Επιχείρηση “χαρτί υγείας”. Η πιο βρώμικη και πετυχημένη επιχείρηση του Ψυχρού Πολέμου. Οι πληροφορίες βρίσκονταν στα σκουπίδια και στα νοσοκομειακά απόβλητα

Επιχείρηση “χαρτί υγείας”. Η πιο βρώμικη και πετυχημένη επιχείρηση του Ψυχρού Πολέμου. Οι πληροφορίες βρίσκονταν στα σκουπίδια και στα νοσοκομειακά απόβλητα
Η επιχείρηση «Τάμαρισκ» έχει χαρακτηριστεί ως το πιο επιτυχημένο σχέδιο κατασκοπείας που έγινε ποτέ.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σε ορισμένες περιόδους, πολλές περιοχές της  Σοβιετικής Ένωσης είχαν έλλειψη βασικών προϊόντων υγιεινής, όπως το χαρτί υγείας. Γι’ αυτό, μετά την ικανοποίηση των “φυσικών αναγκών”, συνήθιζαν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε χαρτί έβρισκαν, προκειμένου να τηρήσουν τους στοιχειώδεις κανόνες ατομικής υγιεινής.

Πολλά από αυτά τα χαρτιά ήταν δημόσια έγγραφα, που αντί να τα καταστρέφουν, τα χρησιμοποιούσαν στα αποχωρητήρια.

Πολύ φυσιολογικά θα σκέφτηκαν ότι και αυτή η χρήση ισοδυναμεί με καταστροφή. Όμως, κάποια δημόσια έγγραφα περιείχαν σημαντικές πληροφορίες για τους αντιπάλους της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι πράκτορες των Αμερικάνων, Βρετανών και των Γάλλων δεν άργησαν να αντιληφθούν τη νέα συνήθεια των Σοβιετικών. Την ανέφεραν στους ανωτέρους τους και αυτοί ενθουσιάστηκαν.

Επιχείρηση Τάμαρισκ

Αν έβρισκαν τα έγραφα, έστω και λερωμένα, θα αντλούσαν πολλές πληροφορίες, χωρίς να σπαταλούν ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Αμέτρητα σοβιετικά έγγραφα κατέληγαν καθημερινά σε αφύλαχτους κάδους απορριμμάτων. Ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία να εισχωρήσουν στο εσωτερικό της Σοβιετικής Ένωσης και δεν μπορούσαν να την αγνοήσουν. Έτσι, ξεκίνησε η επιχείρηση «Τάμαρισκ», όπου οι δυτικοί πράκτορες έψαχναν τα σκουπίδια των Σοβιετικών για να βρουν τα «πασαλειμμένα» έγγραφα.

garbage

Κατάσκοπος;

Τα ακρωτηριασμένα μέλη

Η επιχείρηση επεκτάθηκε όταν κάποιοι πράκτορες ανακάλυψαν ότι στους κάδους έβρισκαν μέχρι και ακρωτηριασμένα μέλη. Το χαρτί των εγγράφων δεν διαλυόταν, όπως το κανονικό χαρτί υγείας, γι’ αυτό πετούσαν τα σκουπίδια σε διαφορετικούς κάδους απ’ ότι συνήθως.

Στους ίδιους κάδους πετούσαν και τα νοσοκομεία τα σκουπίδια τους. Όταν πληροφορήθηκαν οι επιτελείς των μυστικών υπηρεσιών για τα ακρωτηριασμένα μέλη, βρήκαν ένα τρόπο να τα αξιοποιήσουν.

Θα εξέταζαν τα μέλη για να μελετήσουν τα είδη βλήματος που χρησιμοποιούσαν οι Σοβιετικοί. Τίποτα δεν πήγε χαμένο!

Τα αρχικά της λέξης «Τάμαρισκ» ήταν κωδικός για τη φράση «ψάχνοντας στα συντρίμμια των στρατιωτικών ασκήσεων».

Ήταν ένας κόσμιος τρόπος για να περιγράψουν τι πραγματικά έκαναν οι πράκτορές τους στη Σοβιετική Ένωση.

Παρά τις δυσάρεστες συνθήκες της επιχείρησης, οι πληροφορίες που απέσπασαν οι πράκτορες ήταν εξαιρετικής σημασίας.

Μυστικούς κωδικούς και σχέδια τακτικής στη μάχη, στοιχεία για τα τραύματα που προκαλούσαν τα όπλα, ακόμη και πληροφορίες για τις κατασκευαστικές ατέλειες μηχανών και αρμάτων μάχης από τα πεταμένα ανταλλακτικά.

Πολλοί κατάσκοποι έχουν υποστηρίξει ότι ήταν η πιο αποδοτική επιχείρηση, καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Μερικοί έχουν δηλώσει ότι αυτά τα «έγγραφα υγείας» που έκλεψαν οι κατάσκοποι απ’ τα σκουπίδια, επηρέασαν καταλυτικά την έκβαση του ψυχρού πολέμου.

Όποια και αν είναι η αλήθεια, σίγουρα ήταν μια ευφάνταστη μέθοδος, πολύ έξυπνη και αρκετά βρωμερή.

Πάντως, ταυτόχρονα με τις προτεραιότητες των αξιωματούχων που αφιερώνονταν στην κατασκοπία, υπήρχε και μια άλλη πραγματικότητα. Το σοβιετικό καθεστώς δεν μπορούσε να εξασφαλίσει στους πολίτες ούτε καν τα βασικά είδη υγιεινής, ενώ στις ΗΠΑ διέθεταν χαρτί πολυτελείας,  αλλά χιλιάδες άστεγοι δεν είχαν σπίτι.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο βρετανός λόρδος που ίδρυσε την οργάνωση των προσκόπων ήταν κατάσκοπος. Ήταν μετρ στις μεταμφιέσεις και έκρυβε κωδικοποιημένα μυστικά σε φυσιολατρικά σκίτσα με πεταλούδες… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu