Φθινοπωρινό ταξίδι με ποδήλατο στην Χαλκιδική. Δείτε ομορφιές και φωτογραφίες από τις ακτές της Δυτικής Σιθωνίας (μέρος 2ο)

Φθινοπωρινό ταξίδι με ποδήλατο στην Χαλκιδική. Δείτε ομορφιές και φωτογραφίες από τις ακτές της Δυτικής Σιθωνίας (μέρος 2ο)

Της Ειρήνης Εφραιμίδη

30 υποψήφιες. 30 κουκλάρες. Όλο καμπύλες, μοσχομυριστούς κόρφους και δροσερά μυστικά. Ξαπλωμένες νωχελικά στα κρυστάλλινα νερά της Σιθωνίας, μας προκαλούν να τις ψηφίσουμε, για να διαλέξουμε την καλύτερη! Εσείς είστε η κριτική επιτροπή κι εγώ η παρουσιάστρια των Καλλιστείων.

Από τη Νικήτη μέχρι τον Μαραθιά τριάντα υπέροχες, συχνά δυσπρόσιτες παραλίες βάζουν κάτω κάθε εξωτικό προορισμό. Καβαλάω το mountain bike μου για να καλύψω τα 65 χιλιόμετρα της διαδρομής και να σας δώσω τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφασίσετε.

Ποια είναι η ομορφότερη στα μέσα του Σεπτέμβρη;

Χαζή ερώτηση, δεν παίζουμε δα και στο GNTM, θού Κύριε! Αλλά αφού θα πάω που θα πάω, λέω να κάνω σε κάθε μία από τις 30 καλλονές μία αδιάκριτη ερώτηση και θα σας αναμεταδώσω, τί μου απάντησαν.

Είδαμε τις πρώτε 10 παραλίες ΕΔΩ. Πάμε για πετάλι στο δύσκολο μέρος της διαδρομής:

ΥΠΟΨΗΦΙΑ 11: ΝΕΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ

Ερώτηση ποδηλάτισσας: «Θεωρείστε κοσμική παραλία; Σας πειράζει να ξεκουράσω λίγο το ποδήλατό μου στο εικονοστάσι σας;»

Δυτική Σιθωνία,ποδήλατο, οδοιπορικό

Το ποδήλατο “ξεκουράζεται”.

Απάντηση παραλίας: «Έχω γνωρίσει μεγάλες δόξες στο παρελθόν, γιατί γειτονεύω με τα μεγαθήρια του Καρρά, αλλά κυρίως έχω ήσυχες μέρες. Άσε που διαθέτω τουλάχιστον 4 παραλίες. Ε κάτσε κορίτσι μου να ξαποστάσεις, γιατί παρακάτω σε περιμένουν ΜΕΓΑΛΑ ζόρια.»

Δυτική Σιθωνία,ποδήλατο, οδοιπορικό

Η αμμουδιά του Νέου Μαρμαρά.

Δυτική Σιθωνία,ποδήλατο, οδοιπορικό

Η θέα από την παραλία του Νέου Μαρμαρά.

ΥΠΟΨΗΦΙΑ 12: ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

Ερώτηση ποδηλάτισσας: «Στην παραλία σας υπάρχει ένα από τα διασημότερα ξενοδοχεία της Ελλάδας. Πώς αισθάνεστε;»

Δυτική Σιθωνία,ποδήλατο, οδοιπορικό

Το Πόρτο Καρράς είναι ένα από τα διασημότερα ξενοδοχεία της Ελλάδας.

Απάντηση παραλίας: «Το θέμα είναι, πώς αισθάνονται οι επισκέπτες μου, οι οποίοι μάλλον το γλεντάνε αφού το χρυσοπληρώνουν. Λένε, ότι το σχέδιό μου το έχει κάνει ένας από τους διασημότερους αρχιτέκτονες του κόσμου, ο Walter Gropius, ιδρυτής του Bauhaus. Ο οποίος για κάποιον ανεξήγητο λόγο, στα early 70s ήθελε να κάνει τα κτίρια του ξενοδοχείου να μοιάζουν με το Pacific Princess.»

