Το ερειπωμένο εργοστάσιο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη. Χρησιμοποιούσε εγχώριο κριθάρι και τριπλασίασε την κατανάλωση μπύρας (drone)

Το ερειπωμένο εργοστάσιο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη. Χρησιμοποιούσε εγχώριο κριθάρι και τριπλασίασε την κατανάλωση μπύρας (drone)

Μπαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, από την δυτική πύλη της πόλης, συναντάμε τις παλιές και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας ΦΙΞ.

Μια μεγαλοπρεπής κοκκινωπή πρόσοψη, μαζί με τις τεράστιες δεξαμενές, σήμα κατατεθέν,  δηλώνουν το παλιό ένδοξο παρελθόν. Ήταν η Ζυθοποιία που τριπλασίασε την κατανάλωση μπύρας στη Μακεδονία.

Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1892 από τους Αλλατίνι, Μισραχή και Φερνάντεζ ως οινοπνευματοποιία που οι εγκαταστάσεις της αναπτύσσονταν σε 25 στρέμματα.

Η σημερινή όψη των εγκαταστάσεων. Εγκατάλειψη, βανδαλισμοί και πλιάτσικο.

Το 1912, η εταιρεία μετατράπηκε στη «Ζυθοποιείον Όλυμπος Α.Ε.». Το 1909, στην απέναντι πλευρά της οδού 26ης Οκτωβρίου ιδρύθηκε το παγοποιείο της εταιρείας «Γεωργιάδης και Σία», που το 1912 έθεσε σε λειτουργία τη ζυθοποιία «Νάουσα».

Το 1920 τα δύο ζυθοποιεία συνενώθηκαν με την επωνυμία «Όλυμπος-Νάουσα Α.Ε.».

Η μονάδα, που ήταν κάθετης παραγωγής με εγχώριο κριθάρι, μονάδα εμφιάλωσης και παγοποιείο, πέρασε το 1926 στην ιδιοκτησία της Αθηναϊκής εταιρίας «ΚΑΡΟΛΟΣ ΦΙΞ», η οποία λειτούργησε το εργοστάσιο μέχρι το 1983.

Το 1989, κτίρια, οικόπεδο και όσα μηχανήματα είχαν απομείνει από το πλιάτσικο, βγήκαν σε πλειστηριασμό και πέρασαν στα χέρια της οικογένειας Ζαφειρίδη.

Το 1989, κτίρια, οικόπεδο και όσα μηχανήματα είχαν απομείνει βγήκαν σε πλειστηριασμό

Έκτοτε, τα κτίρια αφέθηκαν στο έλεος του χρόνου καθώς όλες οι προσπάθειες της οικογένειας για συντήρηση των κτιρίων έπεσαν στο κενό.

Ο χώρος είναι πολύ μεγάλος και λόγω της εγκατάλειψης εξαιρετικά επικίνδυνος αφού τα πατώματα των κτιρίων, σε πολλά μέρη είναι ξύλινα και ετοιμόρροπα.

Δείτε από ψηλά την ζυθοποιία ΦΙΞ της Θεσσαλονίκης στο βίντεο του συνεργάτη μας Michael Miller:

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Γιατί θεωρούσαν στοιχειωμένο το «κόκκινο σπίτι» της Θεσσαλονίκης. Ανήκε σε μια από τις μεγαλύτερες οικογένειες βιομηχάνων, που καταστράφηκε οικονομικά και το εγκατέλειψε (φωτο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu