Η προσφυγική Αθήνα στην μηχανή του Χρόνου. Η εκπομπή καταγράφει τη «γέννηση» του Βύρωνα, της Καισαριανής, της Νέας Ιωνίας και του Περιστερίου και τη ζωή των πρώτων προσφύγων που έζησαν εκεί.

Την απότομη επέκταση της Αθήνας και τους νέους προσφυγικούς δήμους που δημιουργήθηκαν περιμετρικά της πρωτεύουσας μετά το 1922, παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με το Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ από το Cosmote History.

Σε επανάληψη Κυριακή στις 5 Ιανουαρίου στις πέντε το απόγευμα. Όταν οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής έφτασαν στην Αθήνα, το κράτος ήταν ανήμπορο να τους βοηθήσει. Αν και αρχικά επιτάχτηκαν δημόσια κτήρια και κατοικίες, η πόλη γέμισε σκηνές και άστεγους πρόσφυγες.

Για τη στέγασή τους επιλέχτηκαν δασικές εκτάσεις, χωράφια και βοσκότοποι σε απόσταση 4 – 6 χιλιομέτρων από το κέντρο, όπου σε λίγα χρόνια κατασκευάστηκαν νέοι οικισμοί με σπιτάκια και παράγκες. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι πρώτες γειτονιές της πόλης, αποκλειστικά για πρόσφυγες.

Η προσφυγική Αθήνα στη «Μηχανή του Χρόνου»

Η Μηχανή του Χρόνου καταγράφει τη «γέννηση» του Βύρωνα, της Καισαριανής, της Νέας Ιωνίας και του Περιστερίου και τη ζωή των πρώτων προσφύγων που έζησαν εκεί. Η εκπομπή δείχνει το «στήσιμο» των περιοχών με σπίτια και δρόμους, αλλά και πως οι πρόσφυγες έστηναν παράγκες και παραπήγματα για να βρουν καταφύγιο.

Οι συνθήκες διαβίωσης στις παραγκουπόλεις ήταν τραγικές καθώς νερό, ρεύμα και αποχετευτικό δεν υπήρχα. Οι ασθένειες θέριζαν και η κατάσταση δεν άλλαζε για δεκαετίες.

Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί: Μιχάλης Βαρλάς, Αντώνης Κλάψης και Έλσα Κοντογιώργη, ο πανεπιστημιακός Σπύρος Τζόκας, ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Νέας Ιωνίας Λουκάς Χριστοδούλου, ο κάτοικος Βύρωνα Μιχάλης Τοπούζης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Ντόνας, ο συγγραφέας Γεώργιος Χριστοφιλόπουλος και ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here