Μπαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, από την δυτική πύλη της πόλης, συναντάμε τις παλιές και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας ΦΙΞ. Μια μεγαλοπρεπής κοκκινωπή πρόσοψη, μαζί με τις τεράστιες δεξαμενές, σήμα κατατεθέν,  δηλώνουν το παλιό ένδοξο παρελθόν, όταν με την λειτουργία της, τριπλασίασε την κατανάλωση μπύρας στη Μακεδονία.

Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1892 από τους Αλλατίνι, Μισραχή και Φερνάντεζ ως οινοπνευματοποιία και αργότερα ζυθοποιία, ενώ το σύνολο των εγκαταστάσεων είναι περίπου 25 στρέμματα.

Η σημερινή όψη των εγκαταστάσεων είναι θλιβερή. Εγκατάλειψη, βανδαλισμοί και πλιάτσικο.

Το 1912, η εταιρεία μετατράπηκε στη «Ζυθοποιείον Όλυμπος Α.Ε.». Το 1909, στην απέναντι πλευρά της οδού 26ης Οκτωβρίου ιδρύθηκε το παγοποιείο της εταιρείας «Γεωργιάδης και Σία», που το 1912 έθεσε σε λειτουργία τη ζυθοποιία «Νάουσα». Το 1920 τα δύο ζυθοποιεία συνενώθηκαν με την επωνυμία «Όλυμπος-Νάουσα Α.Ε.».

Η μονάδα, που ήταν κάθετης παραγωγής με εγχώριο κριθάρι, μονάδα εμφιάλωσης και παγοποιείο, πέρασε το 1926 στην ιδιοκτησία της αθηναϊκής εταιρίας «ΚΑΡΟΛΟΣ ΦΙΞ», η οποία λειτούργησε το εργοστάσιο μέχρι το 1983. Το 1989, κτίρια, οικόπεδο και όσα μηχανήματα είχαν απομείνει από το πλιάτσικο, βγήκαν σε πλειστηριασμό και πέρασαν στα χέρια της οικογένειας Ζαφειρίδη.

Έκτοτε, τα κτίρια αφέθηκαν στο έλεος του χρόνου καθώς όλες οι προσπάθειες της οικογένειας για συντήρηση των κτιρίων έπεσαν στο κενό. Ο χώρος είναι πολύ μεγάλος και λόγω της εγκατάλειψης εξαιρετικά επικίνδυνος αφού τα πατώματα των κτιρίων, σε πολλά μέρη είναι ξύλινα και ετοιμόρροπα.

Παρακολουθήστε μια ενδιαφέρουσα πτήση drone επάνω από την ζυθοποιία ΦΙΞ της Θεσσαλονίκης του συνεργάτη μας Danos Stories:

Με πληροφορίες από τον Αγγελιοφόρο

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Γιατί θεωρούσαν στοιχειωμένο το «κόκκινο σπίτι» της Θεσσαλονίκης. Ανήκε σε μια από τις μεγαλύτερες οικογένειες βιομηχάνων, που καταστράφηκε οικονομικά και το εγκατέλειψε (φωτο) … 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here