10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 21 Ιουνίου. Η μάχη της λόγχης, Παπακωνσταντίνου, Μακιαβέλι, Σαρτρ

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 21 Ιουνίου. Η μάχη της λόγχης, Παπακωνσταντίνου, Μακιαβέλι, Σαρτρ

21 Ιουνίου 1527: Πέθανε ο Νικολό Μακιαβέλι

Πολλοί τον χαρακτήρισαν κυνικό κι απίστευτα διεφθαρμένο, ενώ άλλοι τον θεωρούν ως τον “πατέρα” της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης. Το επώνυμό του έγινε πολιτικός όρος.

Ο Νικολό Μακιαβέλι πίστευε ότι για την επίτευξη ενός σκοπού, χρειάζεται τύχη και άκρατος ωφελιμισμός, δηλαδή η χρήση οποιουδήποτε ηθικού ή ανήθικου μέσου.

Το γνωστότερο έργο του Μακιαβέλι είναι ο “Ηγεμόνας”, το οποίο εμπνεύστηκε από τη γνωριμία του με τον Καίσαρα Βοργία. Δημοσιεύτηκε πέντε χρόνια μετά το θάνατό του και επηρέασε την πολιτική σκέψη στοχαστών και δικτατόρων, όπως ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι.

Τρία αποφθέγματα που αποδίδονται στον Νικολό Μακιαβέλι:

  • “Ο καθένας βλέπει αυτό που φαίνεσαι. Λίγοι καταλαβαίνουν αυτό που είσαι”
  • “Έναν ηγέτη πρέπει να τον φοβούνται και να τον αγαπούν. Αν δεν γίνεται και τα δύο, τότε καλύτερα μόνο να τον φοβούνται”
  • “Τους αντιπάλους σου ή πρέπει να τους παίρνεις με το μέρος σου ή να τους εκμηδενίζεις”
Portrait_of_Niccolò_Machiavelli

Ο Ιταλός διπλωμάτης, πολιτικός στοχαστής και συγγραφέας, Νικολό Μακιαβέλι. Πηγή εικόνας: Wikipedia

21 Ιουνίου 1913: Έληξε η Μάχη του Κιλκίς-Λαχανά

“Δια της λόγχης”

Ελληνοβουλγαρική σύγκρουση στο πλαίσιο του Β’ Βαλκανικού Πολέμου που ξεκίνησε στις 19 Ιουνίου και έληξε με συντριπτική ήττα των Βουλγάρων. Οι στρατιώτες μάχονταν σώμα με σώμα και εφ’ όπλου λόγχης.

Στο πεδίο της μάχης βρέθηκε και ο συγγραφέας Στρατής Μυριβήλης και τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι. Μετά το τέλος της μάχης, ο Έλληνας επιτελάρχης, αντιστράτηγος Βίκτωρ Δούσμανης τηλεγράφησε στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο:

Μετά χαράς αναγγέλλω την κατάληψιν του Κιλκίς, μετά τριήμερον σφοδρόν αγώνα. Ο εχθρός καταδιώκεται κατά πόδας. Ηθικόν στρατού μας έκτακτον

Λαϊκή λιθογραφία της Μάχης του Λαχανά. Πηγή: Wikipedia

Η νίκη των Ελλήνων ήταν σημαντική, διότι έκρινε, σε μεγάλο βαθμό, την έκβαση του πολέμου, αλλά και πύρρειος, καθώς συνοδεύτηκε από μεγάλες απώλειες.

Με περισσότερους από 8.800 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες και αξιωματικούς, η Μάχη του Κιλκίς-Λαχανά θεωρείται μία από τις φονικότερες ένοπλες συγκρούσεις της νεότερης ελληνικής ιστορίας

Οι βαριές απώλειες οφείλονταν στο γεγονός ότι πολλές από τις επιθέσεις έγιναν κατά μέτωπο και σε ακάλυπτο έδαφος, υπό τα πυρά του βουλγαρικού πυροβολικού, ενισχυμένου από Αυστριακούς αξιωματικούς.

Διαβάστε στο ακόλουθο αφιέρωμα τη μαρτυρία του γιου του διοικητή Καμπάνη, ο οποίος υπηρετούσε στη μονάδα του πατέρα του ως απλός στρατιώτης και τον κάλεσαν να δώσει τον τελευταίο ασπασμό:

Μάχη του Λαχανά. Η φονικότερη σύγκρουση των Βαλκανικών Πολέμων, όπου οι Έλληνες νίκησαν τους Βούλγαρους «δια της λόγχης». Η μαρτυρία ενός γιου για τον νεκρό πατέρα του

21 Ιουνίου 1944: Γεννήθηκε η Κορίνα Τσοπέη

Η πρώτη Ελληνίδα «Μις Κόσμος»

Αναδείχθηκε νικήτρια των καλλιστείων σε ηλικία 20 ετών, την 1η Αυγούστου 1964. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, κέρδισε και τον τίτλο της Σταρ Ελλάς.

Στην Ελλάδα οι τίτλοι των εφημερίδων ήταν πανηγυρικοί και την παρομοίαζαν με τη θεά Αφροδίτη. Η ίδια δήλωσε για την επιτυχία της: «Όταν κέρδισα τον τίτλο δεν αισθάνθηκα η πιο ωραία γυναίκα του κόσμου, αλλά υπερήφανη για τους γονείς μου και την πατρίδα μου».

Η Τσοπέη κέρδισε τεράστια ποσά για την εποχή, ένα αυτοκίνητο, γούνες, κοσμήματα και καλλυντικά. Συγχρόνως, όμως, ήταν υποχρεωμένη για ένα χρόνο να μην παντρευτεί και να μην δεχθεί να παίξει σε καμία ταινία.

Μετά τη στέψη της, πρωταγωνίστησε σε ελληνικές και  ορισμένες αμερικανικές ταινίες. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρεις γιους, όλους με τον πρώτο σύζυγο. Επίσης, δημιούργησε και συμμετείχε σε φιλανθρωπικούς συλλόγους για παιδιά με λευχαιμία, άπορα ή κακοποιημένα.

Tsopei_miss_kosmos

Η Κορίνα Τσοπέη στο εξώφυλλο του περιοδικού “Εικόνες” (Αύγουστος 1964). Πηγή εικόνας: Wikipedia

Διαβάστε για την Κορίνα Τσοπέη στο παρακάτω άρθρο:

Κορίνα Τσοπέη. Η πρώτη Ελληνίδα που αναδείχθηκε Μις Υφήλιος. Η Μις Τουρκία δεν την συνεχάρη. Πόσα χρήματα κέρδισε μαζί με τον τίτλο και ποιες ήταν οι δεσμεύσεις της για έναν χρόνο

21 Ιουνίου 1950: Γεννήθηκε ο θρύλος της ροκ, Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία

εγώ κρατάω την ουσία κι ονειρεύομαι

papakonstantinou_synaulia

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγουδάει κατά τη διάρκεια της συναυλίας στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπλιέων «Αύγουστος και μνημεία», την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μέσα από τα δικά του λόγια:

«Πήρα το όνομά μου από τον αδελφό του μπαμπά μου, τον θείο Βασίλη, τον οποίο σκότωσαν οι Χίτες στον Εμφύλιο. Του έκοψαν το κεφάλι, το κρεμάσανε στην εκκλησία και μετά ρίχνοντάς το κάτω το κλωτσούσαν. Ο ίδιος όμως είχε σώσει πιο πριν τους δεξιούς του χωριού από τους αντάρτες, λέγοντάς τους “Μη τους παίρνετε τις κότες και το σιτάρι, είναι φτωχοί άνθρωποι” [..]

Ανέβαινα ψηλά, πότε σε δέντρα πότε στα κεραμίδια και τραγουδούσα γιατί φανταζόμουνα ότι με άκουγε πολύς κόσμος […] Στο σχολείο δεν ήμουν ζωηρός απέναντι στα άλλα παιδιά. Ήμουν ζωηρός απέναντι στις δικές μου ανάγκες, καθώς με ό,τι καταπιανόμουν, τα έδινα όλα. Έπαιζα μπάλα και λιποθυμούσα από την υπερπροσπάθεια.

Ήμουν καλός στα αθλήματα, είχα πάρει βραβεία στο τρέξιμο και στο άλμα, δεν είχα όμως μυαλό για γράμματα, καθώς πάντα σκεφτόμουν τη μουσική. Όταν δε αργότερα έμπλεξα με την κιθάρα, παράτησα και τον αθλητισμό».

vasilis_papakonstantinou_2002

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου σε συναυλία στην Πλατεία Συντάγματος, την Πρωτοχρονιά του 2002. ΑΠΕ-ΜΠΕ/FOTOCREATION

Διαβάστε εδώ για την επεισοδιακή παράσταση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στη Θεσσαλονίκη το 1978, η οποία διακόπηκε έπειτα από εισβολή παρακρατικών.

Ακούστε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο παρακάτω βίντεο:

21 Ιουνίου 1905: Γεννήθηκε ο Ζαν Πολ Σαρτρ

“Ο άνθρωπος είναι απόλυτα ελεύθερος και γι’ αυτό είναι απόλυτα υπεύθυνος”

Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και εκπρόσωπος του φιλοσοφικού ρεύματος του υπαρξισμού, ο οποίος αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1964. Όπως είχε αναφέρει, “ένας συγγραφέας δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να μετατραπεί σε θεσμό“.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε στην υπηρεσία μετεωρολογίας του στρατού και φυλακίστηκε σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ήταν αριστερός και στρατευμένος καλλιτέχνης, όπως επίσης και σύντροφός της Γαλλίδας φεμινίστριας, Σιμόν ντε Μποβουάρ, παρότι δεν παντρεύτηκαν ποτέ.

Sartre_1967_crop

Ο Γάλλος φιλόσοφος, Ζαν Πολ Σαρτρ σε φωτογραφία του 1967. Πηγή: Wikipedia

21 Ιουνίου 1970: Η Βραζιλία κατέκτησε το Μουντιάλ του Μεξικού

Με γκολ των Πελέ, Ζέρσον, Ζαϊρζίνιο και Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες, η Βραζιλία επικράτησε με 4-1 της Ιταλίας και κατέκτησε το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία της, μετά από εκείνα του 1958 και του 1962.

Ο Πελέ “έγραψε” ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατακτά τρεις φορές Μουντιάλ. Σύμφωνα με τον κανονισμό, η Βραζιλία είχε το δικαίωμα να κρατήσει για πάντα το τρόπαιο “Ζιλ Ριμέ. Μεταφέρθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, αλλά το 1983 εκλάπη και δεν βρέθηκε ποτέ.

Pele_celebrating_1970

Ο Πελέ πανηγυρίζει την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1970. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Ο τελικός ανάμεσα σε Βραζιλία και Ιταλία διεξήχθη στο στάδιο “Azteca” της Πόλης του Μεξικού, στις εξέδρες του οποίου βρέθηκαν περισσότεροι από 100.000 φίλαθλοι.

Το Μουντιάλ του Μεξικού ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε από την τηλεόραση έγχρωμο και για πολλούς θεωρείται το καλύτερο Μουντιάλ όλων των εποχών, τόσο από πλευράς θεάματος όσο και από πλευράς αποτελεσμάτων. Επίσης έγινε για πρώτη φορά χρήση της κίτρινης και κόκκινης κάρτας από τους διαιτητές.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τα highlights και τα γκολ του τελικού:

21 Ιουνίου 1982: Γεννήθηκε ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Ουίλιαμ

Ο διάδοχος του θρόνου

Ο μεγαλύτερος γιος της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του σημερινού βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Καρόλου Γ’. Είναι παντρεμένος με την Κέιτ Μίντλετον από το 2011 και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά: τον πρίγκιπα Γεώργιο (γεν. 2013), την πριγκίπισσα Σάρλοτ (2015) και τον πρίγκιπα Λούις (2018).

The_Cambridges_on_the_balcony

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Ουίλιαμ με τη σύζυγό του, Κέιτ και τα τρία τους παιδιά. Πηγή εικόνας: Wikipedia

21 Ιουνίου 1994: Ο πρώτος αγώνας της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Κύπελλο

Η Εθνική αναμετρήθηκε εναντίον της Αργεντινής του Ντιέγκο Μαραντόνα και ηττήθηκε με σκορ 4-0, στο στάδιο “Foxboro” της Μασαχουσέτης. Το ένα από τα γκολ πέτυχε ο Αργεντινός σταρ και τα άλλα τρία ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα. Ακολούθησαν άλλες δύο ήττες από τη Βουλγαρία (4-0) και τη Νιγηρία (2-0).

Η προετοιμασία της Εθνικής για ένα τόσο μεγάλο τουρνουά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ήταν ανεπαρκής και κακοσχεδιασμένη. Την ίδια στιγμή, ο υπέρμετρος ενθουσιασμός όχι μόνο δεν λειτούργησε θετικά, αλλά “γύρισε μπούμερανγκ”, σύμφωνα με παίκτες που έζησαν από κοντά τα γεγονότα.

Δείτε τα στιγμιότυπα της ήττας της Ελλάδας από την Αργεντινή στο παρακάτω βίντεο:

21 Ιουνίου 2019: Πέθανε ο Δημήτρης Χριστόφιας

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 2008 έως το 2013. Ήταν ο έκτος κατά σειρά και διαδέχθηκε τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Ήταν Γενικός Γραμματέας του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) και μέλος του από την ηλικία των 18 ετών.

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, προσπάθησε να επιλύσει το Κυπριακό Ζήτημα. Είχε δηλώσει ότι η μεγαλύτερη πικρία του ήταν το δυστύχημα στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί, τον Ιούλιο του 2011, όπου 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 61 τραυματίστηκαν μετά από εκρήξεις σε εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας.

Demetris_Christofias_in_February_2011

Ο 6ος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας σε φωτογραφία του 2011. Πηγή: Wikipedia

21 Ιουνίου 2021: Εγκρίθηκε η συμμετοχή του πρώτου διεμφυλικού ατόμου σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο λόγος για τη Νεοζηλανδή αρσιβαρίστρια, Λόρελ Χάμπαρντ, η οποία υποβλήθηκε σε επέμβαση αλλαγής φύλου το 2012. Πήρε μέρος στην Ολυμπιάδα του Τόκιο σε ηλικία 43 ετών. Δεν πλασαρίστηκε στη ζώνη των μεταλλίων, αλλά έκανε το όνειρό της πραγματικότητα και πέρασε το μήνυμα της αποδοχής.

Όπως έχει δηλώσει, “δεν θέλω να με θυμούνται ως την πρώτη transgender αθλήτρια, αλλά απλά ως μια αθλήτρια που έζησε το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων“.

Έχει κατακτήσει ένα ασημένιο και τρία χρυσά μετάλλια σε διαφορετικές διοργανώσεις την περίοδο 2017-2019.

laurel_hubbard

H Λόρελ Χάμπαρντ, η πρώτη διεμφυλική αθλήτρια που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πηγή εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6Le-EbgpAAAAAAPjw__MGN_V8i8UpQ6uH4lqO8V9&ver=1.23

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.