Φροσύνη, το ορεινό χωριό που ξεδιψούσε ο στρατός του Αλή Πασά στις επιδρομές κατά του Σουλίου. Εκεί έδρασε ο Κοσμάς ο Αιτωλός πριν εκτελεστεί ως πράκτορας των Ρώσων (drone)

Φροσύνη, το ορεινό χωριό που ξεδιψούσε ο στρατός του Αλή Πασά στις επιδρομές κατά του Σουλίου. Εκεί έδρασε ο Κοσμάς ο Αιτωλός πριν εκτελεστεί ως πράκτορας των Ρώσων (drone)
Λίγα μέτρα μακριά από τον ιστορικό χώρο του Σουλίου βρίσκεται ο ορεινός οικισμός της Φροσύνης. Μέχρι το 1927 ονομαζόταν Κορύστιανη. Γραφικά τοπία, μικρές γέφυρες και 11 εκκλησίες κάνουν επιβλητική την παρουσία τους.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται το πουρνάρι της Αγίας Παρασκευής. Στέκεται αγέρωχο τουλάχιστον 750 χρόνια και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις αφηγήσεις, στην σκιά του κάθονταν για να ξεκουραστεί ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, γνωστός και ως Πατροκοσμάς, όταν περιόδευε στα χωριά του Σουλίου. Σύμφωνα με μια λαϊκή αφήγηση το 1776 χτυπούσε το σήμαντρο, στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, για να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι του χωριού. Αρχικά δεν ανταποκρίθηκε κανείς. Τότε κάλεσε κάποιον δικό του να παίξει με το ντέφι και το ζουρνά μερικά τραγούδια. Δεν πέρασε πολλή ώρα και συγκεντρώθηκαν όλοι οι κάτοικοι.

Στη Φροσύνη υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα πουρνάρια της Ελλάδας

Όταν μαζεύτηκαν οι κάτοικοι ο Κοσμάς ο Αιτωλός τους είπε μια ιστορία. Μια φράση του όμως έμεινε παροιμοιώδης:

«Θα ‘ρθει καιρός που θα μαζώνεστε σε τούτο το χωριό μόνο στα πανηγύρια, όταν οι άλλοι θα έρχονται, εσείς θα φεύγετε και εκεί που έχετε κρεμασμένα τα άρματα σας , θα ‘ρθει καιρός που θα κρεμάνε οι γύφτοι τα βιολιά τους». Είναι μια ιστορία που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Παππούδες και γιαγιάδες τη διηγούνται στα εγγόνια τους, ζωντανεύοντας μνήμες από την περίοδο της Τουρκοκρατίας στο χωριό τους.

Το 1770, μετά την αποτυχία των Ορλωφικών στην Πελοπόννησο, μιας εξέγερσης των Ρωμιών κατά του Οθωμανικού ζυγού με ρωσική υποκίνηση, οι Τούρκοι  κατηγόρησαν τον Πατροκοσμά ως πράκτορα των Ρώσων. Κατά άλλους ερευνητές στην καταδίκη του  συνέβαλαν κάποιοι Εβραίοι της Ηπείρου, διότι με το κήρυγμά του κατόρθωσε να μεταφερθεί η διενέργεια του παζαριού από την Κυριακή στο Σάββατο, γεγονός που τους έφερε οικονομική ζημιά. Ο ίδιος πάντως αναφερόταν θετικά για όλους: «Όσοι αδικήσατε Χριστιανούς ή Εβραίους ή Τούρκους, να δώσετε το άδικον οπίσω». Τελικά συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 24 Αυγούστου 1779, ημέρα Σάββατο, στο χωριό Κολικόντασι κοντά στην πόλη του Βερατίου στη σημερινή Αλβανία.

To πηγάδι που ξεδιψούσε το στρατό του Αλή Πασά

Μέχρι την κατάληψη του Σουλίου από τις δυνάμεις του Αλή Πασά κατά το 1803, το χωριό βρισκόταν υπό τον έλεγχο της σουλιώτικης οικογένειας των Μπουσμπαίων. Κάθε φορά που επέδραμε εναντίον του ανυπότακτου σουλίου, περνούσε από τον ορεινό οικισμό και συγκεκριμένα από το πηγάδι  προκειμένου να προσφέρει νερό στον στρατό του.

Δείτε το βίντεο του συνεργάτη μας Λάζαρου Τσάτσου

myhelis drone Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school
Σούλι, νερόμυλοιΔιαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Οι νερόμυλοι στο ιστορικό Σούλι και οι μικροί καταρράκτες που προσφέρουν φυσικό υδρομασάζ. Σήμερα είναι ερειπωμένοι γιατί οι μυλωνάδες είναι παρελθόν (drone) 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.