Και εδώ θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα, γιατί πρέπει να ανέβω την ανηφόρα της Εθνικής Οδού Νικήτης-Σάρτης, χάλια. Αλλά ακριβώς απέναντι από το Οινοποιείο του Καρρά ξεκινάει ένας ασφαλτό-χωματόδρομος που αν τον ακολουθήσει κανείς για 20 περίπου χιλιόμετρα βγαίνει στην Τριστινίκα.

Δυτική Σιθωνία,ποδήλατο, οδοιπορικό

Ο δρόμος από ψηλά.

Μάλιστα υπάρχουν σε 2 σημεία σημάνσεις για ποδηλάτες και περιπατητές, πράγμα που τόνωσε το ηθικό μου, γιατί μόνο με τα διάφορα maps δεν ξέρεις σε ποιον γκρεμό θα καταλήξεις.

ΥΠΟΨΗΦΙΑ 13: ΚΑΛΥΒΕΣ

Ερώτηση ποδηλάτισσας: «Γεια σου υποψήφια Καλύβες, θα σε θαυμάσω μόνο από ψηλά, γιατί δεν έχεις εύκολο μονοπάτι για να σε προσεγγίσω.»

Απάντηση παραλίας: «Κι εσύ δεν έχεις κότερο, όπως ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς το 1963 που έπεσε σε φουρτούνα και τον προστάτευσα εγώ στην αγκαλιά μου. Όταν αντίκρυσε ο Καρράς την ασύγκριτη ομορφιά της γειτονιάς μου, αποφάσισε να χτίσει το πρώτο resort hotel στην Ελλάδα. Όσο για το όνομά μου – και τα ονόματα των υπόλοιπων υποψήφιων που ακολουθούν μέσα στο δάσος του Πόρτο Καρράς- μην το δέσεις και κόμπο ότι τα λες σωστά…»

Δυτική Σιθωνία,ποδήλατο, οδοιπορικό

Η πρόσβαση στις Καλύβες είναι δύσκολη.

ΥΠΟΨΗΦΙΑ 14: ΚΑΒΟΣ

Ερώτηση ποδηλάτισσας: «Μα έχεις και προβλήτα;»

Απάντηση παραλίας: «Και βέβαια. Βρίσκομαι μέσα στη μέση του κτήματος των 17.000 στρεμμάτων που αγόρασε ο Γιάννης Καρράς το 1965 από τη Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους. Όλο το δάσος μου είναι πευκόφυτο, αλλά περιποιημένο και καθαρό και όπως θα δεις προχωρόντας παρακάτω, υπάρχουν παντού ταμπέλες στους δασικούς δρόμους που λένε ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ, ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ  ή κάτι τέτοιο. Γενικά καλό είναι να μην πολυξεφεύγεις από τον κεντρικό δρόμο για τη δική σου προστασία και την προστασία του δάσους.»

Δυτική Σιθωνία,ποδήλατο, οδοιπορικό

Η παραλία Κάβος βρίσκεται στη μέση ενός κτήματος 17.000 στρεμμάτων

ΥΠΟΨΗΦΙΑ 15: ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Ερώτηση ποδηλάτισσας: «Αληθεύουν οι φήμες, ότι κάποτε ο Καρράς σχεδίαζε να χτίσει κοντά 500 βίλλες μέσα στο δικό σας πευκοδάσος;»

Απάντηση παραλίας: «Άστα να πάνε, ιδρωμένη μου επισκέπτρια, απορώ κι εγώ πώς την έχουμε βγάλει καθαρή μέχρι σήμερα. Όταν ο Καρράς αγόρασε το φανταστικό αυτό κομμάτι της Ελλάδας από τη Μονή Γρηγορίου, εκτός από τα ξενοδοχεία-τέρατα, λιμπίστηκε και το δάσος και ήθελε να το γεμίσει μπανγκαλόους και βίλες. Nema problema.

Με χουντικό διάταγμα του ’68 η δασική έκταση αποχαρακτηρίστηκε, για να μπορέσει να δομηθεί. Ευτυχώς τους πρόλαβε η κρίση στη ναυτιλία και το δάσος σώθηκε, και σήμερα το δάσος μετράει για δάσος και όχι για οικόπεδα, αν είναι δυνατόν!»

