίτσα. Τοποθετήθηκε δίπλα στην καρδιά του που φυλάσσεται σε ειδική κάψουλα
Ο Νικόλαος Πλαστήρας υπήρξε εμβληματικό πρόσωπο της νεοελληνικής ιστορίας και ως στρατιωτικός συνέδεσε το όνομά του με τους απελευθερωτικούς αγώνες στην Μακεδονία, όπου εκεί για πρώτη φορά του απέδωσαν το προσωνύμιο «Μαύρος Καβαλάρης».

Πολέμησε τόσο στους  Βαλκανικούς Πολέμους, όσο και στο λεγόμενο Μακεδονικό Μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου στο πλευρό της Αντάντ. Ήταν φιλοβενιζελικός και κυβέρνησε την Ελλάδα τρεις φορές, μία το 1945 και άλλες δύο την περίοδο 1950-1952.

Στο Εθνικό Διχασμό συντάχθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και προσχώρησε στο Κίνημα της Εθνικής Αμύνης. Ο Πλαστήρας διακρίθηκε στην Μικρασία και άντεξε στην τουρκική αντεπίθεση στο Σαγγάριο. Παρά την κατάρρευση του μετώπου οδήγησε τη μονάδα του συντεταγμένα στον Τσεσμέ και από εκεί στη Χίο, σώζοντας παράλληλα χιλιάδες πρόσφυγες που τον ακολουθούσαν.

Στρατιωτικά καπέλα του Ν. Πλαστήρα στο Μουσείο της Καρδίτσας.

Η τραγωδία του ελληνισμού και τα εκατομμύρια προσφύγων τον έφεραν να ηγείται της «Επαναστατικής Επιτροπής» η οποία αξίωσε την έξωση του βασιλιά Κωνσταντίνου και την παραίτηση της κυβέρνησης Γούναρη. Μετά την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης ξεκίνησε την αναδιοργάνωση του στρατού και την προετοιμασία ώστε η ηττημένη Ελλάδα να συμμετάσχει στην κρίσιμη διάσκεψη της Λοζάννης. Πίστευε ότι η θέση των στρατιωτικών είναι στους στρατώνες και γι αυτό ανέθεσε στον Βενιζέλο από το εξωτερικό, όπου βρισκόταν, την εκπροσώπηση της χώρας. Ο “Μαύρος Καβαλάρης” πέρασε στην ιστορία ως ο προστάτης των προσφύγων της Μικρασίας και βοήθησε σημαντικά στην αποκατάσταση των προσφύγων.

Παράσημα από τα πεδία των μαχών. Ο Πλαστήρας συμμετείχε σε όλους τους κρίσιμους πολέμους από τους Βαλκανικούς μέχρι την Μικρασία.

Μια βιτρίνα για τη μεγάλη στολή του στρατηγού

Στην γενέτειρά του Καρδίτσα ο Πλαστήρας έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια έναν μικρό, αλλά σημαντικό χώρο μνήμης. Ο δεύτερος όροφος του Μουσείου της Πόλεως είναι αφιερωμένος σε αυτόν. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από την οικογένειά του και συνεχώς εμπλουτίζονται. Τελευταίο απόκτημα είναι η στολή του.

Η μεγάλη στολή του Πλαστήρα, όπως και όλα τα προσωπικά του αντικείμενα, περιήλθαν στο μουσείο από τη δωρεά που έκανε η αδελφή του, Αγγελική Μπουμπάρα. Η “Μηχανή του Χρόνου” ήταν εκεί όταν άνοιξε το πακέτο με την συντηρημένη στολή. Η ειδική υπηρεσία του Υπ. Πολιτισμού είχε αναλάβει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης.

Η μεγάλη στολή του Νικόλαου Πλαστήρα έφτασε στην πόλη του.

Το υλικό αυτό εκτίθεται σήμερα στο μουσείο πόλης οργανωμένο σε τέσσερις ενότητες, οι οποίες αναφέρονται στον Πλαστήρα ως στρατιωτικό, ως εθνικό σύμβολο μετά την Μικρασιατική Εκστρατεία, ως πολιτικό αλλά και ως απλό άνθρωπο. Ξεχωριστά, ενσωματωμένη σε μια εικαστική εγκατάσταση, εκτίθεται η καρδιά του, ως συμβολική απόδοση της απόλυτης προσφοράς στον τόπο του.

Τελευταία επιθυμία του Πλαστήρα ήταν η καρδιά του να επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε. Σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Πόλης Καρδίτσας μέσα σε ειδική κάψουλα και εντός μιας εικαστικής σύνθεσης που τιμά τον στρατηγό.

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί την τελευταία δεκαπενταετία, ώστε το παλιό «Λαογραφικό μουσείο» του δήμου Καρδίτσας να μετασχηματιστεί σε έναν χώρο αφιερωμένο στην έρευνα γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό της Καρδίτσας και της περιοχής της, το «Μουσείο Πόλης Καρδίτσας» παραμένει ημιτελές.

Οι ηγέτες του κινήματος του 1922 μετά την Μικρασιατική Καταστροφή Ν. Πλαστήρας και Γονατάς. Δεξιά η περίφημη βαλίτσα  και η μαγκούρα του που εκτίθενται στην Καρδίτσα. Ταξίδευε συνεχώς

Η Καρδίτσα, το Μορφοβούνι, η Νεράιδα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, η Νέα Ερυθραία Αττικής και η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα κοσμούνται με την προτομή του, η δε τεχνητή λίμνη του Ταυρωπού, που πρώτος αυτός οραματίστηκε, ονομάστηκε προς τιμήν του Λίμνη Πλαστήρα.
Αρχική φωτογραφία: Συλλογή Χρήστου Μπαλτά – επιχρωματισμός Χρ. Καπλάνης Past in Color

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu