Έβρος. «Γυμνοί και τραυματισμένοι» οι 92 μετανάστες, επιβεβαιώνει η Frontex. Μηταράκης: “Έχει ήδη ενημερωθεί ο ΟΗΕ”

Έβρος. «Γυμνοί και τραυματισμένοι» οι 92 μετανάστες, επιβεβαιώνει η Frontex. Μηταράκης: “Έχει ήδη ενημερωθεί ο ΟΗΕ”

Έβρος. «Γυμνοί και τραυματισμένοι» οι 92 μετανάστες, επιβεβαιώνει η Frontex. Μηταράκης: “Έχει ήδη ενημερωθεί ο ΟΗΕ”

Η Τουρκία ανάγκασε 92 μετανάστες οι οποίοι ήταν γυμνοί και τραυματισμένοι να διασχίσουν τον Έβρο και να περάσουν στα ελληνικά σύνορα.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), η συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ, η Frontex, επιβεβαίωσε ότι αντίκρισε μια πολύ άσχημη και απάνθρωπη εικόνα σχετικά με την άφιξη των 92 μεταναστών στα ελληνικά σύνορα του Έβρου. «Οι αξιωματικοί της Frontex ανέφεραν πως οι μετανάστες βρέθηκαν σχεδόν γυμνοί και ορισμένοι από αυτούς έφεραν εμφανή τραύματα», δήλωσε η Πολίνα Μπάκουλα, εκπρόσωπος της Frontex.

Η ίδια, μιλώντας από τα κεντρικά γραφεία της Frontex στη Βαρσοβία, τόνισε ότι οι αξιωματικοί της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ συνεργάστηκαν με τις ελληνικές αρχές για να παράσχουν στους 92 μετανάστες βοήθεια. Παράλληλα, η Συνοριακή Υπηρεσία ενημέρωσε τον υπεύθυνο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex για πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

«Η Τουρκία παράτησε 92 αβοήθητους μετανάστες στον Εβρο»

Η Τουρκία συνεχίζει την εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών. Αυτή τη φορά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με τη Frontex, διέσωσαν το Σάββατο 92 παράτυπους μετανάστες από τις όχθες του ποταμού Έβρου, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί και χωρίς να φέρουν τον παραμικρό εξοπλισμό.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, όπως οι ίδιοι δήλωσαν στους Έλληνες αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των τουρκικών αρχών, ενώ εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους για να διέλθουν στην ελληνική πλευρά.

Ντροπή για τον πολιτισμό της Τουρκίας, λέει ο Μηταράκης

Σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σχολίασε το περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες που άφησαν οι τουρκικές αρχές στην όχθη του Έβρου για περάσουν στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ντροπή για τον πολιτισμό.

Παράλληλα, ανέφερε: «Αναμένουμε από την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορά της με την ΕΕ».

«Έχουν ήδη ενημερωθεί ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή»

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε πως έχει ζητήσει και θα δει την ερχόμενη Δευτέρα τον τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και έχει ήδη ενημερώσει και τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα κάνει έναν κύκλο επαφών και «θα δείξω τις φωτογραφίες, ενώ έχουμε κι άλλο υλικό, όπως βίντεο».

«Η Τουρκία έχει βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση, καθώς αυτοί οι 92 εντοπίστηκαν από την ίδια τη Frontex, η οποία επιβεβαίωσε το περιστατικό. Αυτοί οι άνθρωποι, δυστυχώς, υπήρξαν αντικείμενο εξευτελιστικής συμπεριφοράς στην Τουρκία και στάλθηκαν προς την Ελλάδα. Βρίσκονται ήδη σε ελληνικό έδαφος και θα μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου. Βλέπουμε μια προσπάθεια της Τουρκίας – επικοινωνιακά, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει… Οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι αυτοκίνητα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής τούς βοήθησαν να φτάσουν στα σύνορα. Θέλω να σας πω ότι και οι 38 του Έβρου είχαν πει, αντίστοιχα, ότι η τουρκική στρατοχωροφυλακή τούς πήγε στα σύνορα και τους πίεσε τότε να περάσουν προς την Ελλάδα. Η Τουρκία, ξέρετε, εν όψει της δικιάς της προεκλογικής περιόδου των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν -το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που συζητιούνται από την τουρκική κοινή γνώμη-, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κύμα μεταναστών να έρθει προς την ΕΕ. Εμείς ξεκάθαρα έχουμε πει ότι κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Παρά την πίεση που δεχόμαστε φέτος, είναι οι δεύτερες χαμηλότερες ροές της δεκαετίας. Για να έχει και ο κόσμος μια αίσθηση των αριθμών, το 2015 είχαν μπει περίπου 1 εκατ. άνθρωποι στη χώρα μας, το 2019 72.000, πέρυσι 8.500 και φέτος μέχρι στιγμής 11.000. Άρα, οι ροές προς τη χώρα μας είναι χαμηλές, με αποτέλεσμα από τις 121 δομές που λειτουργούσαν στη χώρα μας να παραμένουν μόνο 34», τόνισε ο κύριος Μηταράκης.

«Θα δείξω τις φωτογραφίες, έχουμε κι άλλο υλικό, όπως βίντεο»

Για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται: «Προσπαθούν επικοινωνιακά να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός για να γυρίσουν την ιστορία. Νομίζω σε όλες τις ιστορίες που έχουν συμβεί τελευταία με την Τουρκία, η χώρα μας έχει καταφέρει να αποδείξει ότι αυτά τα περιστατικά έγιναν όπως τα περιγράφουμε εμείς. Το γεγονός ότι τους συγκεκριμένους τούς παρέλαβε η Frontex δίνει μεγαλύτερο βάρος στα δικά μας επιχειρήματα. Εγώ είχα πει προς την Τουρκία προχθές με tweet που έκανα ότι πρέπει οπωσδήποτε να διερευνήσει το περιστατικό. Η Τουρκία από ό,τι φαίνεται δεν το διερευνά γιατί το γνωρίζει. Να πω μια λέξη μόνο πάνω σε αυτό: Την άλλη Δευτέρα έχω ζητήσει και θα δω στη Νέα Υόρκη τον πρόεδρο της Γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και έχω ήδη ενημερώσει και τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα κάνω και έναν κύκλο επαφών ώστε διά ζώσης να τους δείξω τις φωτογραφίες. Έχουμε κι άλλο υλικό, όπως βίντεο».

«Δεν είχαμε πάντα αυτή τη στάση από την αντιπολίτευση στο μεταναστευτικό»

Σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης είπε: «Δεν είχαμε πάντα αυτή τη στάση από την αντιπολίτευση. Πριν λίγο καιρό ανέβασα ένα βίντεο, λίγο παλαιότερο, δεχόμενος την κριτική από το εσωτερικό της Αριστεράς στη χώρα μας».

Για τις ισορροπίες στο Αιγαίο ανέφερε: «Πριν λίγα χρόνια συζητούσαμε να πάρουμε F-16 και η Τουρκία F-35. Και πλέον η Ελλάδα έχει τα F-35. Είναι χαρακτηριστικό του πόσο έχουν αλλάξει οι ισορροπίες. Μπαίνουμε σε μια δύσκολη χρονιά, υπάρχει μια ανησυχία και δεν την κρύβουμε. Θα ήταν πολύ σημαντικό να κρατήσουμε από τις πρώτες εκλογές, τον εκλογικό νόμο των δεύτερων Κυριακών. Υπάρχουν τελεσίγραφα προς την Τουρκία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες χώρες, οι οποίες έχουν ξεκαθαρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, τόνισε ο Θεοδωρικάκος

Ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατηγόρησε την Τουρκία ότι «εργαλειοποιεί την παράνομη μετανάστευση», στην τελευταία από μια σειρά αλληλοκατηγοριών για το μεταναστευτικό μεταξύ των γειτόνων. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως πολλοί από τους μετανάστες είπαν στη Frontex ότι «τρία οχήματα του τουρκικού στρατού τούς μετέφεραν» στον ποταμό, που λειτουργεί ως φυσικό σύνορο.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu