Ερευνητές ανακάλυψαν στην Αργεντινή γυναίκα θαμμένη σε κανό. Ενταφιάστηκε πριν από 1000 χρόνια για να ταξιδέψει στη “χώρα των ψυχών”

Ερευνητές ανακάλυψαν στην Αργεντινή γυναίκα θαμμένη σε κανό. Ενταφιάστηκε πριν από 1000 χρόνια για να ταξιδέψει στη “χώρα των ψυχών”

Πριν από 1.000 χρόνια, συγγενείς έθαψαν μια νεαρή γυναίκα σε ένα κανό για να αναπαραστήσουν το τελευταίο της ταξίδι στη “χώρα των νεκρών”.

Η ανακάλυψη έγινε στον αρχαιολογικό χώρο Νέβεν Αντούγκ, κοντά στη λίμνη Λακάρ στη δυτική Αργεντινή, και οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στις 24 Αυγούστου, στο περιοδικό PLOS One.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σώμα της γυναίκας ήταν τοποθετημένο μέσα σε μια ξύλινη κοίλη κατασκευή, με παχύτερους τοίχους στα άκρα, φτιαγμένη από έναν κορμό δέντρου. Δεδομένης της ηλικίας του και της υγρασίας, το κανό είχε σαπίσει.

Τα συγκεκριμένα κανό ονομάζονται “wampos” και αποκτούσαν το κοίλωμά τους μέσω της φωτιάς. Επρόκειτο για τεχνική καύσης που, για χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποιούσε η ιθαγενής φυλή Μαπούτσε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι Μαπούτσε ζούσαν στην περιοχή της Παταγονίας, καθώς επίσης και σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Χιλής, τουλάχιστον από το 600 π.Χ..

Ο τάφος της γυναίκας είναι η παλαιότερη από τις τρεις γνωστές προϊσπανικές ταφές στην τοποθεσία Νέβεν Αντούγκ.

Η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα δείχνει ότι η γυναίκα θάφτηκε πριν από 1000 χρόνια. Η ηλικία της υπολογίστηκε στα 17 με 25 έτη από τα οστά της λεκάνης και τη φθορά στα δόντια της.

Δίπλα στο κεφάλι της, βρέθηκε επίσης μια κεραμική κανάτα διακοσμημένη με λευκό λούστρο και κόκκινα γεωμετρικά σχέδια. Αυτό είναι το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα αυτού του τύπου κεραμικής που χρησιμοποιήθηκε ως δώρο τάφου, σύμφωνα με τη μελέτη.

woman_canoe

Δίπλα στο κεφάλι της γυναίκας, βρέθηκε μια κεραμική κανάτα διακοσμημένη με λευκό λούστρο και κόκκινα γεωμετρικά σχέδια – Πηγή εικόνας: Pérez et al., 2022, PLOS ONE, CC-BY 4.0 (PLOS One)

Προϊσπανικές ταφές

Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει εθνογραφικές και ιστορικές αναφορές ότι οι ταφές με κανό γίνονταν σε όλη την προϊσπανική Νότια Αμερική και διαψεύδει την άποψη ότι τέτοιες ταφές χρησιμοποιήθηκαν μόνο μετά τον ισπανικό αποικισμό, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης.

Πεποίθηση των Μαπούτσε ήταν πως ο προορισμός των ψυχών των νεκρών ήταν “Nomelafken”, μια λέξη στη γλώσσα της φυλής που μεταφράζεται ως “στην άλλη πλευρά της θάλασσας”.

“Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα και τα αποτελέσματά της θα επιλύσουν αυτή τη διαμάχη”, δήλωσε ο αρχαιολόγος Αλμπέρτο Πέρεζ, αναπληρωτής καθηγητής ανθρωπολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Τεμούκο στη Χιλή και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.

“Οι ταφές με κανό εξακολουθούν να εφαρμόζονται σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Αμερικής”, προσέθεσε ο Πέρεζ στο Live Science.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Pérez et al., 2022, PLOS ONE, CC-BY 4.0 (PLOS One)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.