Δυτική Σιθωνία,ποδήλατο, οδοιπορικό

Η Καλλιθέα περιβάλλεται από πυκνό πευκόδασος.

ΥΠΟΨΗΦΙΑ 16: ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ερώτηση ποδηλάτισσας: «Ένα σχόλιό σας παρακαλούμε;»

Απάντηση παραλίας: «Ελάτε εδώ για scuba diving, κυκλοφορούν πολλά ψάρια.»

Δυτική Σιθωνία,ποδήλατο, οδοιπορικό

Η Αγία Κυριακή φημίζεται για την πλούσια υποθαλάσσια ζωή της.

ΥΠΟΨΗΦΙΑ 17: ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ

Εδώ κάνουμε διάλειμμα στις ερωτήσεις γιατί έπιασε πείνα και πάμε συστημένοι στην Ψαροταβέρνα του Πάνου, διάσημη σε ολόκληρη τη Χαλκιδική.

Δυτική Σιθωνία,ποδήλατο, οδοιπορικό

Η κρυμμένη Κουτσουπιά.

ΥΠΟΨΗΦΙΑ 18: PORTO AZZURO

No comments…

Δυτική Σιθωνία,ποδήλατο, οδοιπορικό

Η παραλία στο Porto Azzuro.

ΥΠΟΨΗΦΙΑ 19: ΑΖΑΠΙΚΟ

Στο Αζάπικο δεν προλάβαμε να κάνουμε ερωτήσεις, διότι όπως είναι προφανές από τις φωτογραφίες, άνοιξε ο ουρανός πάνω από το κεφάλι μου, και έτρεξα να προστατευτώ κάτω από μία αλέα ξενοδοχείου στο Αζάπικο.

Δυτική Σιθωνία,ποδήλατο, οδοιπορικό

Η παρθένα ακτή του Αζάπικου.

Απ΄ότι κατάλαβα όμως, το Αζάπικο είναι μία σειρά από κόλπους και παραλίες. Και βέβαια μετά από 10 λεπτά είχε ξαναβγεί ο ήλιος!

Δυτική Σιθωνία,ποδήλατο, οδοιπορικό

Το βροχερό Αζάπικο.

Σε αυτή την παραλία του Αζάπικου σταματάει η άσφαλτος και ξεκινάει ένας πολύ καλός χωματόδρομος. Το να ποδηλατείς ανάμεσα στα βρεγμένα πεύκα και να μοσχοβολάει η φύση, είναι το δώρο της βροχής στην ποδηλάτισσα.

ΥΠΟΨΗΦΙΑ 20: ΣΤΥΛΑΔΑΡΙ

 Από εδώ και πέρα ξεκινάει το παράνομο free camping σε όλες του τις εκφάνσεις .

Δυτική Σιθωνία,ποδήλατο, οδοιπορικό

Το Στυλαδάρι είναι πόλος έλξης των ελεύθερων κατασκηνωτών.

Παίρνουμε μία ανάσα και συνεχίζουμε ΕΔΩ για τις τελευταίες 10 παραλίες, που κρύβουν πολλά μυστικά!

Αν θέλετε να δείτε τις πρώτες 10 παραλίες, κάντε κλικ ΕΔΩ.

Νικήτη-Μαραθιάς 65 χλμ, 875 μ. ανέβασμα (με συνεχή ανεβοκατεβάσματα σε κάθε παραλία), διανυκτέρευση στο Πόρτο Κουφό και επιστροφή. Μη με ρωτήσετε, αν έχει σαν τη Χαλκιδική, γιατί εγώ είδα το ¼ της και όχι απαραίτητα το ομορφότερο, άρα δεν εκφέρω άποψη. Νομίζω όμως, ότι δεν υπάρχει άλλο μέρος στην Ελλάδα που να έχει τόσους πολλούς εξωτικούς κόλπους σε τόσο μικρή απόσταση. Σωστά;

(όλες οι φωτογραφίες είναι δικές μου, εκτός από το χάρτη παρακάτω.)

ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

https://connect.garmin.com/modern/activity/7512039007?fullscreen=true

https://connect.garmin.com/modern/activity/7515379420

Δυτική Σιθωνία,ποδήλατο, οδοιπορικό

Ο χάρτης της ποδηλατικής διαδρομής.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr